Inseamna "inteligenta, omul din umbra" care consiliaza si ajuta o pesonalitate istorica.Denumirea a fost acreditata pentru prima oara in timpul lui Ludovic al XIII- lea.Cardinalul Richelieu era ajutat de calugarul Pere Joseph care indeplinea multe misiuni fara a fi prea cunoscut la fata. I s-a spus eminenta cenusie,"eminenta"fiindca aceasta era titulatura inaltilor prelati, si "cenusie "deoarece aceasta era culoarea umbrei(sec.al XVII-lea). Mira
Francois Leclerc du Tramblay este unul si acelasi cu calugarul Pere Joseph.La moartea lui Richelieu a exclamat:"Mi-am pierdut mana dreapta". Mira
"Premiu"? Amice, tu esti ceva pedagog si ti-ai gasit pe TPU elevi pe care sa ii testezi si sa le dai note? Ca vin la fundita ca pestele la rama. Ce rost are sa tot pui intrebari la care toti vin cu cifre de pe wikipedia?
Eminenta cenusie este o persoana influenta care, din umbra manevreaza un personaj oficial, un partid, un grup, etc.
Ex: Socrate... cea mai mare figura a istoriei gandirii grecesti...personaj obscur si contradictoriu ce intruchipeaza cel mai fidel geniul firii grecesti...cu o influenta uneori nefasta asupra tinerilor din vremea sa.
Cardinalul Richelieu...
Barbu Stirbey... timp de 13 ani, cat a domnit Ferdinand I, el a fost "stalpul" camarilei regale. A lucrat in culise, a manevrat cu dibacie, nu pentru folosul sau personal, ci pentru rege si Ion I. C. Bratianu, cumnatul sau.
Nu cred ca cineva poate sti cui i-a fost adresata prima data atributia de eminenta cenusie...cred ca in fiecare societate, regat, senat, partid din timpuri stravechi... exista cate o eminenta cenusie...
Mai nou, Bogdan Olteanu este considerat eminenta cenusie a PNL...
Lui François Leclerc du Tremblay i s-a atribuit prima oara. Este vorba despre un consilier secret.
Grim, ma asteptam la un raspuns mai complet, cu toate ca te sarea si de data aceasta ''premiul''.
MihaiAndronic întreabă: