| AvalohAlyn a întrebat:

Cate carti trebuie sa citesti ca sa ajungi un om cu adevarat cult si invatat?(asa cum se spune in popor)
Adica cate carti,ce carti, ce trebuie sa faci ca sa ajungi un om"cu carte multa" asa cum zic unii?

Răspuns Câştigător
| Gabriell1992 a răspuns:

Sa iti spun un lucru, poti citi si 1000 de carti, dar acest lucru nu te face o persoana mai culta. Cand citesti o carte, trebuie sa o recitesti frecvent ca sa descoperi lucruri noi, iar in momentul in care o citesti, trebuie sa o citesti cu atentie. Daca citesti o carte doar ca sa fie citita, iti pierzi timpul degeaba. Ca sa fii o persoana culta, nu trebuie sa citesti beletristica, acestea nu iti ofera foarte multe informatii utile, te ajuta sa-ti dezvolti vocabularul, imaginatia si creativitatea. Eu te sfatuiesc sa citesti carti educative, carti de marketing, carti de antreprenoriat, carti cu teme stiintifice si de dezvoltare personala. In cartile de dezvoltare personala gasesti multe informatii utile, unele iti sunt deja cunoscute, dar nu te-ai gandit la ele, iar in momentul in care ai gasit un lucru nou, trebuie sa il aplici in viata ta. Acesta este rolul cartilor de dezvoltare personala, nu sa fie citite ca pe niste povesti. Sper ca ai inteles ideea. Daca aplici ceea ce ti-am spus, vei fii o persoana culta. Si un ultim sfat, citeste o carte pe saptamana, daca vrei sa descoperi o schimbare.

| AvalohAlyn explică (pentru Gabriell1992):

Multumesc.
Am multe carti motivationale/de dezvoltare personala acasa, unele dintre ele necitite deocamdata.happy
Multumesc de raspuns, cred ca ai dreptate.happy
O seara linistita...si FUNDA!

| Gabriell1992 a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Multumesc la fel, sfatul meu este sa te apuci de citit, dar ti-am spus, partea cea mai importanta este sa aplici ceea ce citesti. Acum depinde si spre ce arie vrei sa te indrepti, m-am uitat la intrebarile tale, iar o alta recomandare este sa citeste si carti despre religie si spiritualitate, te vor ajuta de asemenea! Bafta in continuare!

| AvalohAlyn explică (pentru Gabriell1992):

In special acelea de religie, spiritualitate ma pasioneaza.
Multumesc, asemenea si tie.
Noapte buna.

10 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu exista un numar de carti, fiindca nu este o norma. Trebuie sa incepi sa citesti de devreme, din primele clase si sa continui toata viata. Intai citesti cartile din bibliografia de scoala (in fiecare an, la scoala, ti se ofera o bibliografie largita, care contine 50-80 de carti potrivite varstei si pe care le citesti in timpul acelui an. Asa iti formezi o baza si pe la 11-12 ani incepi sa iti alegi singur cartile, cu ajutorul parintilor, a profesoarei de literatura, a bibliotecarei. Ideea este sa citesti carti care iti plac si iti sunt potrivite momentului si sa nu ai sincope, adica sa citesti cartile varstei si la 8 ani si la 12 ani si la 15 ani si la 20 de ani. Asa vei putea sa iti formezi o cultura bogata si o sa gasesti tot mai multe carti de citit. Nu te poti apuca la 18 ani sa citesti cartile potrivite clasei a treia, te vei plictisi, dar daca nu le citesti, nici nu vei sti niciodata ce scrie acolo si vei ramane cu un gol.
In plus, ca sa fii cult, trebuie sa ai cunsotinte din toate domeniile: matematica, fizica, chimie, biologie, istorie, geografie, limbi straine, etc. Scoala iti ofera doar 10% din cunostintele necesare, dar invatand perfect tot ce este in manuale, iti poti forma o baza de la care sa dezvolti restul de 90%. Eu am gasit informatii exceptionale pe wikpedia (in engleza sau franceza, nu in romana) despre multe notiuni interesante (evenimente, orase, substante chimice, teoreme ale fizicii, roci, clima, etc)

| AvalohAlyn explică (pentru Brigaela):

Eu de abia am descoperit cititul, anii astia. dupa 19 ani.sad
Bibliografie scoala nu ne da adica nu ne-a dat carti ca sa le citim,la liceu.happy Sunt doar alea pentru bac, ce normal trebuie sa le citim.Dar stiti care-i faza, mie imi place sa citesc eu ce vreau, sa aleg eu ce citesc, domeniul care imi place mie nu ce recomanda scoala..asta e problema..nu mi-a placut niciodata ca a trebui sa citesc Morometii in schimb mi-a placut sa citesc dezvoltare personala sau religie..sau ezoterism..sau romane moderne bestseller(John Green, Coelho, etc)
Nu sunt atras de cartile pe care mi le recomanda scoala cel putin literatura romana nu prea imi place, mai degraba cea straina.happy Si imi place sa citesc ce vreau, nu ce trebuie.Asta ar fi problema la mine.sad

| corolav a răspuns (pentru AvalohAlyn):

E mare păcat că nu îți place literatura română.
Sunt unele lucrări, ale literaturii române, cu totul EXCEPȚIONALE.
Pentru început ți-aș recomanda să citești următorii autori: I.L.Caragiale,
Thedor Mazilu, Ion Pribeagu, Ileana Vulpescu, Ioan Dan, Rodica Ojog Brașoveanu, Eugen Barbu ( romanul „Groapa" și volumul de nuvele „Miresele"), Cornel Udrea, Theodor Constantin ( „Fiul lui Monte Cristo" și „La miezul nopții va cădea o stea"), Miron Radu Paraschivescu, Radu Paraschivescu, I.D. Sîrbu ( „Adio, Europa"), Cella Serghi ( „Pînza de păianjen" și „Mirona"), Mihail Drumeș, Tudor Mușatescu, Victor Ion Popa,
Mihail Sebastian, Chiril Tricolici, Norman Manea, Ion Minulescu,
George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Gheorghe Brăescu, Petre Dumitriu.
Atît, pentru început.
Sănătate!

| corolav a răspuns (pentru corolav):

Caută pe Google pe respectivii autori, fă-ți liste cu lucrări de - ale lor și apoi caută-le prin biblioteci.
Le vei găsi pe toate.
Lectură plăcută!

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Cartile de dezvoltare personala sunt, in mare parte, niste porcarii care nu te ajuta cu nimic, scrise pentru ignoranti. Cartile adevarate de ezoterism sunt dificil de citit, ai nevoie de cunostinte foarte solide in materie, altfel esuezi citind porcarii scrise, de asemenea, pentru ignoranti, la norma. In alta ordine de idei, Moromoetii este un roman extraordinar, este foarte greu sa iti formezi o cultura in limba romana fara a citi Morometii. Nu cred ca nu ti-ar placea, cred ca ai un blocaj legat de faptul ca ti-a fost recomandat la scoala, dar nu vei reusi sa iti formezi nici o bruma de cultura fara sa pui scoala la baza si sa citesti tot ce ti s-a recomandat acolo. Risti sa citesti maculatura daca alegi fara discernamant. Nu e suficient sa citesti, trebuie sa alegi niste carti de calitate. John Green, Coehlo sunt carti de citit in tren, carti simplute, fara pretentii, care nu iti formeaza cultura, sunt scriitori pentru gospodine. Sigur ca toti i-am citit intr-o perioada in care eram mai obositi, sau concentrati la altceva si doream ceva care doar sa ne umple timpul, fara sa ne educe. Dar nu e mare diferenta intre a vedea un film de duzina sia citi Coelho, te face la fel de cult si inteligent.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Eu cred ca toata lumea isi poate imbunatati viata. Iar cel care pune intrebarile este un tanar cu bunavointa dar care intampina niste dificultati. Asta nu inseamna ca intreaba ca sa se afle in treaba, uneori e greu sa rupi o situatie de fapt si sa ascensionezi, dar intotdeauna exista sansa. Faptul ca isi doreste este deja un pas urias si cred ca merita incurajat.

| Aberdeen a răspuns:

Eu, la o vreme, foloseam alta metoda: citeam absolut orice prindeam in mana.