Ca sa intelegi mai bine mesajul iti recomand sa faci o vizita la Cetatea Neamtului, aflata astazi pe toate traseele turistice care strabat Moldova. Cum spune Negruzzi in acea nuvela, cetatea sta mandra pe varful unui deal si atrage atentia oricarui trecator azi ca si prin 1600 cand se retragea regele polon spre tare sa de la o lupta cu turcii, pe care o pierduse. Cetatea, imprejmuita cu puternice zidduri de aparare, impresionanta si astazi, era locul unde se refugiau doamnele si domnitele tarii in vremuri de restriste si unde -si puneau averile la adapost domnii moldoveni, asa dupa cum spune IAblonovschi un ostas polonez din oastea lui Sobieski.In cetate se aflau doar cativa plaiesi la momentul acela si, cand regele polon hotaraste sa o cucereasca. Moldovenii o apara cu strasnicie acceptand sa se predea doar atunci cand li se termina munitia.Negruzzi pune in evidenta vitejia ostasilor moldoveni si demnitatea lor. Dar toate aceste evenimente care multor copii care le-au invatat la scoala li se par plictisitoare, capata viata atunci cand vizitezi cetatea renovata astazi si de pe meterzele careia se vede toata valea Ozanei, raul cu apa limpede ca cristalul in care se scalda Nica.Si daca tot veti ajunge in Neat.in apropiere de cetate, veti gasi si casa in care Smaranda Creanga si-a crescut copiii si unde se mai afla inca prichiciul vetrei cel humuit de care lega o sfara cu motocei pentru joaca pisicilor.Asadar,pentru a trai istoria e important sa vedem locurile in care ea s-a desfasurat.Veniti la Cetatea Neamtului si vor prinde viata scenele care vi se par plictisitoare la scoala!
Intotdeauna am urat povestea aia.am facut-o-n generala la romana.si n-am inteles nimic din ea. e doar o laba trista.
DA fa tuto...era si greu sa intelegi? du-te si baga o manea, vita proasta.
Ca sa intelegi mai bine mesajul iti recomand sa faci o vizita la Cetatea Neamtului,aflata astazi pe toate traseele turistice care strabat Moldova .Cum spune Negruzzi in acea nuvela,cetatea sta mandra pe varful unui deal si atrage atentia oricarui trecator azi ca si prin 1600 cand se retragea regele polon spre tare sa de la o lupta cu turcii ,pe care o pierduse.Cetatea,imprejmuita cu puternice zidduri de aparare,impresionanta si astazi,era locul unde se refugiau doamnele si domnitele tarii in vremuri de restriste si unde -si puneau averile la adapost domnii moldoveni,asa dupa cum spune IAblonovschi un ostas polonez din oastea lui Sobieski.In cetate se aflau doar cativa plaiesi la momentul acela si ,cand regele polon hotaraste sa o cucereasca .Moldovenii o apara cu strasnicie acceptand sa se predea doar atunci cand li se termina munitia.Negruzzi pune in evidenta vitejia ostasilor moldoveni si demnitatea lor.Dar toate aceste evenimente care multor copii care le-au invatat la scoala li se par plictisitoare,capata viata atunci cand vizitezi cetatea renovata astazi si de pe meterzele careia se vede toata valea Ozanei ,raul cu apa limpede ca cristalul in care se scalda Nica.Si daca tot veti ajunge in Neat.in apropiere de cetate,veti gasi si casa in care Smaranda Creanga si-a crescut copiii si unde se mai afla inca prichiciul vetrei cel humuit de care lega o sfara cu motocei pentru joaca pisicilor.Asadar,pentru a trai istoria e important sa vedem locurile in care ea s-a desfasurat.Veniti la Cetatea Neamtului si vor prinde viata scenele care vi se par plictisitoare la scoala!
Incerci sa ne spui si noi ar trebui sa credem ca doi tineri n-au alt subiect de discutie decat mesajul unui text literar?
Cred ca nu-ti iese vreo tema la romana!
Neinteresant...
Poi...mesajul nuvelei este unul patriotic.
Nuvela incepe prin fixarea timpului (toamna, 1686) si locul unde se desfasoara actiunea (drumul spre cetatea Neamtului).
Apoi este facuta o prezentare a armatei polone. Ajunsi in fata cetatii polonii incep atacul. In interior se aflau 18 plaiesi moldoveni.
Dupa o lupta de 4 zile plaiesii raman fara mancare si munitie si se predau. Orgoliul ranit al polonilor ii face sa hotarasca sa-i spanzure ce cei 9 plaiesi ramasi in viata.
anonim_4396 întreabă:
Stefan_Dragos_1994 întreabă:
MihaiAndronic întreabă: