Daca politologie inseamna stiinta despre societatea omeneasca in general si despre grupurile sociale care o alcatuiesc si pot ajunge sa o conduca,in special,nu cunosc o carte mai interesanta si mai placuta la lectura,accesibila oricarui tip de cititor,decat"Ab urbe condita"(De la fundarea orasului-Roma),de Titus Livius. Poate parea pretentios ce spun,insa pentru mine e o lectura de fiecare zi. Exista pasaje intregi ce ne amintesc o multime de fapte istorice cunoscute din scoala aproape fiecaruia dintre noi cum ar fi legenda despre intemeierea Cetatii Eterne,despre rapirea sabinelor,despre furcile caudine,despre ascensiunea la putere a anumitor familii nobile,totul povestit intr-un stil fermecator, viu, interesant pana si pentru cititorul modern.As zice ca e cartea pe care orice om interesat de evolutia sociala dar si politica a unei comunitati umane ar trebui sa o citeasca.Pentru noi romanii ar fi inca si mai importanta fiindca lucrarea e o sursa de informatie despre cei ce sunt stramosii nostri.
Cat priveste filosofia,primordiale mi se par dialogurile lui Platon; cu toate ca el insusi n-a fost decat un discipol al lui Socrate, personajul principal al tuturor dialogurilor, Platon a reusit sa lase lumii invataturile unui mare intelept care ne-a spus ca e important sa ne cunoastem pe noi insine sa ca niciodata nu stim indeajuns:"Stiu ca nu stiu" obisnuia el sa spuna.Pentru mine personal, descoperirea dialogurilor lui Platon a fost un moment de rascruce in formarea de sine.Si profit de intrebarea ta ca sa spun ca una dintre cele mai frumoase conceptii despre dragoste din istoria filosofica universala este cea expusa de Socrate in dialogurile "Phaidros"si "Banchetul". Multimesc de intrebare.
Ai mult noroc să o prinzi pe April la o întrebare de a ta, e o persoană deosebită.
Cum ea a zis majoritatea chestiilor, eu recomand să începi cu Jurnalul de la Păltiniş a lui Liiceanu.Nu prea e cunoscută dar persoanelor pe care le meditez ca olimpic le-a fost primordială.E ca un ghid din care vei şti cu siguranţă ce să iei.
Patapievici de asemenea avea o carte de eseuri în care îşi povestea drumul spre filozofie,cred că mulţi dintre noi ne-am putea încadra în cartea aceea,eu cel puţin am făcut-o.E superbă.
Mai departe ai Mirarea filozofică, a trecut prin mâna foarte multor studenţi, e ceva util şi elegant conspectat.Am impresia că o găseşti la Humanitas
O listă cu cărţi,aş putea să ţi-o trimit pe cea de pe care am lucrat eu şi mulţi dintre cei pe care i-am ajutat la Bac, văd cum fac, oricum atât eu cât şi ei ne-am mărit-o la 20 de pagini inclunzând şi estetică şi teozofie,în fine.
De început eu am început cu clasicii germani deşi baza îmi fusese Seneca şi Augustin. Dacă citeşţi jurnalul acela şi pe urmă epistolarul o să fie bine,crede-mă.
Ca politologie,Durkheim, Gilles Ferreol, Ilie Bădescu deocamdată.
Pe langa Platon ti-as recomanda sa incerci si unele din scrierile filosofice ale lui Lucian Blaga. Are cateva capitole despre cultura minora si cultura majora care te-ar putea interesa. Filosofia lui Blaga este deosebita deoarece este si accesibila si consistenta in acelasi timp. Ar trebui amintita si Republica lui Platon.
Nu stiu daca as putea sa o incadrez la genul filosofie, insa are si acest aspect daca o privesti dintr-un anumit „unghi". Dezbate, sa zicem o viziune asupra vietii, care consta in materializarea sufletului. Ti-o recomand cu caldura, este cea mai buna carte citita de mine vreodata: „Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde. Lectura placuta daca ai de cand sa o citesti.
Am o carte pe care o citesc cu mare placere si se numeste Jocul Seductiei de Neil Strauss chiar daca nu este in domeniile pe care le-ai grait eu totusi ti-am spus
PuscasuCatalin2001 întreabă:
dip3dip întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Duduc întreabă: