Hemofilia este o boala care se transmite genetic. Din moment ce regii isi lasau regatul copiilor e logic ca multi dintre ei sa fi avut aceasta boala. Desi acum sincer vorbind, eu nu am auzit ca toti regii Frantei au avut hemofilie.
Nu este vorba de toti regii Frantei!
Hemofilia se manifesta prin hemoragii puternice la cele mai mici traumatisme datorate absentei unui factor de coagulare, ca urmare a mutatiei genice, ducand chiar la moarte! Boala se mosteneste de la mama, desi la femei nu se manifesta ca in cazul barbatilor carora le este fatala!
uite o scurta istorie cu exemple, a cazurilor de hemofilie din istoria europeana:
Cea mai faimoasa femeie care a transmis hemofilia fiilor ei a fost Regina Victoria a Marii Britanii.Se mentioneaza ca tatal ei, Edward, duce de Kent, nu fusese hemofilic si nici mama ei nu a fost purtatoare.
Intrucat la nasterea Reginei tatal ei avea 52 ani se considera ca gena mutanta a Factorului VIII din cromozomul X trebuie sa fi fost rezultatul unei mutatii spontane. Tatii de varsta inaintata produc spermatozoizi ce contin mutatii cu frecventa crescuta.
Fiicele Reginei Victoria, Beatrice si Alice au adus, prin mariaj, hemofilia in familiile regale europene. Beatrice s-a casatorit cu printul Henry de Hesse si a dat nastere la doi fii hemofilici, un fiu normal si o fiica purtatoare, Eugenie. Fiica lor s-a casatorit cu regele Alfonso al Spaniei,,, exportand,, boala in familia regala spaniola.
Alice s-a casatorit cu Louis, duce de Hesse si au avut impruna sase copii: un fiu hemofilic, doua fiice purtatoare si trei fiice nepurtatoare. Fiica lor, Irene, s-a casatorit cu printul Henry al Prusiei si a adus boala astfel in familia regala prusaca.
Alix, fiica lui Alice s-a casatorit cu Tarul Nicolae al II - lea al Rusiei in anul 1894 si a devenit Imparateasa Alexandra Feodorovna care l-a nascut pe Alexei (1904).Cuplul a mai avut patru fiice.