Eu una, în familia mea, vopsesc ouăle în Vinerea Mare, când Isus a fost răstignit. Din strămoși, se spune că sângele s-a prelins pe cruce și ouăle s-au roșit cu sângele lui. În ziua respectivă, se ține post negru (cum îl numește lumea).
Sâmbătă noaptea se merge la biserică, cum face toată lumea, de la biserică se pleacă în alai la cimitir cu lumina de la preot, la cimitir se aprind lumânări din aceeași lumină, după care se duce acasă și se aprinde o lumânare mare care să rămână aprinsă până în a 3 a zi de Paște, apoi se stinge.
În dimineața primei zile de Paște, după trezire, se ia o bucățică de pască primită în noaptea de Înviere, se urcă cu picioarele pe o bucată de glie (o bucată de pământ cu iarbă săpată din grădină și pusă lângă pragul casei), se spune rugăciunea Tatăl Nostru, după care se mănânca pasca.
Astea sunt tradiții cunoscute de mine din anumite zone din Banat. Nu știu dacă sunt și altele ^-^
Daca sunt mai multi membri intr-o familie care au mers la inviere si au adus lumina, candela/lumanarea unuia dintre ei se stinge de pragul de sus al usii de la casa. (dupa care se poate reaprinde de la alta lumanare daca vrei)
Apoi alta traditie pe care o stiu este ca in prima zi de paste, la baie se pune un lighean cu apa in care se pune un ou inrosit si niste banuti si fiecare cand se trezeste se spala pe fata cu apa aia si ultimul din casa care se spala, ia banutii.
Cam atat imi amintesc momentan, chiar sunt curioasa si eu de alte raspunsuri
Mie, mama în prima zi de paști dimineața mă trezea și aducea un vas cu apă și două ouă și niște bani puși acolo, apoi mă punea sa ma spăl pe fața cu apa aia.