Uf... Tre` sa ma duc sa-mi fac tema la fizica [mi-ai amintit ] ce nerecunoscatoare sunt
-izoterma, izobara si izocora. Izoterma cand T nu se modifica, Izobara cand P nu se modifica, Izocora cand V nu se modifica.
Toti acesti (P=presiune, T=temperatura, V=volum) se numesc PARAMETRII DE STARE, ai gazului ideal inchis intr-un cilindru cu piston, si sunt stransi legari intre ei prin ecuatia termica de stare.
R-ul acela despre care spui tu, are valoarea 8, 1 si este calculat din formula PV/T, in conditii normale.
P=101253 pascali
V=22, 4 m3
T=253, 15 K.
Formula PV=T*R se aplica doar pentru un MOL, insa acel "niu" ne arata nr de moli.
Si uite asa mi-am recapitulat si eu lectiile sper totusi sa nu fi gresit la valori ( le-am spus din minte )
In rest. bafta, si ai grija ce faci intr-a 10-a , hai ca o tulesc si eu la tema la fizica. Sa-i aflu cu cat se modifica presiunea daca. bla, bla, bla...
Chiar asa, cine?
ia deschide si tu frumos cartea, citeste din scoarta-n scoarta
si ai sa stii macar ce e cu v = d * t
Formulele nu se pot explica, poti doar sa intrebi ce inseamna, p, v, T. Ceea ce intrebi tu face parte dintr-un capitol mare din fizica, numit termodinamica si nu se poate rezuma totul intr-un raspuns pe TPU! Oricum de la formula care ai scris-o tu se deduc formulele pentru transformarile adiabate, izocore, izoterme si daca le cunosti si intelegi stii sa rezolvi si problemele de la acest capitol.Succes!
-izoterma, izobara si izocora. Izoterma cand T nu se modifica, Izobara cand P nu se modifica, Izocora cand V nu se modifica.
Toti acesti (P=presiune, T=temperatura, V=volum) se numesc PARAMETRII DE STARE, ai gazului ideal inchis intr-un cilindru cu piston, si sunt stransi legari intre ei prin ecuatia termica de stare.
R-ul acela despre care spui tu, are valoarea 8, 1 si este calculat din formula PV/T, in conditii normale.
P=101253 pascali
V=22, 4 m3
T=253, 15 K.
Formula PV=T*R se aplica doar pentru un MOL, insa acel "niu" ne arata nr de moli.[Eiii eu maine dau teza din asta:X bafta pentru mine\\]
adsx întreabă:
Emamuresan întreabă: