Prima data a aparut teatrul (ambulant).
Dupa un timp i s-au alaturat si lautari.
La urma, teatrele au inceput sa prezinte si piese in care s-au si cantat.
Avand succes, in sec. 16 (perioada renasterii) s-au scris primele piese care au fost bazele muzicale ale pieselor de opera (1555 - Nicola Vicentino "L’antica musica ridotta alla moderna prattica", 1556 - Nabucondonosor etc).
In curand si in celalalte tari europene au aparut primele piese de opera autohtone.
Trebuie sa amintesc ca, inca din antichitate, in mai multe tari s-au jucat piese de teatru muzicale: china, grecia antica etc, dar pe cre nu le putem incadra in definitia de "opera" in sensul artei europene.
Primul spectacol de opera a fost, se pare, "Dafne" a compozitorului Jacopo Peri - a avut loc in fata unor nobili (logic) in anul 1597. Totusi prima opera a carei partitura se pastreaza pana in zilele noastre este "Euridice" (la 1600)- compozitori Peri si Giuliano.
La inceput aceste spectacole erau private, prima reprezentatie publica, a aparut mai tarziu in 1637. La noi in tara, opera ca si instutie, ca teatru stabil a aparut tarziu fata de celelalte tari. Ca si companie de opera particulara in tara noastra in 1885. Abia in 1919 (la CLuj), 1921(la Bucuresti), 1946 (la Timisoara), 1956 (Iasi) s-a infiintat ca institutie publica.
Nu am vrut sa dau copy/paste si de aceea te indrum catre acest link: http://ro.wikipedia.org/wiki/Oper%C4%83_(gen_muzical)
Sper ca asta iti va fi de folos si iti recomand sa te uiti si la categoria ''Vezi si...''.
ZloteaIulian întreabă:
MihaiAndronic întreabă: