| Iubareatzãã a întrebat:

Hei! Am o intrebare, s'ar putea sa sune ciudat. V'ati gandit vreodata ca de fapt dumnezeu nu exista si nici buds si eu mai stiu ce...ca este o legenda si ca este creat doar ca sa credem in el, si sa me punem sperante...nu stiu? Eu cred in dumnezeu (nu sunt o mare credincioasa) dar m-am gandit si la varianta asta. Voi ce credeti?

24 răspunsuri:
| iMaDreamer a răspuns:

Da, m-am gandit la asta, si ma gandesc aproape in fiecare zi. Eu cred ca dumnezeu a fost o inventie nu doar pentru sperantele noastre, ci si pentru a baga frica in oameni in asa fel incat cineva sa ii poata stapani mai bine si pentru a face ceva bani. Acu 1000 de ani biserica chiar castiga din asta, trebuia sa platesti ca sa scapi de pacate si altele... si mai cred mai multehee hee

| Iubareatzãã explică (pentru iMaDreamer):

Eu nu prea am crezut niciodata in dumnezeu ...mereu am crezut ca e doar o inventie...si comerciala si Mai multe. Ca si faza cu "cum a fost creata lumea" si omul.Eu cred in varianta stintifica si mereu am crezut asta. La un momentdat am crezut ca, totusi, sunt eu nebuna! Dar vad ca nu sunt singurahappy

| Solsagan a răspuns:

Da, m-am gândit acum un an - doi la varianta asta şi am luat-o ca pe o axiomă. Nu am de gând să cred într-un duh atotputernic care a creat o femeie din coasta unui bărbat şi în 6 zile a creat tot, iar într-a şaptea s-a pus la somn.

| hinatakaname a răspuns:

Da, asta e baza ateismului. Practic, cand te rogi, ai putea foarte bine sa meditezi, ca tot aia e.
Si daca te rogi la dumnezeu pentru puterea de a trece peste nu stiu ce, si chiar crezi ca ai primit-o, te motivezi singur si faci ce ai propus.

Totul se intampla la nivelul subconstientului, de aceea e mai bine sa spui chestii in mod pozitiv: in loc de "Azi nu intarzii.", poti spune "Azi ajung la timp". BAM! Te-ai influentat pozitiv.
Cam asa merge si cu rugaciunile.

| Iubareatzãã explică (pentru hinatakaname):

La asta na gandesc si eu cu subconstientul dar nu stiam cum sa ma exprim...e ceva gen "efectul placebo", nu?

| hinatakaname a răspuns (pentru Iubareatzãã):

Da, eu asa cred. Si de asemenea, cum a zis Dreamer, era ceva ce putea fi folosit si pentru a intimida. Stii, mari greci, care se chinuiau sa descopere de unde venim (miscarea moleculara, chestii trestii) probabil ca au avut mind blown cand le-a zis cineva de rai, iad, etc.

Si totusi, in antichitate au fost atatia oameni extrem de inteligenti. De unde naiba a aparut evul mediu?
Evident, credinta puternica a oamenilor a produs niste lucruri extraordinare (ma refer in principal la arta baroca, mi se pare minunata), dar cum au ajuns sa pedepseasca orice incercare de a avansa stiinta cand mii de ani pana atunci nu au patit nimic...

Ma gandesc cata carisma a avut omul care a imprastiat primul povestea, de a facut toata Europa plina de academicieni sa-l creada.

Si nu numai.happy

Exact.happy

| AndreiBolos a răspuns:

Dumnezeu exista!

| Iubareatzãã explică (pentru AndreiBolos):

Asta este parerea ta! happy probabil ca esti foarte credincios ..nu?

| AndreiBolos a răspuns (pentru Iubareatzãã):

Da.

| hinatakaname a răspuns (pentru AndreiBolos):

Dovezi?raised eyebrows

| AndreiBolos a răspuns (pentru hinatakaname):

Ne vedem sus. laughing

...Aia nu e dovada. Nu exista sus, pana la proba contrarie. Daca ai venit sa trolluiesti un post cu marele tau dumnezeu exista, fii gata sa iti aperi teoria, pentru ca nu eu, ca ateu, trebuie sa-ti dovedesc tie ca ceva ce nu poate fi dovedit exista.

E de parca ai spune: untul e pe masa, si eu ti-as spune ca nu e. Tu trebuie imi arati ca untul e de fapt, acolo, nu sa-mi povestesti cum arata pana mi se face rau de la el.

Eu cred in reincarnare...Adica ca avem Mai multe vieti dupa moartehappy

| AndreiBolos a răspuns (pentru hinatakaname):

Crezi ce vrei, eu cred in Dumnezeu pentru ca in unele momente am avut un noroc extrem. Problema ta daca tu nu ai simtit asta niciodata.

| Iubareatzãã explică (pentru AndreiBolos):

Eu cred ca ala este "efectul placebo". Asa te rogi si te face sa crezi cu adevarat ca se va intampla si Asa te influenteaza pe tine. Sti ca (numai stiu exact in ce Tara si unde) doctori le dau pacientilor (nu la toti) niste pastille, numai stiu exact din ce sunt facute, dar numai pastille nu sunt! Si Asa se cinder crezand ca au luat pastille adevaratehappy
Si sa Sti ca in religia crestina nu exista noroc si ghinion!

| Iubareatzãã explică (pentru Iubareatzãã):

Pardon...vindeca*

Am citit odata o teorie in care un om murise si ajunse intr-un loc cu dumnezeu. Acesta i-a explicat ca nu are mult timp, deoarece trebuie sa fie trimis sa traiasca ca o fata cu 500 de ani inainte de Iisus, si cand omul l-a intrebat cum de nu merge inainte in timp, adica in continuare. Si dumnezeu i-a explicat ca de fapt pe pamant e un singur suflet care traieste din nou si din nou, maturizandu-se pentru a ajunge si el un dumnezeu la un moment dat.
De parca pamantul e gradinita universului.

Mi-a placut mult, si daca tot decidem sa credem in prieteni imaginari, de ce nu in asta?big grin Adica asta ar explica (din punct de vedere spiritual) de ce unii oameni sunt copilarosi pana la moarte iar altii maturi de mici.

Ba am simtit asta, insa sentimentele acelea au fost produse de munca grea si constanta, nu de zarurile magice ale unul om invizibil.
Norocul e noroc. Sau dumnezeu e si in sala de jucuri de noroc?

Cee frumos. happy

| al3xwasd a răspuns:

Ma orice religie este facuta sa fim mai buni nu neaparat ca exista ca ca asa exista si religia gedaista care crede in gedai(nu stiu cum se scrielaughing asa ca crezi in ceva