Ai pus de-o enciclopedie, emilmanta?
Calende, era în Roma antică, numele generic pentru prima zi a fiecărei luni, când era stabilit că se plăteau impozitele către stat sau alte datorii. Cum în Grecia antică nu exista acest obicei, rău platnicii, ziceau în derâdere că vor plăti la calendele greceşti, adică niciodată
Românii, că sunt mai inventivi, au pentru acelaşi scop o seama de sintagme: "la Sfântul Asteaptă", "când o face plopul pere şi răchita micşunele","la paştele cailor" şi alte câteva, pe care nu mi le aduc aminte
La calendele grecesti inseamna "niciodata", fiindca grecii nu aveau calende, adica acea zi terminus cand se plateau toate datoriile. Mira
Ma gandesc sa mai iesim oarecum din intrebarile despre sex si despre dumnezeu.asa poate una lume incearca sa se mai cultive.si referitor la ad calendas graecas, de fapt expresia este:ad calendas graecas solvere.si tu stii de ce!
Chiar misto intrebarile tale cu expresiile. Le-am luat la rand ca sa vad raspunsurile
Calende înseamnă la romani prima zi a lunii; era ziua în care se plăteau datoriile. Cum grecii nu aveau calende expresia a fost folosită de împăratul Octavianus la adresa datornicilor rău-platnici. Expresii similare: la „Sfântu-Aşteaptă", la „paştele cailor".--- am gasit pe net nu in cultura mea generala din pakte
Emamuresan întreabă: