Cred ca una dintre cele mai simple variante sa faci o capra este la traforaj. Cu trusa standard de traforaj, am taiat dintr-o placa de plywood subtire (cele standard care se foloseau pe vremuri la ora de Lucru Manual, cred ca se gasesc la librarii sau, in cel mai rau caz, la magazine gen Praktiker) forma capului. Limba, care este piesa in miscare, am taiat-o separat si am imbinat-o cu o sarma groasa de bucata principala. Am folosit staniol si hartie colorata pentru a da caprei un aspect mai placut.
Capul caprei trebuie modelat de un tamplar priceput in astfel de modele.In rest trebuie sa pui o patura si sa lipesti sau cosi hartie glofata de diferite culori, Tai hartia fasii si o cosi cu acul fasie langa fasie astfel incat sa para frumos, diferite culori.Dar capul trebuie sa0l faca un tamplar priceput ce a mai facut asta.
Masca costumului de capra este constituita dintr-un cap de capra, sculptat in lemn, avand maxilarul inferior mobil pentru a fi tras cu o sfoara si a clampani in timpul dansului. Capul este incadrat de doua cornite impodobite cu oglinzi, panglici multicolore, hurmuz si flori si este fixat intr-un bat-suport care se sprijina pe pamant. Persoana care joaca capra este acoperita cu o tesatura (scoarta sau laicer) peste care sunt cusute naframe sau panglici de matase, puse in diagonal, traditional, capra era imbracata in stuf, aspect intalnit si astazi in unele sate (Veresti, Siminicea, Serbauti, Siret).
http://www.bistriteanul.ro/......14808.html
max18 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
MihaiAndronic întreabă: