Foloseşti planul înclinat pentru a ridica mai uşor la înălţime un obiect greu. Forţa cu care trebuie să tragi obiectul pe planul înclinat pentru a-l ridica la o anumită înălţime h este cu atât mai mică (adică îţi va fi cu atât mai uşor să ridici corpul la înălţimea h), cu cât lungimea planului este mai mare decât înălţimea.
Adică F = G x h/l.
G - greutatea corpului;
h - înălţimea planului înclinat;
l - lungimea planului înclinat.
E foarte logic: gândeşte-te că un grup de hoţi a furat o casă de bani, un seif, care este foarte, foarte greu şi vor să îl urce într-un TIR lung de 10 metri.
Dacă pun o scândură de 1 metru şi vor să o folosească pe post de plan înclinat, nu vor reuşi să ridice acel seif nici măcar pe acel plan de 1 metru, pentru că forţa cu care trebuie să tragă seiful este aproape la fel de mare ca greutatea foarte mare a seifului, îi vor trece toate năduşelile şi tot nu vor reuşi.
Dar dacă printre hoţi se află unu deştept care a pus în camionetă 2 bare lungi de 9 metri, şi se folosesc de ele pe post de plan înclinat, vor avea de împins 9 metri (da, e mai mult), dar forţa de tragere (PARALELĂ cu planul înclinat, era să uit) este muuuult mai mică şi le va ieşi "furtul". După care, evident, vor ajunge la "bulău", la "miticica", la răcoare, la rece (:-)))).
Acum ţii minte că este h/l?
Sper că ţi-a plăcut.
Întrebarea ta nu este clară. Poţi să fii mai clară, te rog? La un plan înclinat?
Forţa de frecare nu se "neglijeşte" (mamă, ai inventat un cuvânt nou), ci se neglijează.
De însemnat, asta înseamnă că în loc de F - Ff = m x a (masa ori acceleraţia), vei avea doar F = m x a, pentru că forţa de frecare se neglijează.
Da la un paln inclinat m-am referit
Anonimus100 întreabă: