Daca respecti aceasta structura iti va fi chiar usor:
1. Identifica predicatele si subliniaza-le.
2. Identifica elementele introductive (conjunctii subordonatoare, pronume relative, adverbe relative) si incercuieste-le.
3. Conjunctiile coordonatoare subliniaza-le cu 2 linii.
4. Acum urmeaza sa delimitezi propozitiile: inainte de fiecare conjunctie subordonatoare sau orice alt element introductiv trage cate o bara, fiindca acestea iti introduc o propozitie secundara.
5. In cazul conjunctiilor coordonatoare, trage bara si inainea lor, dar si dupa ele (acestea despart 2 propozitii de acelasi fel)
6. O propozitie predicativa este ceruta de un verb copulativ. Exemplu: Cerinta ei este /sa il vizitezi./ Aici, "cerinta ei este" e propozitie principala, iar "sa il vizitezi" e propozitie secundara, subordonata predicativa primei propozitii, pentru ca este introdusa de conjunctia subordonatoare "sa" si pentru ca este ceruta de verbul copulativ "este".
7. O propozitie subiectiva are rolul de subiect si apare in general in fraza cand propozitia principala are ca predicat un verb impersonal (ex: tuna, fulgera, se stie, se face, trebuie).
Exemplu:Se cunoaste /ca ea a fost dansatoare./ "se conaste" e propozitie principala fiindca nu e introdusa de vreun element introductiv. "ca ea a fost dansatoare" e propozitie secundara, subordonata subiectiva findca este introdusa de conjunctia subordonatoare "ca" si are functia de subiect ("Ca ea a fost dansa toare" = faptul; Se cunoaste faptul.)
8. Nu uita: Atatea predicate gasesti in fraza, atatea propozitii trebuie sa ai.
Sper ca te-am ajutat
Multumesc foarte mult, chiar m-ai ajutat! Esti profesor? Explici exceptional
La predicativa mereu este un verb predicat nominal care leagă cele 2 propoziții, de exemplu problema ESTE ca nu vrea.
subiectiva tine locul subiectului in propoziție, răspunde la întrebările cine ce, exemple: ORICE vrei se va îndeplini; sa rada CINE poate
ZloteaIulian întreabă: