Buna.
Am din intamplare de intrebarea ta... si cum n-am mai raspuns de mult... :d Promiti ca-l citesti dupa, ok?
Catalina frumoasa printesa se indragosteste de Luceafar. Dupa ce luceafarul se coboara pe pamant ca sa o roage sa accepte nemurirea ca sa fie mereu impreuna (el fiind nemuritor) ea refuza. Ii spune ca daca vrea sa-l iubeasca sa coboare pe pamant si sa devina el muritor. Luceafarul accepta si pleaca spre Dumnezeu ca sa-i ceara sa-i ea nemurirea. In timpul asta CAtalin, un slujitor indragostit de Catalina incepe sa-i faca avansuri, si sa "o invete amorul", Catalina se indragosteste si ea de el, si fug in lume sperand ca vor uita de "parinti si luceferi". Inapoi la lucefar; dumnezeu refuza sa ii ia nemurirea, si il trimite inapoi pe pamant sa vada pentru cine vroia sa moara. Acolo ii vede pe CAtalin si Catalina impreuna... ea mai are impertinta sa ii ceara sa vina la ea. Luceafarul refuza si cu inima zdrobita si plin de dispret incheie : - "Ce-ţi pasă ţie, chip de lut,
Dac-oi fi eu sau altul?
Trăind în cercul vostru strâmt
Norocul vă petrece,
Ci eu în lumea mea mă simt
Nemuritor şi rece."
Cam despre asta e vorba. pune-te pe carte!
Futuva-n gura sa va *** am scris asta la teza la romana si mi-a dat 0.5 puncte pe el
Ceea ce este scris mai sus e corect. dar daca tu ai scris numai asta esti prost. un comentariu la romana trebuie sa aiba 3-4 pg. ( perioada, curent, despre autor, publicarea, structura, dupa introduci ce este mai sus, descrierea personajelor, limbajul poetic si concluzie ) asta trebuie sa cuprinda. succes pe viitor
O fata de imparat visa zilnic la Luceafarul ce vedea din fereastra si-l chema noapte de noapte vezi strofele in poezie.Cobori in jos Luceafar blind...Cind in sfirsit Luceafarul o asculta si doreste sa devina muritor pentru o clipa de dragoste intre timp ea isi gaseste pe altul.Luceafarul suparat spune la sfirsitul poeziei Traind in cercul vostru strimt norocul va petrece ci eu in lumea mea ma simt nemuritor si rece.Asta pe scurt. Daca vrei sa dezvolt subiectul trmite-mi mesaj.
Este vorba despre o fata frumoasa(muritoare)care se indragosteste de un luceafar care este nemuritor.Luceafarul coboara la ea si dupa un timp vitile lor se despart.
Citeste Luceafarul si afli mai multe...
Hey! Am cautat ceva pe google. sper sa te ajute
Tabloul I: Catalina este o prea frumoasa fata aflata la varsta iubirii. Ea priveste spre stele de la fereastra unui castel si, sub efectul stralucirii Luceafarului (Hyperion) este coplesita de o devastatoare dorinta de iluminare si are revelatia ca Hyperion este steaua ei norocoasa. Dorinta Catalinei se transforma intr-o chemare care schimba traseul astrului.
El se „naste" din cer si din mare si ia chip de inger, insa aparitia este spectrala pentru fiinta care traieste intr-o lume imperfecta si pe care perfectiunea o ingrozeste. Contrariat, Hyperion incearca o alta intrupare prin unirea dintre soare si noapte, dar imaginea demonica ii provoaca fetei suferinta si durere fizica. Ea ii cere Luceafarului sa renunte la conditia lui de entitate eterna: Tu te coboara pe pamant,/Fii muritor ca mine. Tabloul al II-lea: Un paj din anturajul imparatesei, pe nume Catalin, observa starea meditativa a Catalinei, este impresionat de frumusetea ei si incearca s-o cucereasca. Aceasta ii vorbeste despre experienta ei astrala ca despre o stare vrajita, complexa si de neexplicat. Pentru Catalin tristetea aceasta este doar un vis de luceferi si el ii descrie iubirea implinita, departe de lumea sociala.
Tabloul al III-lea: Hyperion porneste spre Dumnezeu sa-si ceara dreptul de a prinde viata efemera. El strabate „cerurile" pana in locul in care vremea-ncearca in zadar din goluri a se naste si unde se afla Parintele universal. Aceasta ii spune ca fiinta omeneasca este trecatoare, pe cata vreme el, ca oricare stea, isi are un loc menit in cer.
Tabloul al IV-lea: Catalina si-a gasit mirele (pe Catalin) si are certitudinea ca Hyperion este steaua ei norocoasa. imbatata de amor, ii cere Luceafarului sa-i lumineze norocul. Acesta intelege ca nu-si poate gasi perechea si ca nu poate sa coboare la o existenta instinctuala. Este condamnat la singuratate eterna.
Luceafarul e o poveste de dragoste, petrecuta in cadru nocturn dintre o muritoare, Catalina si o finta nemuritoare, luceafarul.Acesta se indragosteste de fata si o cheama de trei ori insa ea defiecare data il refuza find speriata de nemurirea lui.Astfel luceafarul merge la demiurg pentru a deveni muritor insa acesta refuza ai indeplini dorinta si il trimite inapoi pe pamant, intors acesta descopera ca Catalina se indrabostise de un muritor Catalin. Asta e pe scurt poti vorbi foarte mult pe baza poemului asa ca cel mai bine ar fi sa il citesti, nu iti ia mult
Luceafarul se indragosteste de o printesa, din familie aleasa, dar si ea se indragosteste de primul tip care ii iese din cale
Luceafarul are ca tema conditia geniului si pentru aceastra Eminescu face o alegorie versificand un basm popular „Fata din gradina de aur". Despre geneza si tema poemului vorbeste insusi Eminescu. Eminescu insa aduce modificari substantiale basmului.E printre putinele basme care nu are happy end de aceea Eminescu modifica finalul fiind mai putin brutal.In basmul popular se vorbeste despre o fata frumoasa care este izolata intr-un castel. Un zmeu vine preschimbat intr-o stea iar un muritor afla si trebuie sa treaca peste mai multe piedici. Florin traverseaza valea plangerii si a amintirilor si o rapeste pe fata.Zmeul afla si se razbuna omorandu-i pe cei doi. La Eminescu finalul este un blestem „un chin s-aveti sa nu muriti deodata". Eminescu va organiza acest epic pe doua planuri exprimand in acest fel ideea principala a incompatibilitatii lumii geniului si a lumii terestra.
Despre o poveste de dragoste intre Luceafar si Catalina. In final Catalina se indragosteste de Catalin ( o fiinta umana) si realizeaza ca nu a existat dragoste pentru Luceafar ci doar o simpatie, cu toate ca Luceafarul doreste sa devina om numai pentru ea.
Chiar anul asta am facut la scoala Luceafarul.Sa vad ce imi mai amintesc.Are ca tema conditia omului de geniu in raport cu societatea ostila.Luceafarul are la baza doua basme populare precum"Fata din gradina de aur" si "Frumoasa fara corp".Si in poezie, este vorba despre iubire.In primul tablou,idila de dragoste dintre Luceafar-Fata de imparat,in cel de-al doilea tablou,povestea de dragoste dintre Catalin si Catalina,in cel de-al treilea este prezentata cosmogonia,iar in ultimul tablou, Luceafarul, isi redobandeste calitatile.
Emamuresan întreabă: