| Raoul_Craciun_1996 a întrebat:

Cum erau actorii inmormantati acum cateva sute de ani?

7 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Pana aproape de secolul XIX, vorbim doar de barbatii actori, femeile nu aveau dreptul acesta, deci nu se poate vorbi de inmormantarea vreunei actrite.
Actorii erau in general dispretuiti. Cica se ocupau cu indeletniciri "distractive" si de aia pareau neseriosi, de conditie indoielnica. Pentru ca mergeau din loc in loc, folosindu-si carutele cu coviltir drept casa, scena, cabina, pareau asa...cam vagabonzi, pentru ca nu erau legati de glie ci mai boemi pareau un fel de prostituati de serviciu ai societatii si pentru ca in scenetele lor satirizau autoritatea ( de multe ori chiar si naravurile bisericii) si-au atras furia autoritatii si a bisericii. Erau condamnati pentru vagabontaj, prostitutie, furt, refuzandu-li-se dreptul de a fi inmormantati crestineste sau ingropati in acelasi loc cu mortii "onorabili" ai cimitirelor. Absurd, nu? Oricum, toti in cimitir erau oale si ulcele, cum ar fi putut deranja scheletul unui actor scheletul unui negustor, sa zicem? Si totusi, chiar si azi exista ideea ca anumiti morti ii pot spurca pe ceilalti.
Sigur, erau si artisti indragiti de catre cei puternici, luati sub aripa protectoare pe la curte, care aveau parte de privilegii nebanuite, cam cum ar avea parte un Pudel de dragalaseniile unui rege( cand indopat cu biscuiti, cand strivit din greseala si inmormantat in gradina palatului, sub o tufa de iasomie, cu un os de aur in gura ).
Putem vorbi de un statut serios al actorului abia prin sec XIX dar chiar si de atunci incoace arta actorului nu-i una din topului artelor. Histrionismul, usurinta de a copia, de a mima, faptul ca se vopsesc pe fata si apar uneori dezbracati, ii pune pe actori intr-o zona pe care unii o judeca drept derapaj moral, de aceea actorii n-au fost pana de curand considerati persoane onorabile si deci nu au avut parte de inmormantari onorabile ( ce-or mai fi si alea inmormantari onorabile, asta-i alta discutie).
Mai spre vremea noastra, asa, actorii care au stiut sa faca vâlvă, au fost inmormantati in glorie si cand au fost coborati in pamant alaiul mortuar i-a aplaudat si i-a fluierat ca la sfarsitul piesei si actorii discreti au murit in anonimat, eventual au primit loc de veci in partea mai ieftina a cimitirului, pe langa gard, departe.

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

Ce frumuseţe de răspuns! Îmi vine să mă înfăşor în el şi să-l mângâi ca pe un nor de blană.

| Leocerba a răspuns (pentru NOname):

Ca tot vorbim despre inmormantari, am citit in National Geographic un articol despre coliva. Uite-asa am aflat ca in Bucuresti, o doamna respectabila de la Institutul de Etnografie si Folclor si-a dat doctoratul in coliva. (stai sa-mi scot diacritica) Decât in colivă!

| NOname a răspuns (pentru Leocerba):

rolling on the floor

| rapp2020 a răspuns:

Ca si acumwinking

| OnuOnulică a răspuns:

Nu ca si acum erau inmormantati numai de familie si prieteni fara presa si fani cum e acum.Dar cam la fel erau destul de importanti si cheltuiam mai mult de cat un om de rand.

| kyliejenner a răspuns:

Ca orice om.