De fapt, absolutismul era ideologia, nu situatia de fapt, iar aceasta ideologie sustinea ca orice autoritate provine de la rege; provine doar. Foarte multe privilegii apartineu unor persoane sau institutii, regele sustinea ca provin de la regi, dar nu le abroga. Regele vindea functii, prvilegii, scutiri de impozit, functii de judecator si regimente militare; odata vandute, persoana care le detinea le exercita cum voia ea. Acuma, ce facea regele? In primul rand lucra mult, in sesiuni de lucru cu diferiti ministri si in Consiliu; nu poti pretinde autoritate dar sa nu o folosesti. Trebuia ca zilnic sa prezideze Curtea, puternic mijloc de patronaj si singura modalitate de a impiedica principalii nobili sa conteste autoritatea regala. Iar in timpul ramas, facea ce voia el, ce il relaxa.
De mâncat, cred că mânca si el o ciorbă de legume, acrită cu borş, o friptură de vită - si cam asa. A, un pahar de vin, era să uit. În rest, ce să facă si el. La wc sigur mergea, poate dormea si el o oră-două după-amiaza, mai citea o carte, mai iesea la plimbare...
Se scoală.
Se uita în oglinda. Isi spune 《ia uite ce fain sunt azi! Pe cine sa mai înrobesc?》
Se imbraca cu fir de haur.
Se pune la masa. Înfulecă tot ce găsește în cămară. Bea toată crama.
Se ridica.
Se duce pe tron. Sta câteva ceasuri.
Se scoată de acolo.
Se duce pe celalalt tron. Sta câteva ceasuri.
*Intre timp sosește un sol calare pe un armăsar negru pur sânge. Descaleca și îi da o epistola. În ea scria:"Dragul meu Emir, azi am decis cu inima grea sa ma despart de dumneata. Îmi pare nespus de rău că nu mai pot fi langa dumneata, dar îmi e greu sa explic în vorbe scrise ca Paşa mi-a oferit tronul sau înaintea dumitale. Știți foarte bine cat de mult am insistat sa ma faceți ibovnica dumitale. Acestea fiind spuse, îmi iau rămas bun de la dumneata și sper sa ne revedem în viitor. PS: Paşa anunță razboi poporului dumitale."*
Ordona ostașilor săi să atace. Își duce mana la sabie și indurerat de vestea primita, se sinucide.
Hmm... nu era doar atat. Monarhul absolut era si conducatorul suprem al armatei. Se ocupa de politica interna si externa, avea atributii legislative, executive si judecatoresti.
Asta inseamna ca promulga legi, avea si rol de judecator, se ocupa de tratatele cu alte natii, planuri de razboi etc etc.
Bineinteles ca nu o ducea rau, nu-i lipseau mancarea si femeile, avea un confort sporit, dar ca orice functie importanta, venea si cu responsabilitate.
Un monarh absolut putea face tot ceea ce voia. Dar in mod normal primea audiente din parte nobililor, burgheziei si clerului uneori si din partea oameni de rand. Se ingrijea de armata, de viata sociala, economica si politica a tarii, iesea la vanatoare, putea sa aiba orice femeie sau barbat voia in patul lui sau ei.
Salut! Un monarh absolut era un autocrat.Monarhul absolut stapanea totul:bisericile, viata oamenilor.Detinea puterea absoluta in stat si facea legile dupa bunul sau plac, iar nimeni nu indraznea sa il contrazica.Conduce armata, numeste ministrii, controleaza politica si justitia, controleaza administratia, conduce politica externa, numeste functionarii statului. Funda?
asd000 întreabă: