| 13 a întrebat:

Ce alti filosofi romani, buni, in afara de Emil Cioran, care sa puna accent in operele sale mai mult pe psihologie stiti?

Răspuns Câştigător
| Necrophagist a răspuns:

Am multe de spus.
În primul rând grăbeşte-te să îl citeşti pe Liiceanu,urmat de Pleşu cu jurnalul său şi Pitoresc şi melancolie,apoi neapărat Noica, filozoful meu favorit încă din copilărie.
Oricât de popular şi stupid ar suna ca un filozof să citească Eminescu, Cioran face următoarea afirmaţie:
"Rugăciunea unui dac este expresia exasperată, extremă, a neantului valah, un blestem fără precedent, lovind un colţ de lume sabotat de zei."
Poezia asta a lui Eminescu i-a schimbat viaţa
http://www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/rugaciunea_unui_dac.htm
E o cădere superbă în abis diferită totuşi de-a lui Kafka şi Bacovia,e un abis ontologic,între a înfiinţa şi moartea însăşi
Vreau să îţi recomand să citeşti nişţe eminescologi, să aflii filozofia din spatele versurilor care se aseamănă cu Schopenhauer şi Nietzsche
Cioran deşi pare uşor e foarte greu de înţeles în profunzime aşa că o critică bună eminesciană e utilă
Mai psihologic este desigur Roşca şi Blaga, neapărat de citit şi ăştia.
Noapte frumoasă şi cărţi bune!

5 răspunsuri:
| CAFEAUA a răspuns:

Blaga cu spiritul creeator happy Eliade cu credinţa omului modernhappy

| 13 explică:

Multumesc. O sa le citesc.Mai astept sugestii.

| THCC a răspuns:

Petre Țuțea.

| 13 explică:

Silencer- Nu mi se pare deloc ciudat ca un filosof sa citeasca poezii. Eminescu are cele mai frumoase, chiar uimitoare poezii facute vreodata.Si sunt pline de mesaje ascunse care asteapta sa fie dezlegatehappy

| Necrophagist a răspuns:

Am spus de ciudat pentru că eu cu greu am citit Eminescu, mă credeam prea geniu de asta.Nici acum nu-l suport pe Aristotel şi abia de înghit clasicii germani.
Faptul că îmi plăcea disperarea m-a făcut să mă apuc de versuri,a încă ceva,dacă îţi place Cioran n-ai cum să nu te îndrăgosteşti aşa cum a făcut-o Octavian Paler, de Baudelaire, în special Florile răului sau Paradisuri artificiale care seamănă ca idei cu Huxley.