Ei bine, a venit toamna şi în literatură, iar noi am dat în mod cert în mintea copiilor! Ce altceva să se întâmple, atunci când te încurci numai cu personaje literare alcoolice, iar automat cele mai tăznite idei ies la suprafaţă? De data aceasta, ne-am gândit la ceva cel puţin foarte haios: să organizăm câteva animale celebre din literatură într-o grădină zoologică.
Aşadar, imaginaţi-vă că intraţi într-o pădure labirint (nu, nu ca al minotaurului din mitologia greacă, deşi câţiva colegi de-ai săi de generaţie se regăsesc în materialul de faţă) plină de poieni, copaci şi un lac de mărimea unui ocean.
Primul pe listă este arealul felinelor, unde noi i-am adunat pe Regele Leu, Baghera, Sherkan, Motanul Încălţat şi Cheshire Cat. Personajul controversat din zonă este fără dubiu tigrul din Cartea Junglei, căruia i-am adus drept companioni, pentru a nu mai fi atât de ţâfnos, o mână haioasă de pisici: una încălţată, alta care dispare şi alta care conduce jungla. Evident, pe Baghera am inclus-o doar pentru a-i aminti de acasă, aşa cum a gândit iniţial Rudyard Kipling.
Pentru a contrasta felinele, grădina zoo literară vă prezintă mai departe un câmp de lupi şi câini, la intrarea căruia, e musai să daţi nas în nas cu Cerberul din mitologia greacă. Pentru a-i tempera acestuia aerul ceremonial şi un pic desuet, i-am adus şi pe Grizzle al Doamnei Dalloway şi prietenosul Buck din Chemarea străbunilor. Din spatele acestora, întinde nasul Blanche din Regele Lear, iar în dreapta sa îl puteţi recunoaşte pe Banga lui Ponţiu Pilat din Maestrul şi Margareta. În spate de tot au pus-o de un joc de cărţi, ce ar sfida carpetele kitschoase cu pisici, familia de lupi a lui Mowgli din Cartea junglei, iar la masa vecină, lupul din Scufiţa Roşie şi cel din Capra cu trei iezi fac skandenberg, înecându-şi amarul de a nu fi reuşit să ingereze protagoniştii din poveştile din care i-am scos.
În poiana patrupedelor copitate aveam în stânga porcii, în dreapta oile, iar în spate de tot caii. Rugămintea este să nu vă apropiaţi de Împăratul muştelor şi de mistreţul cu colţi de argint, chiar dacă primul a luat Nobelul iar de al doilea aţi auzit în programa de bacalaureat. Doar pe Old Major din Ferma animalelor l-am adus pentru a îmblânzi zona guiţatelor. În onoarea autorului George Orwell, am adus şi turma de oi din acelaşi roman, în care s-au acomodat foarte repede oiţa din Micul Prinţ şi oaia fantastică a lui Murakami (Murakami, fie vorba-ntre noi, are şi nişte pisici, dar despre asta am vorbit deja).
Caii sunt cu siguranţă un tablou - Black Beauty şi Calul Troian: o combinaţie la care nu multe grădini zoologice s-ar fi putut gândi.
Dacă mergeţi pe aleea cu iepuri, unde atenţie mare să nu îl călcaţi pe zvăpăiatul din Alice în ţara minunilor, puteţi vedea în înalt Corbul lui Edgar Allan Poe şi gâştele sălbatice ale recent numitului model literar pentru copii, Nils Holgersson.
Mai departe, zona urşilor şi a vulpilor vă prezintă un spectacol de vodevil: pe de o parte îi avem pe Baloo din Cartea Junglei care face stand-up comedy pentru ursul păcălit de vulpe, iar pe de altă parte avem vulpea care l-a păcălit pe urs şi care stă la cafele cu nemulţumita vulpe ce nu a ajuns la struguri în fabula lui Jean de la Fontaine.
Lacul de mărimea unui ocean, este cu siguranţă atracţia acestui zoo, pe care noi l-am populat cu Mobby Dick şi balena din “Iona” (mă rog… teoretic ar fi Iona din balenă), care, între noi fie vorba, bănuim că l-a înghiţit şi pe Pinocchio.
În final, pentru că promovăm inclusiv valorile familiale, i-am adunat pe acelaşi câmp pe Rosie din Apă pentru elefanţi de Sara Gruen şi pe Hathi din Cartea junglei cu cei trei fii ai săi… Noi sperăm că împreună vor forma o familie fericită.
Fireşte, grădina zoo literară are dimensiuni aproape infinite. Dacă aveţi vreo recomandare asupra altor animale, pe care vi le-aţi dori să le vedeţi, puteţi completa un formular chiar înainte de ieşire.
Veronica Plăcintescu,
editor Bookaholic.
Amfibia Oannes, oarecum un erou civilizator din postcosmogonia babiloniana. Ea a invatat omenirea stiinte si felurite arte.
Poate era mai bine daca nu le scriati voi si ne lasati pe NOI sa le insiram. Sau, daca tot ati "populat" deja gradina aia, de ce ati mai pus intrebarea?
Interesant articol, deşi sunt de părere că titlul este inutil, deoarece sunt enumerate în articol toate "animalele literale" cunoscute.
Ei bine, daca tot e populata deja gradina respectiva cu aproape toate animalele cunoscute din literatura, propun o gradina populata cu fiinte imaginate doar in aceeasi literatura.Ma inspir din Borges si propun urmatoarele zece fiinte imaginare:
-Dragonul-cunoscut mai ales din mitologia chineza,e inchipuit ca un animal cu cap de cal,coada de sarpe,pe laturi cu aripi marisi cu patru labe,fiecare cu cate patru gheare; chinezii il considera tatal primilor imparati;
-Simurgul-e o pasare nemuritoare,care cuibareste printre ramurile Arborelui Stiintei; are pene metalice de culoarea portocalei,capsor omenesc,patru aripi,gheare de vultur si o uriasa coada de paun;
-Pasarea Phoenix-herodot povesteste ca aceasta pasare,sacra pentru egipteni,seamana cu vulturul,are penele jumatate aurite,jumatate stacojii; legenda spune ca ea isi da foc si apoi reinvie din propria-i cenusa;
-Centaurul-metis intre om de la care imprumuta bustul,si cal,animalul-tovaras al luptatorilor care intregeste armonioasa fiinta a centaurului cu trupul puternic,picioarele agile si coada infoiata;
-Pasarea Roc-cunoscuta din "Omie si una de nopti",aceasta uriasa pasare poate sa ridice in gheare un elefant,si acopera,cu aripile sale soarele;
-Cerberul-cainele ce pazeste intrarea in Hades inzestrat cu trei capete,coada de sarpe,gheare cumplite;
-Basiliscul-urat si oribil basiliscul e infatisat ca un cocos cu patru picioare si creasta,cu pene galbene,aripi mari si ghimpate si o coada de sarpe,terminata intr-un carlig sau intr-un alt cap de cocos; ceea ce in caracterizeasa,insa e puterea ucigasa a privirii;
-Elfii-sinisti la infatisare si mici de stat elfii tin de mitologia germanica; sunt poznasi,uneori rautaciosi;
-Sfinx-cunoscut din mitologia egipteana sfinxul e un leu cu cap de om care sta intins pe pamant,pazind piramidele;
-Inorogul(unicornul, licorna)-un animal fantastic, cu trup de cal cu un corn in frunte; are puteri magice si poate fi prins doar de catre o fecioara.
Multe alte animale fabuloase si-a imaginat omul; benefice sau malefice ele marturisesc despre bogata fantezie a mintii omenesti.Numai bine.
Ati uitat de cele mai importante (cred eu) care par a fi la fel de interesante pentru generatia noastra: animalele din Harry Potter. Eu una as da oricat numai sa pot intra intr-o gradina zoologica ce are un grifon. De asemenea, cred ca ati uitat si de animalele vorbitoare din Narnia impreuna cu leul Aslan...
In folclorul romanesc cel mai important este calul.Gazele, de asemenea, apar adesea la noi:albinele, furnicile. Dintre pasari, corbul.
Pai as vrea sa-l vad pe capricorn din zodiac si de asemenea pe happy din fairy tail si un grifon al fi frumos