Acest citat subliniasa mica diferenta dintre cele doua exprestii. Bucuria inseamna fericire,veselie, in schimb a nu suferi inseamna anul te simti trist cu gandul la altceva, de altfel poti fi indiferent.
Zicerea aceasta pare a sugera ca bucuria este indispensabil legata de suferinta.Cum nimic nu este etern,nici bucuria nu poate dainui la nesfarsit; inevitabil ea este urmata de tristete si chiar suferinta. Daca esti atenta,in chiar miezul celei mai intense bucurii se insinueaza frica secreta ca s-ar putea ca fericirea momentana sa nu dureze; ca,mai devreme sau mai tarziu, bucuria va disparea,ca se lasa noaptea, ca in orice clipa vei fi inghitit de intuneric, ca aceasta luminoasa bucurie e efemera.Incercand a descifra enigma propusa de citatul dat de tine am,l-am putea reformula ca pe un avertisment al luciditatii extreme :"Te bucuri,dar nu uita ca suferinta sta in umbra bucuriei tale si abia asteapta sa puna stapanire pe sufletul tau."Si poate de aceea e intelept sa nu ne mai punem intrebari; sa ne traim viata asa cum ea vine,sa ne bucuram de clipa, si sa nu o intunecam cu prevestirea inevitabilei suferinte. Ajungem, astfel tot la intelepciunea antica care ne indeamna"Carpe diem!"
Daca nu suferi,nu inseamna ca esti fericit. Fericirea este ceva unic, care, teoretic, n-are sinonim.Astfel este aratata, prinstr`o antiteza, diferenta dintre bucurie si lipsa tristetii.
Nu e acelasi lucru, a te bucura e atunci cand te simti bine si esti fericita si cand suferi esti trista si plangi.
Cand te bucuri, te bucuri de ceva. cand suferi poti suferi din dragoste sau stiu eu din ce... dar faza e ca atunci suferi. cand esi trist nu neaparat suferi. sper ca ai inteles ceva.
A te bucura este atunci cand de exemplu primesti un cadou de la cineva drag si esti fericit ''te bucuri'' sau cand ai aflat o veste care te face fericit. A te bucura este atunci cand ai o stare de spirit foarte buna, atunci cand te simti bucuros.
A nu suferii se refera la faptul ca Nici nu te bucuri dar nici nu suferi.Adica nu esti bucuros ca ai aflat ceva,sau ca ai primit ceva deci nu ai de ce sa te bucuri,nu ai nici un motiv sa fii fericit si multumit dar in schimb,nici nu ai un motiv anume sa fii trist,suparat, adica nu ai primit vreo veste care sa te faca sa suferi, sa plangi.Mai exact a nu suferii inseamna a fii intr-o stare indiferenta, nici fericit nici trist.Nici nu te bucuri nici nu suferi. Sper ca ti'am fost de ajutor.Bye :* >
Pai,parerea mea este ca nu suferi inseamna a te simti normal, ca in viata de zi cu zi dar a te bucura cand ti se intampla ceva fericit, e cu totul alt sentiment...
ivantill întreabă: