Desenele alb negru sunt cele grafice. Umbra se reda prin hasurarea (drept, dezordonat, zig zag, cum vrei tu) spatiului neluminat cu negru foarte inchis (apesi pe creion mai tare) iar zona luminata se lasa alba sau cu o nuanta de gri foarte aproapiata de alb.
http://www.okazii.ro/......ioara.html
Nuantele trebuie sa fie cat mai variate.
Iar la color, cu acoarele, aproape acelasi lucru, zonele luminate, cu o culoare foarte deschisa (obtinuta prin amestecarea ei cu alb) iar la zonele umbrite culoare care vrei s-o folosesti amestecata cu negru sau chiar negru.
Alte informatii folositoare despre valorificare aici
http://vevalentin.wordpress.com/2010/03/03/tutorial-tipuri-de-hasuri/
:)
Www.desenatori.ro
:D
Ca sa scoti in evidenta lumina poti face cu negru in jurul unei parti albe pe desen iar la umbra opusul...
Funda?:D
Desenul in creion nu presupune o folosire exclusiva a grafitului... astfel poti incerca sa combini creionele colorate cu un creion simplu hb. De asemenea trebuie sa ai in vedere ca pe suprafata unui obiect se intalnesc intotdeauna 3 gradatii de posare:
- partea luminata cel mai puternic;
- penumbra;
- umbra propriu zisa.
Un alt lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este umbra purtata (aceea pe care o gasesti pe suprafata obiectului) si umbra pe care o lasa aceasta pe o suprafata.
http://zeichnung.wordpress.com/2010/08/23/kompozi%C8%9Biune-lol/
In cazul unei compozitii pentru o mai buna delimitare intre prim plan si partea din spate hasura se va pierde cu adancimea astfel obiectele mai apropiate de tine vor avea o intensitate a hasurii mai mare in timp ce celelalte mai pierduta. Un exercitiu bun ar fi amplasarea unei lampi in apropierea obiectului pe care vrei sa-l desenezi astfel o sa observi cu usurinta cum cad umbrele si care sunt portiunile cele mai luminate.
In acuarela redarea umbrei o poti obtine prin combinarea culorii de baza cu alb sau negru. Sfatul meu este sa nu folosesti alb pur sau negru decat pentru un desen abstract in caz contrar pinctura obtinuta de tine nu va reflecta realitatea.
http://artboom.ro/......video.html
Ce zici de tutorialul asta : http://www.ro-sotw.com/desen/cum-desenezi-in-creion reprezinta o metoda destul de simpla.