Eu aş vota cu Bukowski. Operele acestuia îmi par mai valoroase, ideile mai clar exprimate şi mai literare. În plus şi preocupările i-au fost mai apropiate de realitatea înconjurătoare în comparaţie cu scrierile lui Miller care s-a simţit atras de misticism, amănunt care se observă puternic, din păcate, părerea mea strict personală, nu în sensul bun. Scrierile lui Miller sunt un amalgam greu de descâlcit, nerespectarea genurilor face ca foarte uşor cititorul să se simtă "rătăcit" printre ambiguităţile stilistice şi trecerile de la proză la autobiografie, la analiză socială sau la întrebări fundamentale de natură filosofică. Chiar dacă din punctul de vedere al bogăţiei mesajului transmis Miller reuşeşte să fie deasupra lui Bukowski, eu îl apreciez mai mult pe acesta din urmă pentru exprimările clare considerănd că Miller din dorinţa sa de a fi atotcuprinzător şi de o profunzime ieşita din comun cade în extrema de a fi prolix făra să reusească să transmită cu claritate ceva. Dacă ar fi să asemuiesc prozele celor doi cu ceva pentru a-mi ilustra părerea într-un mod artistic, atunci aş spune că proza lui Bukowski este asemeni munţilor ce se înalţa semeţ ori a prăpastiilor ce se adâncesc ameninţător pe când proza lui Miller îmi aminteşte de apă fiind omniprezentă dar mereu fără formă proprie, îşi schimbă forma mereu după cele cu care întră în contact lăsând impresia unei descrieri făcute de un observator prea implicat pentru a putea rămâne obiectiv.
Poate mă înşel, oricum importanţa lor va fi decisă de generaţiile viitoare, noi tot ce putem face este sa emitem păreri mai mult sau mai puţin pertinente asupra subiectului.
Deocamdata Miller, fara discutie. Bukowski mai are timp, desi cred ca Miller va ramane mai influent.
Cred ca Bukowski ar putea influenta foarte mult poezia, el fiind, dupa parerea mea, mai important ca poet decat e ca prozator.
Kornelia33 întreabă: