Cine se uită în mod frecvent la seriale ştie cât de mult înseamnă un personaj secundar bine scris. Şi la cărţi e la fel. Unele personaje mai puţin importante vin cu poveşti care nu sunt spuse niciodată în întregime – şi poate uneori ne-ar plăcea să le auzim. Iată o listă cu câteva personaje secundare din literatură care ar merita să fie ascultate mai mult.
Phoebe, sora lui Holden Caulfield – În rebeliunea lui, Holden nu ia în seamă decât o singură persoană: sora lui mai mică, Phoebe, în care vede toată inocenţa pe care şi-au pierdut-o adulţii din jurul lui. Am vrea să ştim ce-a făcut Phoebe după ce a crescut şi cum îl vede pe fratele ei ca adult.
Petronius din Quo Vadis – Petronius, arbitrul eleganţei de la curtea lui Nero, îndrăgostit de sclava lui, se sinucide pentru a-şi salva onoarea şi este o combinaţie fascinantă de cumpătare, înţelepciune şi decadenţă în acelaşi timp. Povestea lui Petronius merită scrisă şi dintr-o perspectivă care nu se reduce la prietenia cu Paul Vinicius şi relaţia cu Nero.
Sancho Panza – Este unul dintre primii sidekicks din literatură – şi un personaj colorat, cel puţin. E mai realist decât stăpânul lui, însă îi rămâne mereu loial, cu toate că nu-şi prea poate imagina ce anume va primi în schimb. Cu toate că are o voce în roman, Sancho ar merita să-şi spună povestea, în cuvinte mai simple.
Aouda din Ocolul Pământului în 80 de zile – Jules Verne n-a fost niciodată cel mai inspirat creator de personaje feminine, ba mai mult, cărţile lui sunt de multe ori complet lipsite de resprezentantele sexului frumos. Prin simpla ei apariţie, Aouda merită atenţia noastră – în plus, Phileas Fogg o salvează de la a fi sacrificată pe rug într-o ceremonie sati, împreună cu soţul ei proaspăt decedat, undeva în India. Cu siguranţă Aouda are o poveste interesantă de spus.
Lee din La Răsărit de Eden – Lee e exact genul de personaj interesant şi misterios, eclipsat de protagonişti care poate nu-s la fel de plăcuţi. Deşi iniţial este doar un ajutor, până la sfârşit devine prietenul cel mai bun al lui Adam, îi creşte copiii şi îl ajută, prin filosofia lui de viaţă – care trădează un trecut educat – să treacă peste nefericirea provocată de Cathy. Am vrea să ştim cum a ajuns Lee atât de înţelept.
Din acelaşi roman, am fi vrut să citim mai mult despre Samuel Hamilton şi familia lui, care te făceau să-ţi doreşti să-ţi poţi lua cina cu ei în Valea Salinas, măcar odată.
Jane din Saga lui Ender – Ar putea fi o femeie, dar nu e – e doar o conştiinţă artificială care îl ajută pe Ender în ultimele cărţi ale seriei, chiar cu preţul propriei sale dispariţii. Am vrea să citim o carte în care Jane descoperă lumea într-un trup uman – pentru că în serie, îl primeşte abia spre final, în Copiii Minţii.
Van Helsing – Cum ajungi dintr-un doctor respectat vânător de vampiri? Van Helsing are un fiu care a murit, o nevastă care a înnebunit şi este cel care o ucide pe Lucy atunci când nimeni altcineva n-are curajul. E probabil singurul personaj cu simţul umorului din cartea lui Bram Stoker – Jonathan Harker şi Mina sunt atât de interesanţi pe cât pot fi două personaje cu bun simţ din Anglia Victoriană.
Ixienii şi Tleilaxu din Dune – Pentru că sunt două societăţi misterioase şi bizare. Ixienii sunt un popor specializat în dezvoltarea de noi tehnologii, iar Tleilaxu sunt experţi în manipulare genetică, reconstrucţie de organe şi chiar creare de fiinţe: Dansatorii-Faţă, care pot să-şi schimbe înfăţişarea, după cum doresc, gholas – clone create din celulele unor oameni decedaţi sau o combinaţie între un porc şi un melc. Cum ar fi să citim aventurile unui explorator într-una din lumile astea?
Asta ar fi o sarcină demnă de Ursula K. Le Guin! Ca să te convingi, citeşte şi cronica noastră la Mâna stângă a întunericului şi la Lumea lui Rocannon, plus povestea lui Ishi, indianul care a inspirat-o pe autoarea americană.
Dar voi? Ce personaje secundare preferate aveţi?
Ioana Epure,
Redactor Bookaholic.ro
E un punct de vedere interesant sa te gandesti la povestea pe care ar avea-o de spus un personaj ce nu se afla in prim-planul unei actiuni:secundul,cel ce nu primeste si nici nu ofera laurii recunoasterii celui ce l-a creat,desi,de multe ori,la o privire atenta,se poate dezvalui ca o personalitate mai complexa si mai misterioasa decat cea a personajului principal. Pornind de la incitanta-ti intrebare,imi retraiesc placerea cu care am descoperit candva personaje literare care m-au impresionat la lectura si despre care mi-ar fi placut ca autorii respectivi sa spuna mai multe. Iata care ar fi ele:
-Hector din "Iliada " lui Homer; desi poemul incepe si apoi pune in centrul tuturor evenimentelor razboiului troian pe maniosul razboinic Ahile, admiratia si simpatia mea au mers spre iubitorul de pace, rationalul si echilibratul Hector.Desi el stie ca va fi ucis de Ahile,stie ca cetatea sa va sfarsi prin a fi invinsa,lupta cu abinegatie si curaj isi pune viata chezasie demnitatii:e un fiu plin de respect,un sot iubitor si un tata coplesit de griji pentru fiii sai dar si de incredere in soarta lor.
-Penelopa-personaj feminin din cea de a doua epopee homerica,"Odiseea",este sotia iscusitului Ulise femeie plina de virtuti,iubitoare si statornica,capabila a-si astepta barbatul ani nesfarsit de lungi si a gasi subtilul motiv al interminabilei panze spre a potoli nerabdarea unor nepoftiti petitori;
-Paolo Malatesta si Francesca da Rimini-inseparabila pereche de indragostiti ce ispasesc impreuna pacatul unei iubiri interzise si pe care Dante o regaseste in una din bolgiile Infernului. Francesca este o eroina moderna,as zice,pentru timpul ei; casatorita cu un barbat pentru care nu are niciun sentiment,ea iubeste si este iubita de fratele acestuia fiindca "Iubirea isca-n cel iubit iubire" si sfarseste in moarte impreuna cu el; ea marturiseste poetului-vizitator ca nu regreta nimic si declara barbatului iubit ca: "mai bine cu tine in infern decat fara tine in paradis".
-Fata imparatului Ros -din basmul "Harap-Alb" de Ion Creanga; este o eroina misterioasa si fascinanta,capabila sa se transforme sub imperiul dragostei din rea in buna,ori fiind totdeauna buna. Tainica,misterioasa,pe seama ei se spun lucruri mai degraba banuite sau imaginate decat adevarate; Fata Imparatului Ros pare a sti tot ce s-a intamplat,se intampla si se se va intampla la curtea Imparatului Verde, unde ocultele sale puteri i-au dezvaluit ca se afla Ursitul sau; pasarea maiastra ce tulbura ospatul regesc -mesager al fetei,sau poate ea insasi?-il provoaca pe span sa-l trimita pe Harap Alb spre ea si,dupa testarea puterilor sale miraculoase,farmazoana isi va fi implinit destinul.
-Parintele Zosima din "Fratii Karamazov "de Dostoievski, tipul "calugarului rus" de o inteligenta nativa, sfredelitoare dezvoltata si antrenata printr-un exercitiu zilnic de confruntare cu experiente straine.Adunand de-a lungul staretiei sale la manastirea de langa Scotoprigonievsk atatea marturii,atat zbucium sufletesc si atatea spovedanii spiritul sau devenise extraordinar de patrunzator :Zosima este,inainte de toate,un psiholog profund,caruia nu-i scapa nimic si pentru care eroii principali ai romanului dostoievskian,cei trei frati Karamaov sunt suflete asemenea unor carti deschise in care citeste cu usurinta.
Toate acestea,si multe altele inca, precum frumoasa Mercedes din "Contele de Monte-Cristo" al lui Dumas,Dersu Uzala,personaj real din povestirile de calatorie ale lui Arseniev,sau chiar suava jupanesica Nasta din romanul sadovenian "Fratii Jderi" sunt personaje care, desi traiesc in conul de umbra aruncat de personaje aflate in miezul actiunii, pot trezi interesul cititorului prin personalitatea mai mult sugerata decat dezvaluita; si poate tocmai de aceea lasand imaginatia sa lucreze.
Ei bine,la asta chiar nu ma asteptam; fara niciun pic de ironie,mesajul tau de" bun -intors" mi-a incalzit inima, si nu ezit sa declar acest lucru public, mai ales ca nu fac parte din elita ce emite cu usurinta judecati de valoare.Multumesc mult,chiar e important,fie si numai pana se intoarce Leocerba,care mi-e pretioasa prietena,de altfel.N-am fost la munte; doar m-am asigurat, in satul unde am o casuta, ca trandafirii sunt bine pregatiti pentru iarna.Multumesc inca o data.
Am primit aseara o cerere de prietenie si sunt uimita.Ai auzit de Proteus? Acel mic zeu elin care-si schimba infatisarea de fiecare data cand cineva il prinde? Aceasta este perceptia mea despre tine si ma bucur de bucuria ta.Dar,pentru a nu ne mai incurca in presupuneri, o corectie mica tot aduc perceptiei tale:daca apar petunia, nu inseamna ca ma exclud dintre orhidei!(Sa nu ma intelegi gresit:corectia nu e DIN orgoliu, ci PENTRU adevar.)
Nici una,nici alta, si-asa e mare aglomeratie la usa ta; pur si simplu ma impresioneaza furtunatica ta personalitate, stilul inconfundabil si nemaipomenita risipa.Cred ca ai un mare talent si mi-ar place sa citesc si altceva scris de tine decat vesnicele infruntari cu unul sau altul.Asta e tot ce voiam sa-ti spun.Cat despre petunie, sa o scuzi...e stinghera...
1.Casy din Fructele Maniei, avea niste filosofii interesante, si o viata la fel.
2.Semion Marmeladov din Crima si Pedeapsa,saracul betiv, a sfarsit nasol, m-ar fi interesat sa stiu mai mult despre cum a decurs viata lui.
3. James Vane din Portretul lui Dorian Gray.Ce mortii lui a facut tipul, in tot timpul cat l-a cautat pe Fat-Frumos, adica 20 si de ani? Mergeau mai multe detalii despre el in carte.
4. Wendy din Shining; n-ai cum sa uiti privirile alea isterizate ale fetiscanei cand Jack ii crapa usa cu toporul: HERE'S JOHNNY!
5. Damien Karras din Exorcistul, cel mai interesant preot din toata literatura universala, singurul preot care il stiu sa injure de morti un diavol ce poseda o fetiscana de 10 ani.Sunt si multi tare...
6.Matilde la Mole; proasta blonda,da' interesanta si aristocratica, nu mi-a placut niciodata personajul, dar e de apreciat ca il duce pe Julien unde il duce.
7.Mariko din Shogun.Nici nu mai ai nevoie de argumente cand vorbesti de una din cele mai complexe femei din istoria Japoniei.
8. Fernando Ariza din Dragoste in vremea holerei, doar ca imi place personajul si felul lui de a se purta.
9.Pablo din Lupul de stepa.Magic personaj, la propriu.
10.Alice Cullen
Domnita Ruxanda din Alexandru Lapusneanu.Am citit-o pentru scoala si desi nu m-a impresionat cine stie ce as mai citi cate ceva despre acest personaj care a ramas fara parinti si frati si a fost nevoita sa se marite cu Lapusneanu si la sfarsit trebuie sa il otraveasca.
Las...am citit dar nu cartile astea asa ca stiu...nu degeaba am avut numai FB in 1-4
Bookaholic.ro întreabă:
LisaJulie întreabă: