In primul rand trebuie sa stii exact care este genul de carte preferat de tine, apoi cauti autorii in gen si te documentezi despre fiecare in parte cititnd critici, pareri, comentarii astfel iti poti da seama depre cum acestia isi scriu operele si implicit te poti hotara daca merita sa le citesti scrierile sau nu
Dupa autor, dupa critica pe care o gasesc pe net, dupa numarul paginilor, fragmentele pe care le gasesc la sfarsit si dupa fraza de introducere.
Dupa genul caruia apartine si rezumatul pe care il pot gasi pe intenet. Mie imi plac cartile de fantezie (fantasy) si cele despre pictura.
Depinde la ce te referi: 1. daca te referi la cum ajung sa incep a citi o carte : recomandari, reclame, prefata, publicitate... 2. daca te referi la cum ajung sa o si termin ...asta e mai complicat, trebuie sa fie o carte captivanta ori cu un subiect ce ma intereseaza ori foarte bine scrisa etc.
Dupa: ceea ce imi place sa citesc(ador romanele de dragoste de obicei), dupa grosime( pentru ca nu imi place sa termin in 2 zile o carte, imi place sa ma chinui cu ea), daca mi-a fost recomandata de o ruda de-a mea care a citit mai tot ce se poate in materie de carti, daca are actiune si este in "suspans" mereu, daca imi place titlul, daca mi-a placut prima pagina citita, si mai multe dar te voi plictisi. spor la citit. eu acum citesc "Golful francezului- daphne du maurier". e putin cam subtirica. este fascinanta
De obicei daca mi-o recomanda cineva, o citesc.Dar daca sunt pusa sa aleg o carte oarecare, ma uit la titlu in primul rand, si daca imi surade, citesc ce scrie la sfarsitul cartii.De obicei acolo e un fragment din carte, sau un mic rezumat.
Intai ma uit la coperta, trebuie sa fie frumos colorata altfel nu citesc cartea, apoi ma uit la grosimea cartii si la numarul de pagini, cu cat mai putine cu atat mai bine
E drum lung pana la a avea propriile-ti criterii; la inceput citesti de-a valma, tot ce-ti pica in mana si duci sau nu o lectura pana la sfarsit.Incet -incet iti descoperi afinitatile cu un scriitor sau altul, incet incet incepi sa alegi, nu mai citesti orice si la intamplare.Personal,optez sa citesc o carte,adica sa fac o lectura atenta si implicandu-ma,dupa urmatoarele criterii:
-dupa autor:stiu acum cand un mod de scriere e superficial si cu o motivatie comerciala:nu mi-as pierde,de ex,niciodata timpul cu Sanda Brown;
-dupa recomandarile unor critici literari competenti:asa am ajuns sa descopar valoarea lui Mircea Cartarescu;
-dupa propriile-mi intuitii:frunzaresc o carte a unui autor despre care n-am apucat sa aflu,ma opresc asupra unor pasaje,si, daca mi se par interesante, ma afund in lectura:astfel am descoperit intr-o zi cat de importanta scriitoare e Marguerite Yourcenar.
Cat priveste recomandarile cunoscutilor, sunt intotdeauna circumspecta, fiindca se stie:"suntem cu totii diferiti; din fericire..."
Autor, subiect, gen, uneori recomandari si aproape niciodata nu aleg sa citesc o carte careia i se face o publicitate agresiva.
Iar acum, se deschide o paleta enorma de preferinte. Am multi autori preferati, imi plac multe genuri, deci citesc foarte mult.
Duc orice carte pana la sfarsit, chiar daca, uneori, se intampla sa nu ma captiveze in mod deosebit.
O singura carte nu am reusit sa termin pana acum si am renuntat sa mai incerc: Cei Trei Muschetari; cand ajung la pagina 15 ma ia somnul iar a doua zi trebuie s-o iau de la inceput, fiindca nu pot sa retin ce s-a intamplat in alea 15 pagini.
Dacă vreau să citesc o carte, îmi place să mă uit la copertă(aiurea), la titlul ei, după care citesc primele...două pagini, iar dacă îmi place, continui.
Nu prea-mi pasă cine-a scris-o, dacă-i de filosofie sau e roman de dragoste...Să-mi placă doar.
Autor
Prefaţă
O deschid la întâmplare şi citesc câteva fraze.
Niciodată nu mă iau după recomandări şi publicitate.
AvalohAlyn întreabă: