Amidonul este un polimer glucozidic (C6H10O5)x, gasit ca rezerve in cele mai multe plante. Un alt polimer de glucoza din plante este celuloza. Comparat cu glucoza, amidonul este format din grupari alpha glucozidice, care genereaza molecule in forma spiralata in timp ce celuloza formata din grupari beta glucozidice dau molecule de forma dreapta si structura fibroasa. In plante amidonul este organizat in granule de 1-140 µm.
Polizaharid format din amiloza 30%si amilopectina 70%. prima este solubila in h2o la 70grade celsius reversibila iar dupa racire devine insolubila. a doua este hidrofila, in prezenta h2o la 80 grade celsius devine gel, si se transforma in glucoza.amilopectina imbunatateste elasticitatea si porozitatea amestecului.primul component devine albastruin prezenta iodului iar al 2lea component se coloreaza in brunviolaceu. deci pe scurt zaharul plantei
blonda_suprema întreabă:
Emamuresan întreabă: