Cine iti spune ca nu este greu, se inseala.Este FOARTE GREU!
Conditia pe care trebuie s-o indeplinesti pentru a trece peste greutatile ce le impune invatarea acestui instrument, este sa ai o mare PASIUNE pentru el.
Sa vezi cum un copil de 5-6 anisori studiaza cel putin 2 ore pe zi, ti se pare ca este ceva chinuitor, dar el nu simte acest lucru pentru ca placerea lui este mai presus de efortul pe care il depune, fizic si psihic.Ca sa nu mai vorbim ca in timp, numarul de ore va creste pana la 6-7 ore,zilnic.
Mai intai va invata"Mel, melc, codobelc", pentru ca mai tarziu sa ajunga cel putin la acest nivel, de exemplu:
http://www.youtube.com/......ttp?/watch
Vioara este cel mai complex instrument din toate cate exista, dar si cel mai iubit.Provocarile artistice oferite de acest instrument, sunt de neegalat.
Nu cred ca a existat vreun compozitor care sa nu fi compus cel putin o piesa pentru acest instrument.
Eu m-am indragostit de el cand aveam 4 ani, si il voi iubi toata viata.
1.Imi pare rau, mea culpa, dar am uitat total de Franz Liszt si Frederic Chopin.
2.Aici te dezamagesc,dar timp de trei ani m-am rugat de parintii mei sa-mi cumpere o vioara,nestiind ca invatarea acestui instrument presupunea si inscrierea la o scoala de muzica.:))
Abia in clasa intai, profesoara de muzica a putut sa-i convinga de faptul ca am aptitudini muzicale.
Desi pare absurd, tin minte perfect momentul in care m-am indragostit de acest instrument, respectiv piesa care m-a cucerit:"Balada"de Ciprian Porumbescu, si interpretata de Ion Voicu.
3.Sunt perfect de acord cu tine.
Si o dedicatie pentru tine:
http://www.youtube.com/watch?v=tVkF5mHn66c
Eşti sigur(ă) că Chopin nu a compus NIMIC pentru vioară? Ştiu că viaţa lui a fost pianul, dar mi se pare că nu a ignorat (chiar) cu desăvârşire vioara...
Mă uimeşti, dar în niciun caz nu mă dezamăgeşti.
Şi... mă bucur pentru tine. Trebuie să fi fost un copil tare simpatic.
Eu am descoperit vioara cu vreo 3 ani în urmă, prin urmare, e cam târziu pentru o şcoală de muzică. E ciudat, dar nu ştiu dacă îmi pare rău. Iubesc mult vioara, şi doar aşa, de la distanţă. Poate pentru că nu mi-ar mai fi lăsat timp nici să respir. Ţi se pare prea exagerat dacă aş face din vioară (măcar) un hobby de viitor?
Mi-a făcut o mare plăcere să ascult concertul (mi-am luat libertatea de a-l asculta integral).
Scuze pentru replay-ul intarziat,dar imi pot petrece concediul si fara net.
Revenind la oile noastre, nu am cunostinta despre vreo piesa compusa de Chopin, pentru vioara, desi arta componistica implica cunoasterea tuturor instrumentelor, cel putin din punct de vedere teoretic.Ca atare,in concertele compuse pentru pian,partea orchestrala contine si partitura pentru vioara.Dar special pentru acest instrument,nu stiu. Daca ai cunostinta despre asa ceva,ti-as fi recunoscatoare sa ma informezi si pe mine.
In alta ordine de idei,ti-as recomanda sa iubesti in continuare de la distanta acest instrument, nu de altceva, dar exista riscul sa fi dezamagita, si poate chiar sa incepi sa urasti acest instrument, atunci cand vei realiza dificultatile ce le presupune invatarea lui; tu fiind la varsta la care poti constientiza acest lucru.Iti repet, un copil de 5-6 anisori(varsta la care incepe sa invete),nu realizeaza,nu constientizeaza greutatile pe care le intampina,placerea lui e in stare PURA.
Ca sa mai indulcesc putin raspunsul meu,iti recomand sa asculti concertele pentru vioara(si nu numai) compuse de:Beethoven,Brahms,Felix Mendelssohn Bartholdy,Ceaikovski,Paganini,Pablo de Sarasate,Mozart, Bach, Vivaldi, Max Bruch, si altii.Nu ocoli nici concertele pentru pian de Chopin,Rachmaninov, Brahms, Beethoven si simfoniile lui, operele lui Verdi.
Dupa ce le vei asculta, vei fi un alt om decat ai fost pana acum.
Bună.
Dacă îți place acest instrument muzical, nu și dacă mai ai și norocul unui îndrumător care să-ți dezvăluie tainele muzicii, se merită!
Pa, pa.
Depinde.Daca iti place ti se va parea chiar usor. Orice facem necesita sa il facem cu placere, daca nu ne place degeaba il facem.Asa ca depinde:daca iti place o sa vezi ca o sa fie chiar usor si distractiv :*Bafta
Vioara face parte din instrumentele "grele". Adică la care înveţi mai greu Îţi trebuie 5 ani să termini vioara, la chitară doar 3. Asta cu profesor şi cursuri speciale.
Incearca si vei vedea, cel mai bine tu stii, asa ca te sfatuiesc sa incerci.Succes!
Depinde de aptitudinile muzicale pe care le ai. Daca ai ureche muzicala si digitatie usoara, nu e greu.
Eu cat de la 3 ani si crede-ma ca numai vrei sa te apuci daca stii cat de greu este...
Cred ca e in functie de talent si inclinatii artistice....la mine presupun ca ar dura cateva vieti.
Dupa ce inveti nu e asa greu toata chestia e sa tii cont de tot ce iti spune profesorul. Eu fac vioara de la 6 ani si stiu ce inseamna.
Eu implinescu acum in feb 2013, 15 ani si vreau sami i-au o vioara pot sa cant la ea fara sa ma invete cineva? Sau macar spuneti-mi cat costa o vioara ca sa stiu...
LisaJulie întreabă: