Ei bine asta este o buna intrebare.
Pentru ca traim in Romania si majoritatea sunt o singura religie
Depinde de profesor.
Îmi amintesc ca atât in liceu cât și in școala generală am avut profesoare care ne învățau cum trebuie sa ne comportam fata de oamenii din jurul nostru, cum nu trebuie sa ii criticam pe altii iar dacă e nevoie sa fim de ajutor pe cât se poate. Cam astea erau orele de religie și chiar au prins bine pentru ca ne puteam exprima liber.
Am fost la olimpiada de religie și pot spune ca da, exista și partea de dogmatica, dar nu e aprofundata (mai mult cultura generală - pe care mulți creștini cred ca le știu deja) restul subiectelor sunt mai mult de opinii personale.
Există ora de religie pentru elevi de mai multe confesiuni (baptista, penticostala, greco-catolica, etc)
Acum, cu islamismul nu știu cum e, dar exact ce spui tu se întâmplă peste tot, doar ca fiind culte diferite (uneori foarte diferite) nu se pot tine orele cu același profesor.
Ortodocșii și catolicii fac fiecare în parte (si în funcție de disponibilitate) cu un profesor sau cu preotul, baptiștii și penticostalii fac cu pastorul, și aduc eventual o adeverință la școală care sa ii scutească de a face ora împreună cu restul colegilor (deși la noi s au mai intamplat cazuri destule in care voiau sa participe, am avut în generala o colega penticostala).
Exista la clasa a douasprezecea parca îmi amintesc ca se studiază iudaismul, catolicismul, protestantismul și religiile neoprotestante ( baptismul in special ca e un cult mai mare). Dar repet acum depinde și de ce profesor ai. Cei mai vârstnici nu prea știu ca la facultatea de religie ortodoxa pe care o fac ca sa ajungă profesori cred ca se evita predarea aceasta ori e prea vagă.
Ar trebui sa se cheme ISTORIA RELIGIILOR, din pacate se cheama doar "religie" si de multe ori se rezuma la indoctrinare pura. Bine, cum s-a mai zis pe aici, depinde mult si de profesor.
Din 2015 in școli de predau și cultul baptist și penticostal
https://www.google.com/......5273d1e4f0
Din 2018 CCR a decis ca doar cei care vor religie sa facă cerere.
Din același motiv pentru care Biblia nu conține și restul de 30 de evanghelii considerate apocrife.
Problema e ca religia crestina este de la sine dogmatica. Insa daca ar fi sa se studieze in mare religiile majore ale lumii, practic nu am mai avea profesori teologi, ci mai degraba profesori asemanatori celor ce studiaza istoria religiilor.