| HelpingHands a întrebat:

Cartile de la Adevarul se distribuie acum prin magazinele Mic.ro. Totuşi, trebuie să recunosc, am cumpărat câteva cărţi în vremea în care era bătaie la tarabe, dar am nimerit unele plictisitoare şi m-am oprit din cumpărat.

Bun, întrebarea mea este, care din aceste cărţi (ieftine şi de calitate), merită şi citite? Şi de ce? E foarte important să daţi şi o explicaţie...

De exemplu, mie mi-au plăcut mult:
Vraciul I si II
Povestea: un doctor chirurg foarte bun, inimos şi foarte bogat, ajunge dintr-un accident (o lovitură la cap) să-şi piardă memoria, prestigiul profesional (international), locul în societate, identitatea, toată averea şi familia. Schimbă total scenariul şi o ia de la zero fără să ştie nimeni ce mare om era el. Din străfundurile subconştientului ies la suprafaţă cunoştiinţe medicale care îl aduc din nou în vizorul lumii medicale.
De ce mi-a plăcut: pentru calităţile sufleteşti deosebite ale personajului principal, felul în care se apucă din nou de meseria de doctor, fără instrumente speciale ci mai degrabă improvizate, şi pentru suspans, parcă ar fi o poveste din bătrâni a unui om foarte bun care s-a descurcat în cele mai adverse condiţii...

Nu vreau să dau detalii care v-ar strica definitiv suspansul de a citi cartile, şi vă sfătuiesc şi pe dvs. să faceţi la fel!

Iată şi o listă cu toată colecţia.

Deci, ce carte v-a plăcut foarte mult din colecţia Adevărul "100 de cărţi pe care trebuie să le ai"? Şi de ce?

Răspuns Câştigător
aqualuna
| aqualuna a răspuns:

Eu n-am cumpărat cărţile, în proporţie de 90% le aveam deja şi nici nu mi-a plăcut "varza" pe care au făcut-o amestecând cărţi de aventuri(Papillon,Gestapo),poliţiste(Raymond Chandler,Agatha Christie), SF(Dune, Fundaţia) şi horror(Dracula) cu clasicii literaturii universale...Chiar dacă sunt cărţi bune şi sunt clasice ale genului lor,mi s-ar fi părut normală o oarecare ordine, clasificare ori altceva asemănător.Le-am citit pe cele mai multe dintre ele dar erau alte vremuri,oamenii nu se plictiseau atât de uşor fiindcă nici nu aveau alternativele de azi-televizor, calculator,jocuri. Uite de exemplu aş recomanda John Steinbeck -La răsărit de Eden,în primul rând pentru că îmi place cum scrie şi am citit aproape tot ce a apărut la noi,în al doilea rând pentru poveste,o reeditare a conflictului dintre Abel şi Cain pentru a câştiga bunăvoinţa lui Dumnezeu,sub chipurile a doi fraţi,Aaron şi Caleb care luptă pentru consideraţia tatălui lor.O altă carte care mie mi-a plăcut este Numele trandafirului de Umberto Eco,roman captivant,profund dar fără a fi plictisitor,lecţie de istorie dar şi roman poliţist,plin de semnificaţii şi mistere, despre nişte crime ciudate petrecute într-o abaţie renumită pentru bogăţiile ei dar şi pentru biblioteca valoroasă, un adevărat labirint de cărţi care mi-a stârnit teribil imaginaţia.Investigator este călugărul William de Baskerville, un Sherlock Holmes al Evului Mediu, extrem de perspicace şi inteligent.

8 răspunsuri:
aqualuna
| aqualuna a răspuns:

Crimele din carte sunt destul de bizare dar nu atât de sângeroase, cel puţin mie aşa mi s-a părut, ori poate cuvântul scris n-are acelaşi impact ca imaginea.Cartea este diferită,filmul nu respectă firul narativ, pe mine m-a dezamăgit puţin, chiar dacă e cu Sean Connery...

aqualuna
| aqualuna a răspuns:

Dacă întrebarea ar fi fost pusă de o femeie,aş fi recomandat cu siguranţă La răscruce de vânturi,Accidentul+Oraşul cu salcâmi,Marile speranţe,Anna Karenina,Enigma Otiliei,Mândrie şi prejudecată,Golful francezului,Jane Eyre,Dama cu camelii,La Paradisul Femeilor,Departe de lumea dezlănţuită,Pe aripile vântului pentru poveştile de dragoste tragice,personajele puternice, de neuitat şi nu numai fiindcă multe dintre ele sunt mai mult decât nişte simple romane de dragoste, există acolo şi pagini de istorie şi comentariu social...

aqualuna
| aqualuna a răspuns:

Unui adolescent i-aş fi spus să citescă Cei trei muschetari, Winnetou,Odiseea căpitanului Blood,Tarzan din neamul maimuţelor,Robin Hood,Insula comorii,Robinson Crusoe,Moby Dick,Un yancheu la curtea regelui Arthur,Cărţile junglei,Ultimul mohican,Ivanhoe,Papillon, Chemarea străbunilor,Gestapo,Unde se avântă vulturii,Singur pe lume, Călătoriile lui Gulliver, excelente romane de aventuri şi nu numai (Moby Dick cel puţin are nenumărate nivele,e o carte complexă, plină de simboluri, care ne vorbeşte despre obsesie,despre bine şi rău,care pune la îndoială prin intermediul eroului noţiunea de clasă socială şi existenţa divinităţii).Ar mai fi policier-urile Somnul de veci+Doamna din lac,Aventurile lui Sherlock Holmes + Memoriile lui Sherlock Holmes,Pisica+Casa de pe canal,Cianură pentru un surâs. Buna seara, Melania!, Zece negri mititei.Crima din Orient Express, Extravagantul Conan Doi.De-a baba oarba(umor extraordinar,le-am citit de nenumărate ori,Vlad Muşatescu era în adolescenţă unul dintre autorii mei preferaţi),SF-urile Dune(unul dintre cele mai interesante romane SF),Fundaţia. Fundaţia şi Imperiul, A Doua Fundaţie, Omul InvizibilRăzboiul lumilor ori horrorul Dracula.

aqualuna
| aqualuna a răspuns:

Alte cărţi interesante pentru un adult-Prin foc şi sabie,dacă vă plac romanele istorice,Agonie şi extaz,dacă vă atrag biografiile romanţate (viaţa lui Michelangelo),Peripeţiile bravului soldat Svejk în Războiul Mondial dacă vă interesează o satiră antimilitaristă plină de umor negru,Om bogat, om sărac dacă n-aţi văzut serialul ori nu vi-l mai aduceţi aminte şi vă interesează saga unei familii, tribulaţiile lor în drumul către bani şi succes.

| simf a răspuns:

Adevarul vrea sa publice carti din toate domeniile beletristicii, si sf, si politiste, si de aventuri, si clasici ai literaturii universale. daca ti-a placut vraciul iti recomand james clavell - shogun (toata saga), madrie si prejudecata - jane austen, golful francezului, numele trandafirului. in toate vei gasi un cod de onoare, lupta pentru bine, povesti de viata.

| Deea_7606 a răspuns:

Pff...sincera sa fiu eu nu mi-am cumparat nimic de la colectia asta.dar obs ca dvs ati cumparat.acum cateva zile am pus si eu vreo 2 intrebari legate de carti.de curand am descoperit ca e o placere sa citesc.doar ca nu stiu ce carti sa citesc.as vrea sa imi imbogatesc cultura generala.adica nu vreau sa citesc prostii cu vampiri si tot felul. vreau carti serioase cu toate ca am doar 13 anibig grin si multe fete de varsta mea citesc vrajeli cu vampiri.va rog ajutati-ma!big grin

| HelpingHands explică:

Numele Trandafirului de Umberto Eco l-am vazut ecranizat. Mi s-a părut foarte sângeros şi întunecat. Este cartea diferita, cum se întâmplă în unele cazuri?