| larisaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa111 a întrebat:

happy
Popa Tanda incepe : "Ierte-l Dumnezeu pe dascălul Pintilie! Era cântăreț vestit. Și murăturile foarte mult îi plăceau."...
Si se termina cu : "Un om din sat trece, le poftește "bună odihnă" și-și zice: "Ține-l, Doamne, la mulți ani, că este omul lui Dumnezeu!"?
Ma rog, cartea laughing
funda + vot. [ am gasit pe net si de aceea :*

Răspuns Câştigător
| larybublegumm a răspuns:

Http://ro.wikisource.org/wiki/Popa_Tanda citest-o online daca vrei

11 răspunsuri:
| larisaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa111 explică:

Multumesc pentru raspunsuri:*
Mai putin Andreisandu28.
P.S. La toti vot. : inteligent si folositor.

| Speedmafia a răspuns:

Parintele Trandafir, om cu multa carte, om ''vesel si harnic", ajunge preot in satul natal, in Butucani, sat populat de "enoriasi" cu dare de mana, dar nu ramane acolo nici doi ani din cauza severitati sale prea morale. El spunea ba satenilor, ba protopopului, "verde-n fata", tot ce avea pe inima, astfel ca este mutat intr-o alta localitate, numita Saraceni, o asezare inchisa intre munti, pe unde isi facuse albie un parau, ramas fara apa aproape intregul an. Satul arata jalnic:casele sunt rasfirate, n-au garduri, dar nici hornuri.

SFARSITUL:Asemenea oameni ne trebuiesc acum iuefo.cat mai multi.am ajuns ca saracenii,din cauza puturoseniei, finantata de noi insine, si a conducatorilor statului de 20 de ani incoace, fiindca pestele de la cap se impute

| cryssu0896 a răspuns:

Da , asa estehappy

| SadSmiles a răspuns:

Da, am citit-o si eu si asa este

| enduro a răspuns:

Da, exact asa! http://ro.wikisource.org/wiki/Popa_Tanda, convingete. Funda? :D

| KaterinaPetrova a răspuns:

Si care-i intrebarea?

| andreisandu28 a răspuns:

Ce... esti am inteles tot analfabeto

| Bogdan8102 a răspuns:

Exact asa erau big grin

| OmbRee_3831 a răspuns:

Da asa e!

Inceputul:

Ierte-l Dumnezeu pe dascãlul Pintilie! Era cântãreţ vestit. Şi murãturile foarte
îi plãceau. Mai ales dacã era cam rãguşit, le bea cu gãlbenuş de ou şi i se dregea
organul, încât rãsunau ferestrele când cânta Mântuieşte, Doamne, norodul tãu! Era
dascãl în Butucani, bun sat şi mare, oameni cu stare şi socotealã, pomeni şi ospeţe de
bogat. Iarã copii n-avea dascãlul Pintilie decât doi: o fatã, pe care a mãritat-o dupã
Petrea Ţapului, şi pe Trandafir, pãrintele Trandafir, popa din Sãrãceni...

Sfarsitul:

Toate s-au schimbat; numai pãrintele Trandafir a rãmas precum a fost: verde, vesel şi
harnic. Dacã pãrul cãrunt şi barba cãruntã nu ar vesti vremea lui, am crede cã copilaşii
cu care se joacã înspre searã la laiţa cea de dinaintea casei sunt copilaşii lui. Unul
dintre copilaşi, pe care l-a ridicat ca sã-l sãrute, îi furã pãlãria din cap şi fuge cu ea
nãstaşnic. Mãriuca deschide fereastra şi strigã: "Trandafiricã al mamei, nu lãsa pe
moş-tãtuca cu capul gol". Apoi fuge de la fereastrã, pentru ca sã prindã pe Ileana, care
a furat ceapţa bunichii, s-a împodobit cu ea şi vine sã se fãleascã la moş-tãtuca. Moş-
tãtuca râde din toatã inima; îi place gluma. Tocmai vine de la vecernie şi pãrintele
Coste, şi prinde atât pe Ileana cât şi pe Mariuca, le sãrutã şi apoi se pune pe laiţã lângã
socrul sãu. Marcu, vecinul, vechiul prieten, socrul Mãriucãi, om de casã, vede alaiul şi
vine şi el sã stea de vorbã. "Bãtrânule! na-ţi cãciula, nu sta cu capul gol!" grãieşte
bunica, întinzând cãciula pe fereastrã.
Un om din sat trece, le pofteşte "bunã odihnã" şi-şi zice: "Ţine-l, Doamne, la
mulţi ani, cã este omul lui Dumnezeu!"

Cam asa e!

Sper sa fie de folos raspunsul meu, vreau funda + vot! Nus cu ce te poate altu ajuta la intrebarea asta.

| bixa a răspuns:

Buna!
Da asa incepe asa se termina e o nuvela foarte frumoasa. happy

| pirates406 a răspuns:

Da... astea sunt fragmentele,, originale`` happy