Am prins fundita si iti spun eu cum era. Dar fara suparare. Daca faceai scoala pe vremea aceea si ai fi scris,, explicati-mi,, aveai probleme serioase cu profu sau profa de romana. Cine voia, invata.Nu existau manuale alternative. Existau niste manuale facute de oameni cu scaun la cap(exclus acele manuale politizate-economie politica, sau partea contemporana a istoriei, filozofia marxista). Adica si un bucurestean si un amarastean invatau din aceleasi tipuri de manuale. Profesorii erau foarte seriosi, si erau,,bolnavi,, de o boala care azi a disparut. Se chema,,simtul datoriei,,. Am cunoscut profesori care veneau la scoala de la distante multikilometrice, prin hartoape si namoale numai sa-i invete carte pe niste,, pui de taran,,.Si era asa o dragoste mare pentru carti, care se gaseau pe toate drumurile, la niste preturi derizorii, incat, toti bunicii de acum au bibliotecile alcatuite din carti de la,, Biblioteca pentru toti,, si,, Biblioteca scolarului,,.
Structura anului scolar era alcatuita din trei trimestre, cu doua vacante -de iarna si de primavara si, bineinteles, vacanta de vara. Cea de iarna includea Sarbatorile dar cea de primavara includea cateodata, intamplator, Pastele. Anul scolar incepea cu 2 saptamani sau o luna de practica agricola.Pentru majoritatea copiilor, practica agricola era,,o distractie,, in plus. Unii spuneau ca era bine sa lucrezi,,la aer,, altii ca era rau. Oricum,mare lucru nu se facea si iesea o harababura de mai mare dragul.
Engleza faceau mai mult cei de la oras, rusa se invata intens,franceza era la moda. Elevii aveau uniforme si nu era rau deloc,pentru ca era un anume sentiment de apartenenta la,,clanul,,elevilor. Uniformele erau practice si destul de acceptabile, excluzand pe cele pentru,,soimii patriei,, care erau oribile-albastru si portocaliu(fara aluzie politica)erau cele mai tembele culori puse vreodata alaturi. Combinatie monstruoasa, material nesanatos, sintetic. Exista un lucru foarte bun pe atunci-taberele scolare. Erau foarte bine organizate si cu multa responsabilitate. De obicei plecau in tabara gratuit elevii buni la invatatura si cu o contributie modica, ceilalti. Sejurul era de 3 saptamani. Existau si tabere internationale,consacrate,,Izvorul Muresului,,,, Navodari,, etc. Sunt multe lucruri de spus cu minus sau cu plus pentru timpul acela. Cert este ca stiu precis faptul ca despre abandon scolar nu se vorbea decat in cadrul etniei tiganilor si in special la tiganii nomazi. Cei,, asezati,, in sate nu aveau astfel de probleme. Azi exista masiv abandonul scolar mai ales in cadrul populatiei rurale.Asa ca draga prietena, sau prieten, invata limba romana ca sa poti sa participi ca,, voluntar,, in cadrul actiunii de,, eradicare a analfabetismului,, viitor.
Core, tot respectul. Aşa a fost! Şi am învăţat cu adevărat carte!
Vă invit pe toţi pe http://lecturirecenzate.ro/
Core, tot respectul. Aşa a fost! Şi am învăţat cu adevărat carte!
Vă invit pe toţi pe http://lecturirecenzate.ro/
Pai stiu ca toata lumea avea uniforme, iar cei ce nu se prezentau cu uniforma erau pedepsiti.Se invata si sambata iar duminicile, elevii se duceau la cules via, porumbul, cartofi etc.Se facea carte, dar si munca...nu ca in ziua de azi!
Duduc întreabă: