:X
Succes la examene! Tara te vrea desteapta!
Ai fost si tu la greva papioanelor, azi? Macar o semnatura, ceva?
Nu stiu de asta.nu-s din Bucuresti
Merci pentru incurajare.proba de azi e usoarasa vedem la cele scrise.
Bună!
Nu cred că aș putea să-mi dau cu părerea deoarece nu am citit toți autorii „prezenți". Majoritatea autorilor din prezent se axează pe ireal...
Dar îmi place Licia Troisi poate și Heather Davis.
Tu ce autori preferi?
Daca zice vreo cineva Coelho, nu conteaza cum, imi iau toporul din beci, il vanez si in gaura de sarpe.Desi e uriasa probabilitatea de a fi o ea,o persoana capabila de o asemenea blasfemie.
Bre,mie imi place Ezra Pound,desi e mort de o vreme.Da' daca ma pui sa aleg dintre cei vii, Stephen King si Mario Vargas Llosa, care e mult prea subapreciat pentru ce a scos.E in primii douazeci de scriitori all-time tipul, pentru mine, poate chiar primii cincisprezece.
Îţi place Stephen King? O carte preferată ceva?
The Shining, Salem's Lot si Misery.Imi plac mai mult cartile vechi, se vedea ceva mai mult suspans si sange blocat in gat, cand il citeai.M-am apucat de el pe la vreo 14 ani, imi place cum scrie, desi nu prea e apreciat si laudat in literatura de masa.
Mie mi se pare destul de cunoscut,pentru ce scrie. Asta dacă luăm în considerare şi romanele care i-au fost ecranizate.
Eu acum mă tin de "Misterul regelui",este o carte despre scris, adică îţi explică cam ce ar trebui să faci şi ce nu, dacă vrei să fii scriitor, şi despre viaţa lui. E destul de interesantă, scrie acolo despre ideile din care au apărut unele din romanele lui.
Mie Cujo mi s-a parut feno-fantastica, ca idee.
Sunt mulţi foarte buni,dar cel mai bun e greu de spus. Dintre români,aş aminti pe Mircea Cărtărescu,iar scriitori străini, pe care eu îi prefer, ar fi, Camilla Baresani, Nicole Jamet&Marie-Anne Le Prezennec.
Dan Brown. Felul său de a scrie este impresionant. Acţiunea este perfect echilibrată. Nu este încărcată cu figuri de stil inutile care pot doar să îngreţoşeze ( tipul de descrieri întâlnite în cărţile contemporane cu vampiri ).
Poveştile sunt impresionante.Compexe. Personajele la fel. Temele şi motivele literare sunt geniale. Religie, secrete, comploturi, simbolistică, ştiinţă, tuneluri şi morminte ascunse, catacombe...
Şi Joseph Delaney, care s-a precizat mai sus. Eram prin clasa a VII-a când îi citeam cărţile, noaptea târziu - deşi muream de frică. Mă mira curajul lui Tom şi mă enerva faptul că vraciul îl expunea în faţa "spectrelor" atât de des.
Depinde acum la ce ne referim spunând "contemporan". Şi opera lui Caragiale are un astfel de caracter...
Dupa parerea mea, e naspa tare sa ma decid... hai sa zicem dupa parerea mea momentana, functie de ce mi-a ramas cel mai adanc intiparit anul asta empatic, atat ca stil unic, cat si ca mesaj:
Japonezul Haruki Murakami pentru stil, si Isabell Allende pentru mesajul subliminal. Asta pentru contemporanii din noul val, pe care "m-am riscat" sa-i citesc, ha, ha.
Stephen King.
Am o bănuială că va şi rămâne cel mai bun, dar ar fi trebuit să fie mai recunoscut. Puţini îl ştiu, iar mulţi din ăia puţini îl ştiu datorită ecranizărilor romanelor lui.
Apoi, ar fi Delaney.
Nu are rost să oscilez între cei doi.
Contemporan nu inseamna neaparat ca traieste inca.- voiam tare mult sa lamuresc acest aspect.
Ti l-as recomanda pe Mircea Cartarescu, insa acest "realism" al lui devine pe alocuri foarte vulgar, suparator...
Vreau sa stii ca nu voi recomanda in veci un autor strain, pentru ca am o gramada de motive intemeiate (traducerea nu e corecta, se face pentru RIMA si pe deasupra se pierd foarte multe sentimente exprimate. Deci singura solutie ar fi sa ii citesti in limba materna, ceea ce nu e fooooarte ok, avand in vedere ca iti pot recomanda un autor chinez )
Deci, revenind la cele spuse, as vrea sa apreciem mai mult ceea ce avem, adica autorii nostri contemporani, ROMANI! Pentru ca sunt buni!
Vreau sa il amintesc aici in mod deosebit pe Nichita Stanescu. EL a revolutionat poezia, pentru ca incearca sa descrie sentimente si stari prin cuvinte, nu aspecte de viata, nu generalizari. Multi se impotmolesc in cuvintele lui si tocmai asta ar trebui sa fie o PROVOCARE! E uimitor cum te poti regasi prin unele versuri si totusi, cum le poti respinge, pentru ca sunt prea profunde.
Sfatul meu e sa CITESTI dintr-un volum de-al lui, in plus fata de ce se studiaza la scoala. Crede-ma, nu vei regreta!
"Contemporan nu inseamna neaparat ca traieste inca" =)) =))
http://www.archeus.ro/lingvistica/CautareDex?query=CONTEMPORAN
addiction_4360 întreabă:
blackmoon8744 întreabă: