| Usefulaid a întrebat:

Hei! Vreau sa intreb si eu ceva pentru cei ce stiu cate ceva din religie! A murit bunica mea si am primit eu icoana care a stat pe pieptul ei. Este ok? Ca sunt din familie si ca mi-au dat o mie? Poarta noroc? Si inca ceva, icoana era bagata intr-o folie asa a stat pe ea, pot sa arunc acea folie?

24 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Poți arunca folia sau poți să pui alta dacă e nevoie de folie. Eu nu sunt credincios și nici superstițios, deci acea icoană din punctul meu de vedere e doar o amintire. Eu prefer o poză cu persoana respectivă în locul icoanei. Dacă exista o divinitate puternică și bună, atunci acea divinitate făcea ca bunica să mai trăiască, deci nu aș avea nici un motiv să păstrez o icoană ce reprezintă ceva inutil despre care se spune că are putere și iubire, dar în realitate nu are nimic. Întotdeauna faptele vorbesc. Putere și iubire însemna ca bunica să mai trăiască.

| HUAWEHUAWE a răspuns (pentru halogen001):

Dar,daca erai mic si trebuia sa plece un parinte la munca, considerai tot ca nu exista Dumnezeu daca nu ramane acasa?
Ca...de ce sa plece? E mai bine acasa...si nu intelegem motivul foarte important pentru care trebuie sa plece indiferent de puterea si iubirea avuta de Dumnezeu.

| halogen001 a răspuns (pentru HUAWEHUAWE):

Corect, așa e logic și așa aș fi considerat că nu există. Dacă ești atotputernic și nu ajuți mai înseamnă că ești bun și de ajutor? Nu. Dacă vrei să ajuți și nu poți mai ești de folos? Nu.
Așa e și divinitatea. Dacă exista și era atotputernică și nu ajuta, înseamna că era rea. Dacă exista și nu putea să ajute, era inutilă.
Adevărul e că divinitatea nu există, deci nu am de ce să mulțumesc sau să venerez o minciună sau să țin niște icoane fără valoare. Un asemenea obicei e un mod de a distorsiona realitatea.
Faptele vorbesc. Cum să apreciez ceva care nu are nici o valoare și care nu ajută la nimic? Așa suntem prostiți de oamenii mincinoși și îndemnați să ignorăm realitatea și să vedem albul negru și negrul alb.
Mulțumire și respect trebuie să arătăm acelora care fac cu adevărat ceva pentru noi, nu unor personaje de poveste absurdă, primitivă și puerilă. Întotdeauna faptele trebuie apreciate, nu vorbele fără sens.

De exemplu se spune că zeul a făcut tot ce există. Deci a făcut purici și păduchi. Făcea un zeu atotputernic și inteligent purici și păduchi? Avea nevoie zeul atotputernic, nemuritor și inteligent de păduchi și de purici? Nu. Deci cum a făcut zeul tot ce există? E minciună.
De ce avem purici și păduchi, pentru că i-a făcut zeul atotputernic, inteligent și nemuritor? Nu. Avem purici și păduchi pentru că materia se organizează în timp sub formă de viață. De aceea există tot felul de viețuitoare de la viruși și bacterii până la om inclusiv.

Ce face un zeu atotputernic, iubitor și inteligent, are nevoie de credință și de ritualuri primitive? Lasă omul în întunericul neștiinței și primitivismului să moară de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie? Evident că nu ar face așa ceva.

Atunci cine și de ce are nevoie de credință?
Minciuna e un lucru fals pentru care nu există dovezi. Atunci e nevoie de credință, când nu există dovezi pentru a fi crezută minciuna. Deci cine are nevoie de credință, zeul atotputernic și nemuritor sau omul mincinos? Evident că omul mincinos are nevoie de credința naivului pentru a-l putea înșela.
Ce reprezintă atunci zeul inexistent și neputincios din poveste?
Reprezintă absurdul, neputința, minciuna, ipocrizia, nesimțirea, necinstea, nedreptatea, lipsa de omenie, primitivismul, înșelăciunea, lipsa de rațiune și neștiința.
Mai trebuie prețuit? Trebuie să prețuim minciuna? Nu.

| HUAWEHUAWE a răspuns (pentru halogen001):

-Daca actiunea este una din BUNATATE PURA 100% si sa-ti arate ar insemna lauda, mandrie, inganfare, ar mai fi Dumnezeu bun 100%? Deci pentru el, poate ramane orice ajutor in anonimat si neobservat?

| halogen001 a răspuns (pentru HUAWEHUAWE):

Ceva ce nu există n-are ce să-mi arate. Toți zeii sunt personaje imaginare. De asta și avem așa de mulți https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_zei

Nu deranjează pe nimeni să fie ajutat.
Cum e mai bun zeul, să aibă putere și să te ajute, sau să aibă putere și să nu te ajute ca să nu se mândrească?

Ajutorul lui e normal să fie neobservat pentru că e inexistent. E inexistent atât zeul cât și ajutorul.

Dacă ne gândim logic, un zeu atotputernic și nemuritor are nevoie de ceva de la cineva? Evident că nu are nevoie. Ce valoare are un om pentru un zeu atotputernic și nemuritor? Zero.
Poate avea un zeu nemuritor bucurie sau satisfacție dacă face bine sau rău unui om? Nu, pentru că omul e egal cu zero.
De exemplu de la mine are nevoie zeul de ceva? Îl poate interesa pe un zeu atotputernic și nemuritor ce fac eu, cum mă simt, dacă îmi este bine sau rău? Evident că nu-l interesează așa ceva, dacă ar exista un asemenea zeu.
Un zeu atotputernic și nemuritor nu face lucruri de care nu are nevoie, deci nu îl face pe om tot așa cum nu a făcut nici purici și păduchi sau Pământul plat.

Un zeu atotputernic și nemuritor nu are nevoie de inteligență, nu are nevoie de sentimente, nu are nevoie de simțuri și de voință și nici nu are nevoie să facă nimic, pentru că fiind atotputernic nu e afectat de nimic. Nu moare niciodată și nu are nevoie de nimic.
Nimic din ce ar face cineva nu poate afecta un zeu atotputernic și nemuritor. Deci indiferent de ce aș face eu, bun sau rău, zeul atotputernic nu are nevoie de mine sau de ce fac eu și nu are de ce să mă ajute, să mă răsplătească sau să mă pedepsească.

Cine are nevoie de simțuri, de sentimente, de iubire, de inteligență, de voință?
O viețuitoare are nevoie de simțuri, de sentimente, de iubire, de inteligență, de voință ca să se ferească de pericole, să-și găsească mâncare, partener de înmulțire, să se adapteze la mediu, deci ca să facă ceea ce face o viețuitoare: trăiește, strânge resurse, se înmulțește și moare.

Un zeu atotputernic și nemuritor nu are nevoie de nimic din toate astea, deci nici nu trebuie să mai facă ceva. E un personaj imaginar absurd care nu poate exista în realitate.

Un om când zice că are credință în Dumnezeu, așa este?
Evident că nu este așa. Zeul e invizibil, orb și surdomut, deci credința în Dumnezeu e doar credința în niște oameni care se laudă că sunt reprezentanții lui Dumnezeu.

În felul ăsta Dumnezeu nu e altceva decât o sperietoare de tip Bau-Bau folosită cu succes de omul viclean pentru manipularea naivilor, exact așa cum un părinte incapabil să-și educe copilul îl determină pe copil să facă anumite lucruri folosind frica și minciuna, deci sperietoarea Bau-Bau.

De aceea trebuie să apreciem faptele, nu vorbele. Degeaba îmi spune un mincinos că există un zeu atotputernic și iubitor care mă iubește și a făcut tot ce există, când realitatea arată că avem purici și păduchi, minciună, hoție, tâlhărie, boală, accidente și războaie. Întotdeauna minciuna îi servește omului mincinos.
De ce minte omul? Omul e o viețuitoare. O viețuitoare face tot ce e posibil să facă pentru a supraviețui, pentru a strânge resurse și pentru a se înmulți. Așa face și omul. Ce face omul cu un animal? Îl crește, îl călărește, îl pune să tragă la jug, se joacă cu el sau îl mănâncă. Ce face un om viclean cu un om naiv? Va munci omul viclean în locul naivului și pentru naiv? Nu. Omul viclean îl va minți și îl va înșela pe cel naiv și va beneficia pe bani puțini sau gratis de munca naivului. Deci omul fiind o viețuitoare, face și el tot ce se poate face pentru a supraviețui, pentru a strânge resurse și pentru a se înmulți. De asta pe lângă munca cinstită pe care e normal să o apreciem, mai avem minciună, înșelătorie, religie, hoție, tâlhărie și războaie.

Așa se explică logic tot ce vedem.
Dacă omul e naiv și se lasă mințit, e problema lui. Eu pot să-i spun o dată, de 2 ori cum stă treaba, dar mai mult de atât nu am cu ce să-l ajut dacă el atât poate înțelege.
Un om mincinos care trăiește din minciună nu va spune niciodată că minte. Va spune că minciuna lui e adevăr și că ai nevoie de credință ca să-i crezi minciuna. Va mai spune că fără minciuna lui n-ar fi existat nimic, totul ar fi fost rău, omul n-ar fi fost om și așa mai departe. Asta e valabil numai pentru el, că doar nu minte el degeaba.
Întotdeauna trebuie să verificăm ce ni se spune și să vedem faptele.
De exemplu un polițist când verifică ceva, caută dovezi reale, nu se uită doar la vorbe, pentru că omul nu spune întotdeauna adevărul.
La minciună se ajunge prin credință, iar la adevăr se ajunge prin știință și rațiune.

Aici am niște citate luate de pe net și care par a fi destul de corecte după părerea mea:

"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." – Voltaire
"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva." - Stendhal
"Una din marile tragedii ale omenirii este că moralitatea a fost răpită de către religie." - Arthur C. Clarke
"Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească." - Arthur Schopenhauer
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe." - Thomas Jefferson
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele." - Steven Weinberg
"Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile." - Mahatma Gandhi
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase" - Blaise Pascal
"Toate religiile sunt inventate de catre oameni." - Napoleon Bonaparte
"Religia este unul din motivele pentru care cei saraci nu ii omoara pe cei bogati" - Napoleon Bonaparte
"Religia este excelenta pentru a controla oamenii obisnuiti." - Napoleon Bonaparte
"Cel care nu vrea să gândească e bigot, cel care nu poate să gândească e prost, cel care nu îndrăzneşte să gândească e sclav." - William Drummond
"Nu ai nevoie de Biblie pentru a justifica iubirea, dar nu a fost inventată o metodă mai bună pentru a justifica ura." - Richard A. Weatherwax
"Dumnezeu ar trebui executat pentru crime împotriva umanităţii." - Bryan Emmanuel Gutierrez
"A numi ateismul religie e ca şi cum ai numi chelia o culoare de păr." - Don Hirschberg
"A spune că ateismul necesită credinţă este la fel de cretin ca a spune că necredinţa în zâne şi spiriduşi necesită credinţă. Chiar dacă însuşi Einstein mi-ar zice că este un spiriduş pe umărul meu, tot i-aş cere dovezi şi nu aş greşi cerându-i-le." - Geoff Mather
"Din câte pot să-mi dau seama după studiul scripturii, tot ce faci în rai este să stai degeaba toată ziua şi să-l slăveşti pe Dumnezeu. Nu ştiu ce ai face tu, dar cred că după primii, oh, nu ştiu, 50.000.000 de ani de făcut asta aş începe să mă plictisesc puţin." - Rick Reynolds
"Credinţa nu îţi dă răspunsuri, doar te opreşte din a pune întrebări." - Frater Ravus
"Zeii nu omoară oameni, oamenii cu zei omoară oameni." - David Viaene
"O minciună este o minciună chiar dacă toţi o cred. Adevărul este adevăr chiar dacă nimeni nu îl crede." - Douglas Adams
"Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie." - Robert Pirsing
"Sunt împotriva religiei pentru că ne învaţă să fim satisfăcuţi cu neînţelegerea lumii." - Richard Dawkins
"Un om este primit intr-o religie pentru ce crede si este izgonit pentru ce stie." - Samuel Clemens
"Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
Cel ce în astă lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi." - M. Eminescu- Împarat si proletar
"Religia este opiumul maselor." - Karl Marx
"Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot." - Denis Diderot
"Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti". "Nici un fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia", Albert Einstein (intr-o scrisoare scrisa de Einstein catre filozoful Eric Gutkind,, 3 ianuarie 1954)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca le este frica de pedeapsa si pentru ca spera la o recompensa, atunci suntem într-o stare jalnica." A. Einstein
"Biserica spune că Pământul este plat, dar eu ştiu că este rotund pentru că am văzut umbra lui pe Lună şi am mai multă încredere în o umbră decât în Biserică." - Ferdinand Magellan
"Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui." - Arthur C. Clarke
"Citită cum trebuie, Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată." - Isaac Asimov
"Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre." - Bertrand Russel
"Şi dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte improbabil ca el să aibă atâta vanitate încât să se simtă jignit de cei care se îndoiesc de existenţa lui." - Bertrand Russel
"Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg." - Mark Twain
"Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat." - Mark Twain
"Vrea Dumnezeu să împiedice răul dar nu poate? Atunci este neputincios. Poate dar nu vrea? Atunci e răuvoitor. Vrea şi poate? Etunci este diabolic." - Epicurus
"Ar fi foarte frumos dacă ar exista un Dumnezeu care a creat lumea şi care a fost o forţă benevolentă, dacă ar exista o ordine morală în Univers şi viaţă după moarte; dar este frapant faptul că toate acestea sunt exact ceea ce suntem obligaţi să ne dorim." - Sigmund Freud
"Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale." - Sigmund Freud
"Nu pot crede că acelaşi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simţ, raţiune şi intelect, a făcut asta cu scopul ca noi să uităm să le folosim." - Galileo Galilei
"Credinţa inseamna să nu vrei să ştii ce este adevărat." - Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Din paradis lipsesc toţi oamenii interesanţi." - Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Dacă ignoranţa faţă de natură a dat naştere la zei, atunci cunoştinţele despre natură îi vor distruge." - Baron D'Holbach
"Nu este la fel ca în Biblie, că Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine." - Ludwig Feuerbach
"Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adânc înrădăcinată de a crede." - Carl Sagan
"Este de departe mai bine să se înţeleagă universul aşa cum este el de fapt decât să se persiste în amăgire, oricât de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi." - Carl Sagan
"Tot mai sunt de părere că o clopotniţă cu paratrăznet denotă lipsă de încredere." - Doug McLeod
"Susţin că amândoi suntem atei. Eu doar cred mai puţin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău." - Stephen Roberts
"Trebuie să punem la îndoială logica poveştii de a avea un atotştiitor şi atotputernic Dumnezeu care a creat oameni cu defecte şi apoi îi învinovăţeşte pentru propriile sale greşeli." - Gene Roddenberry
"Dă-i unui om un peşte şi va mânca o zi, învaţă un om să pescuiască şi va mânca o viaţă, dă-i unui om religie şi va muri rugându-se să primească un peşte." - necunoscut
"Cum e, e omul una din greşelile lui Dumnezeu sau e Dumnezeu una din greşelile omului?" - Friederich Nietzche
"Dumnezeu spune: refuz să dovedesc că exist deoarece dovezile nu necesită credinţă şi fără credinţă sunt nimic." - Douglas Adams
"Omul a avut dintotdeauna nevoie de o explicaţie pentru toate lucrurile din lume pe care nu le înţelegea. Dacă nu exista o explicaţie, inventa una." - Jim Crawford
"Dacă Dumnezeu este alpha şi omega, începutul şi sfârşitul, cunoaşte trecutul şi viitorul, după cum scrie în Biblie, de ce se roagă oamenii şi cred că pot schimba ceva?" - Mark Fairclough
"Religia învață cel mai mare neadevăr, ca moartea nu este sfârșitul."

| Usefulaid explică (pentru halogen001):

Wtf man! Am pus doar o intrebare nu trebuie sa stai sa ne explici romane atat de mari si sa ne explici cum nu exista Dumnezeu! Un pacat! Tine pentru tine ca nu exista, nu fa pacate sa nu creada nici altii. Fiecare cu creierul si gandirea lui, nu inteleg dc stai atat sa dai explicatii inutile. Pentru mine Dumnezeu exista si este minunat, iar totul este cu un scop, chiar si persoanele pe care le ia. Fiecare are un destin de dus. Tu crezi ca ai aparut asa dintr o data si tot ce ne inconjoara este nimic? Analizeaza tot din jurul nostru sa vezi de fapt cate minuni sunt si ar trebui sa realizezi ca exista doar ca esti fericit si sanatos in fiecare zi.

| halogen001 a răspuns (pentru Usefulaid):

Pentru tine ai văzut răspunsul. E scurt. Răspunsurile celelalte sunt pentru alți utilizatori.
Păcatul e atunci când omul e mincinos, nu când spune adevărul.
Nu e nici un scop cu luarea persoanelor așa cum nu e cu nici un scop să facă purici și păduchi, să fie boli, războaie, foamete, inchiziție, sclavagism, tâlhărie, hoție, minciună și înșelăciune.
Viața nu e veșnică, de aceea mor toți.
Tu crezi că un zeu atotputernic și nemuritor are nevoie de ceva de la mine?
Eu trăiesc pentru că pot și pentru că niște viețuitoare numite părinți s-au înmulțit. Nu am cerut eu viață lor sau zeului din poveste. Când nu voi mai putea trăi voi muri ca orice viețuitoare.
De mulțumit trebuie să mulțumim oamenilor cinstiți care muncesc și ne fac viața mai bună să avem ce mânca, să avem medicamente, mijloace de transport și așa mai departe, dar nimic nu e gratis. Muncim, plătim și trăim. Nu am de ce să mulțumesc unor personaje de poveste primitivă, puerilă, fantezistă și absurdă și mincinoșilor care le-au inventat.

Dacă ai înțeles ce am scris e foarte bine și dacă nu e la fel de bine. Eu nu am nimic de câștigat dacă cineva înțelege sau nu lumea în care trăiește. Pe de altă parte omul mincinos își apără minciuna și va spune întotdeauna că minciuna lui e adevărul "absolut" și că trebuie să fii "credincios", că e păcat să nu crezi minciuna lui, că nu ar exista nimic fără minciuna lui, iarba nu ar mai fi iarbă, păduchii nu ar mai fi păduchi și omul nu ar fi om.
Bunătatea omului, inteligența lui, chiar și răutatea nu sunt rodul unor povești primitive, fanteziste și absurde. Omul e rezultatul unei evoluții de milioane de ani.
De bunătatea omului și de încrederea lui profită omul mincinos. Așa e viața. Dacă o muscă e prinsă în plasa unui păianjen, eu trebuie să o salvez? Nu. Trebuie și păianjenul acela să mănânce ceva. Dacă un om cade în plasa minciunilor unui om mincinos, eu trebuie să îl salvez? Nu. Trebuie și omul mincinos să trăiască și el de pe urma credincioșilor.

Prin urmare, totul e perfect. Ai văzut punctul meu de vedere și mai departe faci ce consideri că e mai bine și nu ai de ce să te superi.

| Usefulaid explică (pentru halogen001):

Da, am vazut punctul tau de vedere vis a vis de ce am intrebat eu, insa am observat si punctul de vedere fata de ceilalti si nu am putut sa nu-mi dau cu parerea. Probabil nu stii, dar Dumnezeu dupa pacatuirea oamenilor vis a vis de el, a lasat lumea sa faca ce vor si sa si spele singuri pacatele. Din aceasta cauza suntem si pe cont propriu. Asta nu inseamna ca el nu exista, de aia pentru unii oameni nu se arata cand au nevoie pentru ca f rar sunt oameni care sa fie foarte credinciosi si sa merite asta. Si cu asta am incheiat. Nimeni nu stie adevarul de fapt, doar ca eu daca cred in el si nu exista nu pierd nimic, insa tu daca el exista si nu crezi, ai pierdut tot.

| halogen001 a răspuns (pentru Usefulaid):

Se spune despre zeu că e atotștiutor, deci când a făcut omul, a știut dinainte cum va fi, deci dacă omul nu e bun, e așa din cauză că zeul l-a făcut așa, deci toată vina e a zeului pentru că nu a fost în stare să facă un om bun. Se și spune că zeul a făcut omul după asemănarea lui, deci dacă omul e păcătos, rău și neștiutor, atunci așa e și zeul.
Apoi se zice că zeul pune omul la încercare, dar din moment ce zeul știe dinainte tot, nu mai merge varianta cu încercarea. Nu se mai numește încercare atunci când deja știi rezultatul.
Se mai zice că omul poate face ce vrea, dar dacă zeul știe dinainte tot ce va urma, asta înseamnă că totul e dinainte știut și omul nu poate modifica nimic, pentru că dacă ar face o modificare, ar contrazice știința zeului.
Se mai zice că zeul lucrează prin oameni. Atunci cum a făcut Pământul și primul om? A lucrat prin oamenii care nu existau?
Credința e necesară atunci când nu există dovezi. Când există dovezi se numește știință. Un zeu atotputernic poate face orice, deci poate produce dovezi și nu mai e nevoie de credință. Un om mincinos nu are de unde aduce dovezi pentru minciuna lui și atunci are nevoie de credință, mai exact de credința naivului și nu se sfiește să o ceară în numele unui personaj imaginar de tip Bau-Bau. Zeul nu e mincinos, e și atotputernic, deci nu are nevoie de credință, dar omul mincinos are. Să îi acordăm omului mincinos credința? Depinde de fiecare cum a fost învățat să gândească, mai profund sau mai superficial.

Nimeni nu știe adevărul?
Omul mincinos știe adevărul, pentru că el a inventat minciuna. Dacă preotul ar ști că zeul e adevărat nu s-ar înconjura de lucruri scumpe, mașini, vile și palate pentru că se spune că:
Matei 19:23-24 NTR
Isus le‑a zis ucenicilor Săi: – Adevărat vă spun, cu greu va intra cel bogat în Împărăția Cerurilor! Din nou vă spun, este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre cel bogat în Împărăția lui Dumnezeu!

Ar renunța preotul la binele veșnic pentru bogăția efemeră de pe Pământ? Nu, dar o face pentru că știe adevărul și anume că avem o singură viață și trebuie să o trăiască cât mai bine, iar naivilor le promite o viață "bună și veșnică" fix după moarte laughing

Dacă exista zeul atotputernic care a făcut tot ce există, nu-și făcea el singur bisericile? Nu era în stare să comunice cu omul? Avea nevoie de intermediari? Avea nevoie de cruciade și de inchiziție să-i apere "puterea"? Are de ce să se ascundă de om? Îi este frică? Îi este rușine să se arate?

Nu se arată pentru că nu are cine să se arate.

Nu pierzi nimic dacă crezi? Pierzi libertatea de gândire, pierzi și bani și timp din viața scurtă pe care o avem.

Ce putea să ne învețe un un om viclean? Ne va spune el că pierdem ceva?
Ce ne spune un om necinstit când vrea să ne vândă un lucru de nimic pe bani mulți? Ne va spune să-l luăm, că e bun și ieftin, că nu pierdem nimic și că altceva mai bun nu găsim și că nici nu știm ce pierdem dacă nu ne lăsăm înșelați de el.

| Emma30555 a răspuns (pentru halogen001):

De unde sti ca ai dreptate? Nici ce spui tu nu are logica 100%. Omul nu e doar o vietuitoare care se inmulteste. In primul rand nu toti cauta sa se inmulteasca, nu toti cauta bani. Unii au scopuri creatoare, creaza ei insisi, arta, citesc, calatoresc, se ocupa de ei insisi. Nu e logic sa ne nastem, de fapt e cumva o minune cum se aseaza toate celulele pentru a crea ceva unic. Poate tu crezi ca detii adevarul dar cand scrii am impresia ca vorbesti de roboti nu de oameni. Oamenii sunt complexi, unii au puteri supranaturake, nu orice lucru de pe lume poate fi explicat, iar tu nu detii adevarul doar fiindca ai niste concluzii aparent logice, fiindca nu ai explicarii pentru orice.

| halogen001 a răspuns (pentru Emma30555):

Omul e o viețuitoare mai evoluată și are o capacitate mai mare de a prelucra informațiile și de a se adapta le mediu. Comportamentul omului e determinat atât genetic cât și prin învățare. Capacitatea de a acumula și procesa informații îi dă omului posibilitatea de a "vedea" în viitor și în trecut (prin raționament, calcule, cercetare). Și alte viețuitoare au capacitatea asta, dar la un nivel mai redus.
De aceea e normal ca unii oameni să nu-și dorească să se înmulțească și să strângă resurse. Uneori lucrul ăsta se datorează și faptului că nu au posibilitatea să facă tot ce își doresc.
Scopul creator, curiozitatea e specific și altor viețuitoare. Așa acumulează omul informații și se adaptează la mediu sau modifică mediul în favoarea lui. Și alte viețuitoare fac la fel. Își fac cuiburi, fac baraje pentru prinderea peștilor https://ro.differencevs.com/6860721-difference-between-otter-and-beaver (castorul), până și un păianjen întinde o plasă pentru prinderea muștelor.

Viața a apărut cu miliarde de ani în urmă și a avut timp să devină complexă așa cum e acum.
Dacă făcea Dumnezeu omul, îl făcea direct și gata învățat nu mai era nevoie de evoluția în timp.
În Biblie scrie că a făcut întâi un om, dar descoperirile arheologice au găsit că omul ca viețuitoare are o vechime și un timp de evoluție de milioane de ani https://ro.wikipedia.org/wiki/Evolu%C8%9Bia_uman%C4%83

Biblia e o carte scrisă de oameni primitivi care și-au imaginat cum ar fi apărut omul, dar nu corespunde cu realitatea. Tot biblia e folosită pentru a înșela oamenii. De aceea toți cei care susțin biblia sunt împotriva adevărului științific pentru că omul care știe cum este realitatea nu mai crede minciuna și în felul ăsta și-ar pierde influența. Cine ar mai asculta ce zice un preot dacă ar vedea că preotul spune lucruri false? De asta omului mincinos îi este frică de știință care înseamnă adevăr și de aceea combate știința. În același timp promovează credința, pentru că minciuna nu are dovezi și e nevoie de credință pentru a fi crezută ca fiind adevărată.
Știința e multă și e greu de înțeles. Poveștile sunt mai ușor de crezut. Omul e obișnuit să creadă alt om și nu pune la îndoială nimic din ce aude, iar omul mincinos are răspuns la toate.
Dacă zeul e invizibil, mincinosul spune că așa vrea zeul să nu se arate sau că e prea puternic să se arate. Dacă zeul nu ajută, atunci omul mincinos spune că nu ești suficient de credincios, că nu ai repetat rugăciunea de 50 ori pe zi timp de un an sau a făcut ceva rău străbunica și așa mai departe. Cea mai mare minciună e viața veșnică care e fix după moarte când nu mai are nimeni nimic de comentat. Așa pot promite și eu că dau orice după moarte pe "lumea cealaltă", pentru că nu mai verifică nimeni ceva ce nu există.

Puteri supranaturale nu are nimeni. Aceia sunt oameni mincinoși care își câștigă existența prin impresionarea oamenilor cu minciuni și scamatorii.

Totul e explicabil. Dacă acum nu știm ceva, în timp se mai găsește câte o explicație, iar lipsa unei explicații pentru ceva nu poate fi înlocuită cu credința. Trebuie cercetată problema și găsită soluția.
Exemplu:
Omul mincinos știe adevărul, pentru că el a inventat minciuna. Dacă preotul ar ști că zeul e adevărat, atunci nu s-ar înconjura de lucruri scumpe, mașini, vile și palate pentru că se spune că:
"Matei 19:23-24 NTR
Isus le‑a zis ucenicilor Săi: – Adevărat vă spun, cu greu va intra cel bogat în Împărăția Cerurilor! Din nou vă spun, este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre cel bogat în Împărăția lui Dumnezeu!"

Ar renunța preotul la binele veșnic pentru bogăția temporară de pe Pământ? Nu, dar o face pentru că știe adevărul și anume că avem o singură viață și că trebuie să o trăiască cât mai bine, iar naivilor le promite o viață "bună și veșnică" fix după moarte.

| Emma30555 a răspuns (pentru halogen001):

Nu trebuie sa dai exemplu biblia ca sa fi credincios, sau sa crezi in divinitate. Un om ce crede in divinitate poate are felul lui de a vedea lucrurile si de a intelege lumea si sensul ei, in felul lui diferit de biblie. Omul nu e doar o fiinta ce aduna informatii este o fiinta emotionala, are instincte, sentimente.

| halogen001 a răspuns (pentru Emma30555):

======================
Un om ce crede in divinitate poate are felul lui de a vedea lucrurile si de a intelege lumea si sensul ei, in felul lui diferit de biblie.
======================
Acela nu e chiar modul lui de a vedea lucrurile. e un mod indus de scrierile religioase și e un mod irațional de a vedea lucrurile exact așa cum nu sunt în realitate.

Emoțiile și sentimentele sunt rezultatul culegerii de informații și procesării lor. Sunt specifice viețuitoarelor și ajută viețuitoarele să se adapteze la mediu să interacționeze cu celelalte viețuitoare și să se înmulțească. Omul învață și din experienta altor oameni. Dacă e învățat greșit, va procesa informații false și va fi defavorizat. Un copil care nu aude de la alții despre zei nu inventează singur aceiași zei. Biblia e un exemplu bun de informații false.

Suflete imateriale și nemuritoare separate de corp și care conduc omul nu există. Dacă ar exista un suflet separat de corp care ar conduce omul, atunci omul beat, drogat, bolnav, accidentat cu creierul afectat ar trebui să aibă comportament neschimbat și să nu aibă pierderi de memorie pentru că sufletul e nemuritor și imaterial. În realitate vedem că omul beat, drogat, accidentat sau bolnav, deci cu creierul afectat acționează diferit și are pierderi de memorie. Se deduce de aici că sufletul nu conduce omul și nu furnizează omului informații, deci nu are nici o legătură cu omul. Atunci ce e sufletul? E o invenție primitivă (a omului neștiutor și cu capacitate redusă de înțelegere) menită să explice funcționarea omului ca o marionetă. Noțiunile de suflet, duh, spirit mai sunt folosite în scrierile religioase pentru prostirea omului. Nu există suflete, duhuri, spirite, spiriduși, zâne, zei și alte invenții de genul ăsta. Omul e condus de creier. În creier sunt stocate și procesate informațiile.

Creierul omului e programat de selecția naturală să aibă sentimente. Tot ce ține de om e rezultatul selecției naturale. O viețuitoare care nu se adaptează la mediu, nu strânge resurse și nu se înmulțește dispare cu tot cu codul genetic "defect". De aceea o viețuitoare mai avansată care are capacitate mai mare de colectare și procesare a informațiilor are în plus sentimente care înseamnă o interacțiune cu celelalte viețuitoare care asigură ajutorul între viețuitoare și înmulțirea. Viețuitoarele care nu ar avea asemenea sentimente, nu se ajută, nu se înmulțesc și dispar. De aceea viețuitoarele au emoții și sentimente pentru că așa sunt programate prin selecția naturală.
De exemplu, poți să ții respirația oprită o oră? Nu, pentru că omul e programat natural să respire. Asta e diferența dintre om și calculator. E diferența de programare. Dacă programăm un calculator să facă ce face omul, evident că va avea același comportament. Trebuie să avem și un calculator compatibil cu creierul uman, pentru că au moduri diferite de funcționare.

| Emma30555 a răspuns (pentru halogen001):

Nu era nevoie de om. " ajutorul între viețuitoare și înmulțirea. Viețuitoarele care nu ar avea asemenea sentimente, nu se ajută, nu se înmulțesc și dispar. " Si animalele se inmultesc fara a avea sentimente si emotii cum au oamenii. Omul e fiinta creatoare nu doar fiinnta emotionala deci o fiinta superioara. Apoi intre corp si suflet este legarura. Nu am zis ca, creierul este in locul sufletului. Tu imi explici niste lucruri care se cunosc.

| halogen001 a răspuns (pentru Emma30555):

Și animalele au sentimente. Își iubesc puii, stăpânul care le dă mâncare și se vede că se bucură când se întâlnesc intre ele sau cu stăpânul lor.
Tu prin suflet înțelegi comportamentul omului, dar un om dogat sau beat sau bolnav de alzheimer nu mai are nici un suflet. Acela acționează irațional, deci tot sufletul e creierul. Suflet în afara creierului nu există.

| Emma30555 a răspuns (pentru halogen001):

Nu inteleg prin suflet creier. Prin suflet inteleg o anumita energie. Animalele actioneaza la nivel instinctiv, nu au complexitatea omului si nici capacitatea de a crea. Faptul ca existam fara un motiv nu prea mi se pare logic, tot ce se facem, cel putin noi oamenii facem cu un motiv.

| halogen001 a răspuns (pentru Emma30555):

Orice viețuitoare e programată să cerceteze mediul în căutarea resurselor. O muscă nu stă pe loc. Tot timpul caută ceva. Așa e și omul. De aceea există creativitate, sete de cunoaștere. Un calculator făcut de om nu e programat să facă asta și de aceea nu e creativ. Calculatorul execută un program și după aceea stă pe loc. Ca să aibă comportament specific unei viețuitoare calculatorul trebuie programat să încerce singur diverse variante fără să-l mai comande cineva și să-și facă singur programe pe care să le urmeze.

Așa ceva e posibil pentru natură, pentru că în milioane de ani e suficient timp să se facă toate încercările posibile și să rezulte niște vietăți complexe.

Omul a făcut calculatorul mai exact, să facă ceea ce are omul nevoie. Nu a făcut calculatorul să lucreze ce vrea el și să dea rezultate în sute de ani. De aceea e diferit calculatorul de om, dar în realitate și omul e un roboțel creat de natură. Se vede că tot ce face nu e altceva decât supraviețuire, strângere de resurse, adaptare la mediu și înmulțire și nu se abate de la programul de viețuitoare.
Rațiunea e pe locul doi. Altfel, niște oameni săraci care nu au cu ce crește copilul nu s-ar înmulți dacă ar ține cont de rațiune știind că acel copil va muri de foame. Se înmulțesc pentru că sunt viețuitoare.

| halogen001 a răspuns (pentru Emma30555):

Exemplu de apariție a vieții:

Dacă las o maimuță să tasteze nonstop la tastatură, după un timp sigur voi găsi litera "t".
După un timp mai lung, pot găsi în șirul de caractere cuvântul "da".
Orice cuvânt îl voi putea găsi dacă maimuța tastează nonstop foarte mult timp. De exemplu voi găsi cuvântul "mama".
Prin urmare, oricât de lung ar fi cuvântul, dacă las maimuța un timp enorm să tasteze cu siguranță îl voi găsi.
O poezie de Eminescu poate fi văzută ca un singur cuvânt mai lung, fiind o înșiruire de caractere și atunci în mod sigur, deși pare incredibil, după un număr enorm de ani, voi găsi în șirul de caractere tastat de maimuță poezia lui Eminescu scrisă fără nici o greșeală și fără ca maimuța să fi înțeles ce a scris sau să își dorească să scrie acea poezie.

Materia are proprietăți. Numărul de elemente chimice e asemenea unui alfabet și în timp, când există condiții prielnice, materia se aranjează sub formă de viață, fără a fi nevoie ca cineva să dorească lucrul ăsta și să creeze viața în mod conștient.

Se și vede că viața e marcată de evoluția în timp și nu servește la nimic unei presupuse entități inteligente care să fi dorit să creeze viața.

O entitate inteligentă dacă ar crea viața, ar face pe loc exact ce are nevoie, nu ar face milioane de viețuitoare supuse evoluției în timp și nu ar avea de ce să aștepte miliarde de ani ca să evolueze niște viețuitoare.

De aceea vedem tot felul de viețuitoare de la viruși și bacterii până la om inclusiv care se mănâncă unele pe altele, trăiesc, se luptă pentru resurse, se înmulțesc și mor.

| halogen001 a răspuns (pentru Emma30555):

Deci e mai logică și mai reală apariția vieții în timp fără a fi opera unui creator, pe când teoria creaționistă cu zei e lipsită de logică și neconformă cu realitatea.

Un creator inteligent face pe loc ce are nevoie. Nu face ceva ca după aceea să aștepte miliarde de ani un rezultat dat de selecția naturală.

Apoi trebuie să vedem de ce ar avea nevoie un creator de niște viețuitoare efemere și neputincioase, el creatorul fiind atotputernic, inteligent și atotștiutor.

Realitatea ne arată că nu e vorba de nici un creator inteligent și atotștiutor. Vedem doar viețuitoare care evoluează în timp. Timpul enorm și proprietățile materiei duc la apariția vieții.

Un creator inteligent ar fi făcut direct o viețuitoare evoluată, ar fi furnizat acelei viețuitoare cel puțin o parte din cunoștințele lui avansate și ar fi fost capabil de comunicare cu viețuitoarele respective.

De ce au apărut zeii?
Un om mincinos ca să aibă influență asupra celorlalți inventează minciuni și cu ajutorul lor capătă "putere", așa cum un părinte care nu e în stare să-și educe copilul folosește sperietoarea Bau-Bau pentru a determina prin frică și minciună comportamentul copilului.
Ce e atunci zeul? E un Bau-Bau.

| haileewatson a răspuns:

Nu inseamna nimic

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eventual poti da la ars folia respectiva. Icoanele nu poatta noroc, ci sunt ca sa te rogi sfantului reprezentat in ele. Te poti ruga pentru bunica.

| HUAWEHUAWE a răspuns:

Te rogi la ea pentru sufletul ei nu poarta noroc

| AlexandruAdy a răspuns:

Aruncă icoanele și roagă-te pentru tine și familia ta in viață
, Odată ce cineva moare soarta e hotărâtă pe veci, nu îți ajută să poți nimic, sau sa te rogi pentru un mort
Hristos a spus sa purtam crucea, dar nu la gat ci prin trăire...

| Mela1000 a răspuns:

Pastreaza icoana si nu arunca folia. Pune icoana la loc sigur, pe un raft, dar la vedere. Si nu băga de seamă la răspunsurile lui @halogen001 cand e vorba de religie!