Arta vectoriala este tot o ramura al artei digitale, dar unde exista posibilitatea sa compui si sa editezi diferite "obiecte" (forme pre-definite) pe care le poti modifica "vectorial", adica prin tragerea punctelor si/sau liniilor de delimitare.
Una dintre cele mai cunoscute programe de desenare vectoriala este "Corell Draw", dar mai este foarte cunoscuta familia programelor "AutoCad".
Imaginile digitale exista in 2 formate principale: raster si vector.
Cele raster sunt alcatuite dintr-o multime de pixeli care impreuna formeaza imaginea. Aici avem imaginile normale (jpg, gif, bmp etc.) Cu cat multimea de pixeli e mai mare, cu atat imaginea are suprafata mai mare, insa la un moment dat se termina. Logic. In cazul imaginilor raster, daca incerci sa dai zoom, dupa un anumit punct nu mai vezi decat pixeli si nu forme.
In cazul imaginilor vectoriale, formele sunt redate prin linii care au fiecare pozitia si directia stabilite matematic. Forma unui triunghi, de exemplu, va fi redata de 3 puncte. Fisierul vectorial retine doar pozitia celor 3 puncte in relatie cu celelalte, iar linia dintre ele e desenata pe loc, ori de cate ori mutam triunghiul sau il facem mai mic sau mai mare. Astfel, oricat ai dat zoom, linia respectiva tot va fi desenata corect si clar. Datorita procesoarelor puternice de astazi, redesenarea se face instantaneu, dar e important de retinut ca asta e ceea ce diferentiaza imaginile raster de cele vectoriale: faptul ca cele vectoriale pot fi oricat modificate fara a pierde din calitatea. Insa spre deosebire de o poza normala JPG, de exemplu, fiecare element din imagine trebuie desenat separat.
Arta digitala se refera in general la imaginile vectoriale destinate a fi utilizate in general acolo unde e nevoie de linii clare indiferent de marimea obiectului si unde ai nevoie de flexibilitate in editarea imaginii (logo-uri, grafica pe tricouri, bannere etc.) tocmai datorita faptului ca aceasta e "compusa" nu "desenata" si se pot adauga sau scoate elemente grafice fara a-i afecta calitatea.