Drapelul naţional al Franţei, cunoscut in limba franceza ca "drapeau tricolore", "drapeau français", "drapeau bleu-blanc-rouge", sau in termeni militari "les couleurs", este format din trei benzi verticale egale de culori albastru, alb şi roşu (de la stanga la dreapta, albastrul fiind la lance) si este cunoscut si sub numele de Tricolore (Tricolor). Aceasta varianta a steagului francez, a aparut pentru prima data in timpul Revolutiei franceze, provenind dintr-o combinatie de culori ale stemei pariziene (roşu şi albastru) si a culorii regale, adica alb.
Albastru, alb si rosu sunt culorile care alcatuiesc drapelul national al Frantei. Fiecare din aceste trei culori, combina diferite simboluri. Se spune ca albastrul este culoarea Sfantului Martin, care a fost un ofiter Galo-Roman bogat, care si-a taiat tunica/haina in doua cu sabia, pentru a da o jumatate unui sarac cersind in zapada, albastrul insemnand deci grija si datoria avuta de bogati in ajutarea celor saraci.
Culoarea alba simbolizeaza pe Fecioara Maria, careia regele Louis al XIII-lea i-a dedicat Regatul Frantei, in secolul XVII. Albul este deasemeni reprezentat de Ioana D’Arc, sub al carui steag de lupta, englezii au fost alungati din Franta in secolul XV. Culoarea alba a devenit culoare regala. Rosul il reprezinta pe Sfantul Denis, considerat patronul sfant, protectorul orasului Paris.
Se poate spune despre culorile steagului francez, ca acestea sunt practic cele folosite in ziua atacului asupra Bastiliei, in timpul Revolutiei franceze. Steagul a fost creat in anul 1790, un fapt interesant fiind acela ca saceste culori erau reversul celor de acum, cand rosul era la lance, in prezent albastrul fiind la lance. Drapelul actual a fost aprobat patru ani mai tarziu, in 1794.
Dupa infrangerea lui Napoleon la Waterloo, s-a renuntat la acel drapel, acesta fiind reinstaurat de Lafayette. De atunci, drapelul a fost folosit in continuu.
Drapelul national al Frantei are o lungime cu 50% mai mare decat latimea sa, deci proportiile acestuia sunt 2:3. Cele trei benzi verticale, albastru, alb si rosu, sunt de latime egala. In trecut, aceste benzi ale steagului, aveau latimi diferite, mai precis 30% banda albastra, 33% cea alba, iar cea rosie 37%. Proportiile acestor trei benzi avand culorile albastru, alb si rosu, au fost schimbate pe vremea cand Napoleon era la putere, astfel incat acestea sa fie egale. Dupa un decret din 17 mai 1853, fortele navale franceze, au inceput din nou sa foloseasca varianta avand proportiile 30%, 33%, 37%.
Drapelul national al Frantei a avut influente asupra unui anumit numar de drapele nationale, incluzand plasarea culorilor pe drapelul national al Romaniei.