O, doamne, de cand nu am mai citit 22! Nici nu mai stiu de ce m-am indepartat atat de revistele culturale. Poate ca maruntisurile fiecarei zile m-au coplesit, fie ca la chioscul din cartierul meu nu se mai aduc asemenea reviste. Fapt e ca chiar nu stiu cine e Adriana Georgescu. N-ai vrea sa ne spui tu ceva despre ea? Daca vrei...Multumesc.
Adriana Georgescu
"…Adriana Georgescu era una dintre cele mai frumoase fete din Bucuresti, campioana la tenis de masa, absolventa stralucita de Drept. S-a dus cu bicicleta si în sosete trei sferturi albe la întâlnirea cu viitorul ei sef. Si a acceptat functia nu doar fiindca era liberala prin vocatie, ci fiindca era primejdios sa o faca în acel moment si stia ca cineva trebuie sa-si asume si primejdiile. Si fiindca nu era dintre cei multi si mediocri ce-si spun «de ce tocmai eu?», ci dintre cei putini si alesi ce-si spun «daca nu eu, atunci cine?».
Avea atunci doar 24 de ani.
Apoi guvernul Radescu a cazut, iar Adriana Georgescu a fost arestata, anchetata într-un lot T de «teroristi», chipurile, atentând la stabilitatea regimului pe cale de a se instala. E prima victima a odiosului Nikolski, de care a fost torturata cu salbaticie si ura. A fost apoi salvata ca prin minune si ajutata sa evadeze din România cazuta sub ocupatia comunisto-sovietica. In Occident, într-o mansarda pariziana, în dupa-amieze de groaza si frenezie pe care nici una dintre ele nu avea sa le uite niciodata, Monica Lovinescu, devenita prietena pentru o viata, i-a ascultat si i-a notat marturia care poarta titlul evocat la începutul acestei pagini.Chinuita, eliptica, marcând prin tremuraturi convulsive zonele indicibilului si doar sugerând episoadele atroce ale calvarului care o azvârlise în iad pentru întreaga ei viata. Direct în franceza pentru a putea fi publicata si raspândita în Occidentul liber si civilizat. Cartea a vazut lumina tiparului la începutul deceniului sase, la importanta editura pariziana Hachette. Doua editii ale ei s-au publicat si în româneste dupa 1989. Si asta a fost tot." Doina Jela
Spune-mi,te rog, daca ai idee unde pot gasi cartea Adrianei Georgescu!
Scarlettt întreabă: