Nu e chiar atat de simplu.
Cetatile nu erau ca in desenele animate, conduse de un rege si aia e tara. Ele faceau parte dintr-o reta defensiva, daca te puneai in jurul ei la un asediu, dadei timp conducatorului care se apara sa adune armata si sa vina peste tine, iar atunci trebuia sa te bati si cu armata care venea si cu armata din cetate. In plus, e o idee extrem de proasta ca atunci cand esti intr-o campanie sa iti imparti aramata, o data pentru ca ii e mai usor aparatorului sa se bata cu o armata mai mica, dar si din cauza ca nu o poti tine separata prea multa vreme deoarece trebuie sa se intoarca la corpul principal ca nu pot sa iti care mancare pentru prea multe zile.
Alta idee ar fi ca multi oameni nu isi dau seama cat de scumpa e o campanie militara, in ciuda a ceea ce vezi prin filme sau desene animate, multe armate contineau foarte multi mercenari, deci cu cat prelungeai mai mult campania cu atat costurile erau mai mari. In unele cazuri era mai rentabil sa ii trimiti sa moara decat sa-i tot platesti.
Asediile erau valabile dupa ce castigai o batalie si ii urmeareai pana la cetatea in care s-au retras, o data ajuns in punctul ala puteai sa ii tii blocati pana cedau pentru ca nu mea aveau de unde sa aduca intariri.
Lool, ca fix de asta aveau cetatile locasuri speciale pentru sageti si arcuri ca aia dinauntru sa astepte sa moara de foame...hahaha
Strategie militara simpla: NU poti sa lasi in urma chestii care apoi sa te muste de kur... pe la spate
Pentru ca nu era ca in ziua de azi, sa te duci si sa zicem ca faci o structura de fier deasupra lor sau nu stiu ce . Oamenii aveau sageti, arme, aveau mancare cat sa traiasca, si plus ca cuceritorii aveau nevoie si de oameni.
Mai repede mureau de foame cuceritorii, e greu sa intretii o armata care e pe drum spre o cucerire si nu sunt la ei acasa.
Cei care se apara locuiesc acolo practic, au ce manca, stau la adapost.
Pana la urma existau catapultele si de la atacatori si de la aparatori, care nimerea mai bine.
S-a folosit si aceasta metoda. Dar, ai vizitat vreodata o cetate? Cu ghid. Care sa-ti arate "fantani" sau tuneluri prin care cei din cetate se aprovizionau cu alimente in cazurile extreme in care ramaneau fara rezerve. Cum spune cineva mai sus, mai repede mureau de foame atacatorii. Pentru ca populatia din zona (care mai era) nu ii aproviziona cu nimic.