Problema se rezolvă, ca multe altele de acest gen, numai printr-o reprezentare grafică.
Numai că aceasta, pe care se presupune că ar fi conceput-o Einstein, pare a fi mai dificilă deoarece supune atenţiei mai multe subiecte cu mai multe însuşiri.
Să mă explic...
Sînt cinci case, fiecare de o altă culoare, fiecare e ocupată de un individ, toţi de naţionalităţi diferite, fiecare bea o anumită băutură, fiecare are un animal şi fiecare fumează un anumit sort de ţigări.
Problema nu e atît de grea a o rezolva cît greutatea constă în a face, pe o singură coală de hîrtie, aranjarea tuturor posibilităţilor pe care le poate avea fiecare.
De exemplu, în mod normal, porneşti din partea stîngă a paginii şi notezi pe cei cinci indivizi, de naţionalităţi diferite ( conform enunţului din text), adică : britanic, suedez, danez, olandez şi german.
Asta de sus în josul paginii. Pe spaţii cît mai mari pentru fiecare.
Apoi, în dreptul fiecăruia aloci în dreapta 20 de spaţii în care vei trece : cinci culori de case, cinci feluri de băutură, cinci feluri de ţigări şi cinci feluri de animale.
Asta ce înseamnă? Înseamnă că din start ai alocat fiecăruia toate posibilităţile.
Apoi urmează partea prin care urmezi textul enunţului şi faci o serie de eliminări sau acorzi o serie de certitudini. Şi apoi, din aproape în aproape începi să excluzi toate incompatibilităţile sau să certifici, puţin cîte puţin, o serie de lucruri certe. Adică, de exemplu, la britanic încercuieşti casa roşie ( o certitudine, conform enunţului), le înnegreşti ( le excluzi ) pe toate celelalte patru culori de la el, dar, în acelaşi timp înnegeşti cu creionul casa de culoare roşie de la toţi ceilalţi pentru că enunţul spune clar că e a britanicului. Şi tot aşa mai departe cu logica şi cu raţionamentul şi cu eliminările sau certificările.
Şi aşa, puţin cîte puţin, din aproape în aproape sper să ajungi la final.
Nu este exclus ca la un moment dat să te încurci şi să trebuiască să reiei raţionamentul de la început, să te loveşti de nişte incompatibilităţi survenite dintr-un raţionament greşit al tău, şi atunci reiei.
Problema nu este atît de grea ca principiu cît prin prea marea varietate a posibilităţilor sau a incompatibilităţilor.
Dacă Einstein a făcut o acea afirmaţie, respectiv la greutatea rezolvării, nu este exclus ca să te chinui poate şi un an de zile şi să nu reuşeşti a o rezolva.
Este cred interesantă şi voi încerca şi eu să mă încumet a porni la o asemenea acţiune.
Îţi doresc spor la treabă.
P.S. În enunţul tău final ai o greşeală de gramatică. Corect este: 98%din populaţia globului "nu este"în stare să o rezolve.
Problema în sine nu constă neapărat în a afla cine are acvariul cu peşti cît modalitatea de rezolvare a ei.
Nu stiut cum am ajuns la concluzia asta, poate am gresit cv, dar cred ca e neamtu'...
Pai dk desenezi sau macar scrii pe ceva.lucrurile devin mult mai simple.o sa observi k in final germanul detine acvariul cu pesti
Am reusit sa rezolv testul. Totul trebuie luat pas cu pas, iar rezultatul final este intr-adevar neamtul.
Emamuresan întreabă: