Cimitire evreesti exista aproape in toate marile orase ale tarii.Au existat evrei, putini e drept, uneori doar unul singur cum stiu eu despre un anume sat din MOLDOVA. Ii spunea lumea dom'Iancu si a fost inmormantat alaturi de oamenii langa care a trait o viata.Cimitirile evreesti degaja o impresie de stranietate.Nu au la capatai cruci, au blocuri cioplite de piatra, nu dreptunghiulare ci rotunjite la capatul de sus, au desenata steaua in cinci colturi a lui David, iar insemnarile de pe piatra sunt scrise cu acele ciudate litere ale lb.ebraice.In general sunt neingrijite intrucat, inainte de 1989, evreii au plecat masiv din tara.Eu am vazut un astfel de cimitir la Focsani cand una dintre celege m-a dus la mormantul prietenului sau mort intr-un accident.Acel cimitir este si acum bine ingrijit. Daca treci prin Focsani, du-te sa-l vezi, ca sa-ti satisfaci curiozitatea.Numai bine.
Daca esti cumva din Bucuresti gasesti cimitirul evreiesc la adresa Soseaua Giurgiului, Nr. 2, Sector 4. Cred ca fiecare oras mai mare are si cimitir evreiesc. La Deva este si cimitir si sinagoga (cladita in 1896). Iti dau jos adresa unde poti gasi sinagogi - de obicei in localitatea respectiva este si cimitir evreiesc
http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_sinagogilor_din_Rom%C3%A2nia
Da desigur ca exista si in IASI este unul si inca foarte mare, pot sa te asigur ca sint ok.
Mda stiu si eu pe cel din roman...ar trebui cineva sa se ocupe de el.
cum sa arate? piatra si mormantu...ca orice cimitir .doar k nu s cruci
AlexDorinel întreabă: