Pentru ca esti inceput in asa ceva, recomand sa pictezi cu tempera si nu cu acrilice.
Iei o foaie de calc si trasezi cu creionul ce icoana doresti sa faci. Pe partea opusa revi cu creionul si refaci desenul icoanei.
Lemnul trebuie sa fie neted, fara impuritati si dat cu grund alb sau sa aiba lipita o panza de in tratata.
Aplici schita icoanei in pozitia opusa si dai cu varful creionului ascuti usor pentru a se imprima de suprafata de lemn.
Iti pregatesti emulsia de galbenus de ou amestecat cu putina apa si cateva picaturi de otet si in aceasta inmoi pensula cand pictezi cu tempera. Culorile vor fi mai rezistente, mai intense si satinate.
Pentru pictarea icoanelor se recomanda tempera si nu acrilicele daca sunt pictate pe lemn.
Speli pensula in apa doar cand schimbi culoarea, in rest lucrezi numai cu emulsia de ou.
La final, dupa uscare, icoana capata un strat lucios din cauza emulsiei, desi pentru o rezistenta indelungata o dai cu vernis pe baza de apa.
Exista tempera la tuburi cel mai usor pentru tine ca incepator, desi si prafuri ceea ce iti permite sa prepari crema in felul tau de cat doresti sa fie consistenta.
Sunt artist plastic si ma ocup si de pictura iconografica bizantina.
Succes!
Cel mai bine este să faci o probă pe o bucată din același lemn. Sau două. Pe una aplici lac, apoi faci câteva urme de vopsea sau acuarelă acrilică, pe cealaltă dai direct cu acrilică. După uscare observi diferențele și alegi ce-ți place mai mult.
Succes!
Pe perete nu folosesti nici tempera, nici acrilicele din tub, ci sunt culori de la Vitex exterior/interior, acolo trebuie sa stapanesti tehnica mult mai bine de a picta.
Duduc întreabă: