Primavara se grabi sa invie coltul ierbii. Vantul viu se simte in aer precum o flacara nevazut de subtire. O lupta apriga incepe intre primavara si iarna. Sabia primaverii despica norii de plumb lasand drum liber soarelui."
„Natura s-a trezit din amorteala. Raurile galagioase, cu suvitele lor cristaline, spun bun gasit pasarilor, florilor, si copacilor inviorati de caldura razelor de soare. Cerul se rasfrange sub ochii nostri cu lumina infinita a soarelui."
„Soarele primavaratic a batut in geam si-a adus lumina, caldura, flori si zumzet de albine."
„Pete mari de zapada acopera ograda. De sub ele, firicele subtiri de apa isi cauta loc prin pamantul umed si negru.
O floricica suava si-a desprins din gluga ei cea verde capul, un clopotel de argint aplecat catre pamantul de catifea."
„O sagetare a soarelui trece prin geamurile casei. Deja navalesc gazele pe roua frunzerlor ca ursul dupa miere. Orizontul se sfarseste in departarea aurita de soare, iar vazduhul este inmiresmat de mirosul florilor.
Pasarile sunt fericite ca s-au intors si sarbatoresc incercandu-si vocile maiestre, iar pomii, proaspat inmuguriti, danseaza la adierea vantului…"
„Pe campul reavan duduie tractoarele. Un baietas de vreo zece anisori a iesit cu mieii la pascut. Taranii au luat primavara drept scut si muncesc cu spor."
Primăvară
Primăvara este unul din cele patru anotimpuri ale zonei temperate, marcând tranziția de la iarnă spre vară. Din punct de vedere astronomic, marcarea începutului primăverii este, de cele mai multe ori, legată de echivalența dintre durata temporală zilei și a nopții, timp al anului numit echinox în astronomie. Astfel, în emisfera nordică, echinoxul de primăvară este datat astronomic în jur de 21 martie al fiecărui an, în timp ce în emisfera sudică, același echinox este în jurul datei de 23 septembrie. Simultan cu existența unui echinox într-una din cele două emisfere ale Terrei, echinoxul "opus" marchează cealaltă emisferă.
Similar, terminarea primăverii și începutul verii astronomice este considerată a fi în jurul datei când ziua devine maximă, iar noaptea minimă, timp al anului numit solstițiu de vară. Astfel, în emisfera nordică, solstițiul de vară este datat în jurul datei de 21 iunie, respectiv în emisfera sudică, același solstițiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie. Similar cu "antinomia" echinoxurilor de la începutul primăverii, simultan cu existența unui solstițiu într-una din cele două emisfere ale Terrei, solstițiul "opus" marchează cealaltă emisferă.
În realitate, datorită condițiilor specifice geografice și climatice ale diferitelor locuri care aparțin zonelor temperate, există foarte multe criterii care trebuie considerate pentru a marca anotimpul primăvară. Aceste diferențieri specifice au marcat profund viața oamenilor din diferite zone ale planetei din punct de vedere agricultural, existențial, filozofic și cultural. Întotdeauna, primăvara și echivalentul său conceptual, filozofic și ideatic au însemnat dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînoirea și renașterea naturii, vieții și a societății
daca te'am ajutat fundyta