Eu cred ca sensibilitatea nu este apanajul unui anume popor,ea fiind o calitate individuala. Exista, prin urmare, in sanul fiecarei natii indivizi inzestrati cu o sensibilitate deosebita, creatori ai unor mari opere, ramase in cultura universala.Gandeste-te numai la divina muzica a austriacului Mozart,numita chiar de romanul Cioran"muzica ingerilor",gandeste-te la melancolica sonoritate a versurilor rusului Esenin, la minunatele tablouri ale impresionistilor francezi, la expresivitatea sculpturilor italianului Michelangelo, ca sa nu dau decat cateva exemple, percepute subiectiv si aleatoriu.Vezi bine ca orice artist,reprezentand fie un popor mic,fie unul mare,isi lasa amprenta sensibilitatii sale in cultura universala.
Este drept ca,in acele ramuri ale culturii,care au ca mijloc de expresie cuvantul,si nu culoarea,sunetele sau miscarile armonioase ale corpului omenesc,sa spunem,creatorii beneficiaza de avantajul limbilor mai raspndite.Un poet ce scrie in engleza,de ex.,va fi, prin forta lucrurilor, mai cunoscut decat unul ce scrie in romana sau turca, sa spunem; asta nu inseamna ca e mai putin "sensibil", cum spui tu.Frumusetea e prezenta pretutindeni in lume si tot pretutindeni sunt oameni ce-i simt vraja.Numai bine.
Prietene, ai multe lacune în ceea ce se numește cultura universală și destule greșeli în scrierea și vorbirea în românește. Acel „că cantitativ"este o mică mostră a necazurilor matale.
Ai auzit de Palestrina, Orlando diLasso, Michelangelo, Homer, Ovidiu, Avicena, Laotze, Lermontov, Tolstoi, Dostoievski, Bulgakov, Balzac, Hugo, Dante, Shakespeare, Albinoni? Și lista cred că ar mai cuprinde cîteva mii de nume.
A exacerba naționalismul nu e cea mai teribilă dovadă de patriotism.
A nu ști să scrii corect în limba țării în care trăiești e dovadă, dacă nu cea mai mare, de lipsă de patriotism.
Încearcă să fii ceva mai ponderat!
Sănătate!
Dar n-am afirmat nicio clipa ca n-ar fi "sensibila"-desi termenul mi se pare apllicat fortat unei realitati materiale,fie ea si cultura,fiind o atributie a unei fiinte vii,ce simte,e sensibila-cultura romaneasca. Trebuie sa admiti,insa, ca atunci cand e vorba despre arta, caci despre ea vorbim, intervine subiectivitatea si, cu siguranta, se vor gasi destui care sa-ti contrazica afirmatiile spunand ca valoarea creatiilor romanesti e nula.Chiar aici pe site am vazut contestatari vehementi ai lui Eminescu, chiar daca sunt niste nimeni in privinta cunoasterii.
Fara indoiala ca romanii si-au adus o importanta contributie la cultura universala si Grigorescu e un pictor important, ca si Brancusi, Eliade sau Cioran care au devenit repere intr-un domeniu sau altul.Si mie imi place Balada lui Porumbescu,numai ca te intreb:daca si cel din Amazonia,sa spunem,stie finalul macar,acea " Oda a bucuriei" din Simfonia a IX-a beethoviana,cati dintre bulgari sa zicem, ca sunt foarte aproape de noi, au ascultat balada despre care facem vorbire? Si sunt sunete, armonii, percepute direct de suflet! Ce sa mai spunem de magnifica Scrisoare I a lui Eminescu care are dezavantajul de a folosi cuvintele unei limbi atat de dificile si atat de putin cunoscute? Mai ales ca totdeauna s-a facut asocierea:"traduttore=tradittore ". Numai bine.
Ei,nu trebuie generalizat; exista multi romani care cunosc in mare masura cultura autohtona.Eu cred ca procentul celor ce nu prea au habar e cam acelasi ca si la alte popoare; am cunoscut francezi care habar nu aveau ca exista un scriitor numit Saint-Exupery in literatura lor.Pana la urma de "vehicularea" cum spui, a culturii, nu oamenii din popor se ocupa.Sunt specialisti si institutii destinate anume acestui scop.Numai bine.
Chiar cea mai sensibilă,cu siguranţă nu, însă, un loc important în cultura universală îl ocupă, toate cele enumerate, şi chiar şi Eminescu(poate doar "Luceafărul").
Fiecare poate spune despre scriitorii,poeţii,compozitorii,ţării lui,că sunt cei mai(e bine să gândim aşa),dar asta nu înseamnă că e chiar adevărat, probabil că nu sunt chiar de top.Iar cu Eminescu, este cel mai mare poet al nostru, aşa e, dar eu nu prea sunt fană Eminescu.Doar atât.
Nu,nu este nici cea mai sensibilă, nici cea mai valoroasă, nici cea mai cea. Nu excelează prin nimic. Oricât de patriot ai fi, e o minciună să afirmi că cultura româniei e cea mai sensibilă, doarpentru că eşti român. Sunt o mulţime de culturi mult mai complexe care ne întrec pe absolut orice plan.