Cultura român în Basarabia sec.XIX
Pîn la 1812 exista o cultur naional unic, care se dezvolta fiind influienat devalorile iluminismului, romantismului, umanismului. Dup 1812 teritoriul Basarabiei a fostanexat cu fora la imperiul arist. Se începe o perioad îndelungat de rusificare aculturii, de înstrinare de la cultura român.
Învmîntul.
Sistemul de învmînt românesc a fost diminuat i înlocuit cu cel rusesc.Prima coal sub dominaie ruseasc a fost Seminarul teologic-1813; îns graieinterveniei mitropolitului G.Bnulescu-Bodoni, în cadrul seminarului se studia limbaromân, 10 ore spentrumînal. În 1816, pe lîng Seminar a fost deschis Pensionatul nobilimii un fel de liceulaic, acesta fiind subordonat bisericii i a crui program se deosebea prin atenia sporitasupra obiectelor umaniste. În 1833 este deschis liceul de biei la care se preda în limba român. S-a dezvoltat învmîntul bisericesc, au fost înfiinate coli parohiale(Chiinu, CetateaAlb, Dubsari, Orhei), s-au deschis coli primare bisericeti.
Muzica.
În 1880 se înfiineaz societatea muzical Armonia, care a organizatspectacole cu dirijori, interprei cu renume:G. Enescu, A.Sereabin.
Arte plastice.
Arta plastic a evoluat în cîteva direcii. O parte se bazau pe principiilerealismului critic, creînd lucrri care reflectau viaa grea a poporului. În 1907 se constituiesocietatea amatorilor de art care a organizat în 15 ani 9 expoziii. În 1915 se organizeazun vernisaj din lucrrile pictorilor basarabeni.
Arhitectura.
În 1840 se înscrie o realizare remarcabil- edificiul Arcului deTriumf(I.Zauskevici). Mai mult de 20 de ani a lucrat asupra arhitecturii Chiinauluiarhitectorul A. Bernardazzi (1831-1907). Folosind elemente din arhitectura bizantin igotic el a ridicat peste 30 de edificii. La sf.sec.XIX (anul 1913)arhitectul I. eidevandt arealizat edificiul Bncii din Chiinu(astzi Sala cu Org)cldirea interpretînd stilulclasicist(cu elemente de romantism), se remarc prin integritatea aspectuluiartistic, proporionarea armonioas, claritatea detaliilor plastice i originalitate. În a doua jumtate a sec. XIX începe istoria teatrului basarabean. Primele repetiii eraususinute de trupele teatrale din Iai, care au animat viaa cultural a Basarabiei. În 1908cunoscutul ziarist Gh.V.Madan cu ajutorul unui grup de boieri a organizat o trup
teatral, care a înscenat mai multe spectacole. Se dezvolt arta lutreasc (IancuPerju, G.Heraru).Concepia artistic a plasticianului a fost oglindit în Cldirea Gimnaziului de fete(1900).La proiectarea multor edificii din Chiinu i-au dat concursul G. Lonski, M. Serotinschi. FUNDA?