Ce filme cunoaşteţi despre scriitori şi cărţile pe care le-au scris?

Ce filme cunoaşteţi despre scriitori şi cărţile pe care le-au scris?

Ideea unei astfel de liste a venit de curând, când TVR a difuzat Finding Neverland. Apoi mi-am amintit toate filmele pe care le-am văzut în studenţie despre scriitori care scriu o carte şi drumul pe care îl parcurg până la publicare. A venit firesc să adun câteva din ele într-o listă şi să vi le recomand şi vouă, în cazul în care vreodată veţi avea curiozitatea să vedeţi una-alta despre frustrările lui James Joyce când a publicat Dubliners sau viaţa boemă a lui Truman Capote şi prieteniile pe care le-a dezvoltat cu criminalii din romanul Cu sânge rece.

 

1. Finding Neverland

La începutul secolului trecut, J.M. Barrie era un dramaturg al cărui succes pălea, iar tristeţile sale erau de neînţeles pentru soţia sa. Barrie, jucat de Johnny Depp, îi întâlneşte într-o zi în parc pe văduva Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet) şi pe băieţii săi, George, John, Peter şi Michael, legând o strânsă prietenie cu ei şi inventând tot soiul de lumi fantastice pentru a-i distra. Piesa de teatru pe care o scrie se dovedeşte a fi un mare succes, 7 ani mai târziu apărând cartea devenită celebră în ultimul secol.

 

2. The Libertine

Şi dacă tot am pomenit de Johnny Depp (pentru care avem o simpatie aparte, mai ales de când "ne-a" citit din corespondenţa sa cu Hunter S. Thompson) trebuie menţionat şi "Libertinul", un film cu acțiunea în sec. XVII, în care Depp îl joacă pe John Wilmot, 2nd Earl of Rochester, un poet a cărui boemie şi "freelove" au condus la moartea sa la 33 de ani. Spre deosebire de "Finding Neverland", "The Libertine" nu este genul de film pe care să îl recomanzi copiilor. Ce trebuie însă subliniat sunt cele câteva lucrări ale sale pe care le vedem incluse în film. Sodom, or the Quintessence of Debauchery este poate cea mai elocventă dintre toate.

 

Johnny Depp bonus

 

Obişnuit să joace scriitori (mai mult sau mai puţini morali), Depp a jucat şi în “Secret Window” în 2004, filmul rezultat din ecranizarea romanului omonim al lui Stephen King, despre un scriitor psihopat, devenit criminal după ce află că soţia l-a înşelat.

 

3. Becoming Jane

În cazul în care până în 2007 Anne Hathaway nu îşi dovedise talentele actoriceşti, cu "Becoming Jane" a reuşit un rol dramatic care i-a deschis drumurile spre roluri serioase. "Becoming Jane" este ecranizarea biografiei lui Jane Austen, portretizarea vieții scriitoarei britanice consemnând în mod deosebit scrierea romanului Mândrie şi prejudecată, dar şi amorul cu Thomas Lefroy, care i-a servit drept inspiraţie pentru conturarea personajului Mr. Darcy.

 

4 & 5. Capote + Infamous

Cele două filme înfăţişează drumul pe care Truman Capote îl parcurge în documentarea care a rezultat în romanul Cu sânge rece. "Capote" a fost lansat în 2005 (în ziua în care scriitorul ar fi împlinit anii), Philip Seymour Hoffman câștigând Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal. "Infamous", a fost realizat un an mai târziu, cu Toby Jones în rolul principal.

 

6. Nora

Iată un film în care titlul nu este dat de un scriitor. Nora este de fapt soţia lui James Joyce, iar filmul este realizat din perspectiva ei, subliniind atât cele bune şi cele rele ale relaţiei dintre cei doi, cât şi lupta pe care Joyce a dus-o cu editurile şi cenzura atunci când a fost să îşi publice lucrarea de debut, Dubliners.

 

7. Orele

Filmul care i-a adus lui Nicole Kidman singurul Oscar din carieră este bazat pe cartea Orele a lui Michael Cunningham. Kidman o interpretează pe Virginia Woolf în procesul de scriere a romanului Doamna Dalloway. Filmul pe de-a-ntregul atrage atenţia asupra a 3 momente diferite în timp, care au loc în aceeaşi zi, la ani distanţă, secvenţele fiind amestecate între ele, fapt pe care fanii Virginiei Woolf îl vor recunoaşte ca fiind recurent şi în romanul “Doamna Dalloway”.

 

8. Scafandrul şi fluturele

"Scafandrul şi fluturele" este un film realizat în 2007 după cartea autobiografică a jurnalistului francez Jean-Dominique Bauby, care la 43 de ani a suferit un atac cerebral sever, rămânând paralizat. Terapeuţii au folosit un sistem de comunicare cu el – i se citeau în mod repetat literele alfabetului, în ordinea frecvenţei utilizate în limba curentă, şi clipea când era să ajungă la litera pe care voia să o folosească. În acest mod, Jean-Dominique Bauby a scris cartea "Le Scaphandre et le Papillon".

 

9. Jurnalul lui Anne Frank

Jurnalul lui Anne Frank nu a fost imediat ecranizat. Mai întâi a fost montat pe Broadway, având un succes demn de Pulitzer, iar patru ani mai târziu, pe baza scenariului folosit în teatru, a fost realizat filmul ce a câştigat 3 Oscaruri. Filmul înfăţişează viaţa scurtă a Annei Frank şi cum a scris jurnalul ce avea să devină de referinţă în literatura universală a secolului XX.

 

10. Eat Pray Love

Cea mai comercială intrare în listă este ecranizarea romanului omonim al lui Elizabeth Gilbert, care documentează aventurile acesteia de redescoperire pe parcursul unui an şi procesul de scriere a cărţii. Personajul principal este jucat de Julia Roberts, care, oricât de pretty woman ar fi, nu a ajutat la receptarea pozitivă a criticilor.

Desigur, sunt multe alte filme care ar putea fi luate în considerare. Dacă aveţi şi voi alte recomandări de filme care înfăţişează scriitori în plin proces de realizare a unui text literar, sunteţi bineveniţi în completarea noastră :)

 

Veronica Plăcintescu

redactor Bookaholic

15 răspunsuri:
| Nastia a răspuns:

Padurea norvegiana-Murakami.
Eseu despre orbire-Saramago.
Crima si pedeapsa-Dostoievski.
Viata lui Lev Tolstoi.

| Smile94 a răspuns:

Din nou Twilight laughing seria ecranizata dupa deja celebrele cartii Amurg, Luna noua, Eclipsa si Zori de Ziuahee hee -Stephenie Meyer
Interviu cu un vampir si Regina damnatiilor dupa Anne Rice (imi pare rau daca v-am obosit cu sf-urile )

| ioana_3915 a răspuns:

Apa pentru elefanti-Sara Gruen
Memoriile unei gheise-Arthur Golden
Mic dejun la Tiffani-Truman Capote
Carti scrise de Jane Austen- toate ecranizate
Jane Eyre- Charlotte Bronte etc

| harciog a răspuns:

Sint multe, enorm de multe si trebuie spatiu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru harciog):

Ba nu sunt! Freci menta, si tu, si tanti cu placintele...
Filme in care sa fie descrisa geneza unui roman de succes, cunoscut (deci un film cu structura biografico-istorico-culturala)NU SUNT MULTE! Pen'ca nu produc bani, genul asta de filme.
Demonstreaza-mi pe exemple contrariul, nu mai te tine de goange! laughing

| harciog a răspuns:

Bai MailDaemon, numai din epoca comunista daca le luam si numai pe cele romanesti si tot mai trebuie spatiu.Arunc doar vreo citeva"Ultima noapte de ragoste,intiia noapte de razboi""Osinda, dupa Velerim si Veler Doamne""Portile albastre ale orasului, dupa O ora din August"Francois de Villon""Morometii""Dincolo de pod, dupa romanul Mara"Fratii Jderi"Neamul Soimarestilor"Dumbrava Minunata""Nicoara Potcoava""Enigma Otiliei" si sint multe, multe dintre care unele s-au amintit mai sus si e 4 dimineata si tocmai am venit, ud de pe Siret si nu mai am chef sa mai insir.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Les possédés (Demonii ) de Dostoievski
Into the Wild ( In salbaticie ) nu stiu de cine este scrisa cartea
Peaceful Warrior ( Calea luptatorului pasnic ) de Dan Millman
Les Miserables ( Mizerabilii ) de Victor Hugo
The Count of Monte Cristo - Alexnadre Dumas
The Three Musketeers - Alexandre Dumas
Robin Hood - Alexandre Dumas
The Man in the Iron Mask ( Omul cu masca de fier ) - Alexandre Dumas
Pride and Prejudice ( Mandrie si prejudecata ) -Jane Austen
Little Dorrit ( Mica Dorrit ) - Charles Dickens

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Domnisoara cu placintelele... sa mor eu daca va mai comentez acid. Nu tu funda, stupid, nimic. De parca vorbim aici in punga, tu ai venit sa faci un balet literar, sa ne arati ce dasteapta esti, iar noi, cinefilii TPU, trebuie' sa inghitim chiar orice incerci sa ne indesi pe gat! Noi suntem aici pentru funde, ce naiba!
1. De Casanova a lu' Fellini ai auzit, tanti? Da, da, ala cu Donald Sutherland, vezi ca stii acum!
2. Da' de Shakespeare in love, cu Gwyneth Paltrow si Joseph Fiennes? Aaa, da, si ala!
3. Marco Polo, cu Ian Somerhalder, ring any bells to you?
4. Eu as baga aici si un Goya's Ghosts, cu Javier Bardem si Natalie Portman, asa, de ciuda!
5. La insistentele lu' nevasta-mea, ca sa parem si noi dastepti si sensibilosi (nu ca as fi!) trantesc si "An angel at my table", despre viata lu' madam Janet Frame. Gata, toata lumea e multumita!
7.Boon, sa ne intoarcem la oile noastre. A beautiful mind, cu sexosul de Russel Crowe, na! Ce daca e vorba de un Nobel in matematica, tot opera literara e!
8. Sean Connery. Finding Forrester. No comment, U, bad, bad girl, ca l-ai uitat (si) pe asta!
9.Impromptu, cu Judy Davis si Hugh Grant. Daca nici relatia speciala dintre Chopin si George Sand (chiar, ce gay suna pseudonimul asta pentru o muiere!) nu merita sa fie afisata in topul tau, apoi eu ma las de fumat!
10. A veni si acus trece! Asa, aiurea, numai ca am eu un fix cu poetii, cu Anthony Hopkins, si cu pistruii lu' Debra Winger, bag la hoha Shadowlands, na!
Deci funda, funda, funda, funda, funda! Funda? rolling on the floor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De nervi am uitat numarul 6 laughing
Deci na, daca am lasat-o pe nevasta-mea sa isi dea cu parerea, sa o las si pe fiica-mea:
6. " -Tatii, baga si "How to train your dragon", ca e vorba de baiatul ala care scrie un manual de instructiuni pentru Furia Noptii!
- Ma, ti-ai facut temele? Ce drequ' iti bagi nasul in laptopul meu?
- N-am teme, ca e vacanta! Bine, bine, daca nu vrei filmul cu dragonul, baga macar un Hans Christian Andersen, ala cu Danny Kaye, ca era sa ia vreo 6 Oscaruri.
-Cand naiba ai vazut tu vechitura aia? Iar te-ai uitat pe MGM in loc sa dai pe Minimax?! Mai bine bag un Fratii Grimm, ca eu sunt fan Monica (Bellucci, nu Columbeanu), doar stii ca seamana la torpedou cu maica-ta, inainte sa te nasca...
-Bleah! Faci ce vrei! Eu ma duc sa pun DVD-ul ala, Chaplin, ca e simpatic Robert Downey Jr. in biografia asta spumoasa... "
Ce ti-e si cu zuzele astea mici! Au niste gusturi...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Anna Karenina-Lev Tolstoi
Ratiune si simtire (Sense and Sensibility)-Jane Austen
Pe aripile vantului (Gone with the wind)- Margaret Mitchell
Si multe altele, astea mentionate fiind mai vechi.
Ceva din prezent ar fi seria Harry Potter, care au fost ecranizata dupa toate volumele.

| Laurentiuuu a răspuns:

O călătorie spre centrul Pământului-Jules Verne

| DjBl3ndar a răspuns:

O scrisoare pierduta - I. L. Caragiale
Enigma otiliei - George Calinescu
Padurea spanzuratilor - Rebreanu
Alice in tara minunilor - Lewis Carrol
O calatorie spre centrul pamantului - Jules Verne
Romeo si julieta - Wiliam Shakeaspeare
Titanic - Tudor Musatescu
Harry Potter - J.K.Rowling
Stephen King - Carrie
Robin Hood - Alexandre Dumas
Kelly Amstrong
The vampire diaries - L. J. Smith
The moth diaries - Rachel klein
o mie si una de nopti - Sir Richard F. Burton
Twiligh - Stephe Meyer

Cam atat stiu happy

| leonardobz a răspuns:

___________________________________
Cum se reseteaza Inspectia masinii tale?
Secrete ale climatronicului
Nod32 Antivirus FREE
Windows 7 FREE
Http://useful4you.blogspot.com

| AndreeaSakura a răspuns:

Shogun-James Clavell
Enigma Otiliei-George Calinescu
Ciresarii-Constantin Chirita
etc, etc.

| tafli a răspuns:

Bratya Karamazovi