Din cate mai stiu eu legat de intrebarea pusa de tine, sulfura feroasa FeS(care este de culoare neagra) este solubila in acid clorhidric diluat, deci cred ca ar trebui sa tratezi o proba de fonta cu HCl diluat.
Asta este parerea mea. Verifica si tu. Bafta!
Multumesc, pacat ca deja am oferit funda.
Si eu iti multumesc pentru funda de la intrebarea cu sulful. As vrea insa sa-ti completez putin raspunsul de aici.
Reactia de recunoastere pentru anionul S2- se face cu H2SO4 diluat sau cu HCl diluat, din substanta initiala. De ex. reactia cu HCl diluat este:
S2- + 2HCl = H2S + 2Cl-
Se obtine deci hidrogen sulfurat, care poate fi pus in evidenta utilizand o hartie de filtru imbibata cu o sare solobila de plumb. Fie azotat de plumb Pb(NO3)2, fie acetat de plumb Pb(CH3COO)2. Aceasta hartie de filtru imbibata cu sarea solubila de plumb se tine la gura eprubetei si, daca acolo este H2S, hartia se innegreste datorita formarii unui precipitat negru de sulfura de plumb PbS. Ecuatia reactiei este: Pb2+ + H2S = PbS + 2H+
Asadar, dupa parerea mea ar trebui luata o proba din fonta si tratata cu HCl diluat. Dupa ce a avut loc reactia chimica, se pune hartia de filtru imbibata cu sarea solubila de Pb la gura eprubetei si daca hartia se innegreste, rezulta ca ai acolo ionul S2-, probabil ca sulfura feroasa.
Asta este parerea mea. Nu garantez ca e bine, de aceea ar fi mai bine sa discuti si cu profesorul de chimie. Poate imi scrii si mie sa vad daca am zis corect, ca sunt si eu curios. Bafta!
Exact asta era si in tema noua la chimie.
Mersi
Da,insa ceva mai precis imi trebuie.
Pune fonta in acid sulfuric.