Dincolo de orice alte consideraţii, Europolis rămâne un foarte frumos roman de epocă despre efemeritate, iluzie şi eşec, un roman în care mozaicul etnic al lumii levantine de la gurile Dunării serveşte drept fundal social şi efigie identitară a frontierei maritime româneşti. Sigur că între timp multe s-au schimbat, iar Sulina de azi nu mai seamănă cu portul dinamic şi cosmopolit din anii ’20. Însă farmecul şi puterea de seducţie a cărţii lui Jean Bart rămân intacte, peste timp şi mode. O carte pitorească şi melancolică, a cărei prospeţime exotică va face să viseze încă multe generaţii de cititori. Şi care, de fapt, aşteaptă să fie redescoperită.
Europolis este un roman vechi si cu toate astea prin povestea lui pare sa ramana destul de actual, e ciudat cum prejudecatile oamenilor raman aceleasi dupa ani si ani. Stamati Marulis este patronul unei cagenele din Sulina si isi imagineaza ca viata sa se va schimba dupa ce primeste o scrisoare de la fratele sau Nicola care il anunta ca vrea sa se intoarca acasa. Nicola fugise in tinereta, angajandu-se ca marinar pe un vapor francez. In scrisoare ii spunea fratelui sau ca se afla in Guyana, in America, ca nevasta i-a murit si ca vrea sa isi vanta tot si sa se intoarca acasa, la Sulina cu fica sa. America inseamna prosperitate si bogatie pentru toti locuitori portului si nu numai fratele lui Nicola dar si ceilalti locuitori incep sa isi imagineze o viata fara griji de la intoarcerea lui Nicolo caci daca vine din America trebuie sa vina putred de bogat si toata lumea va putea profita de pe urmele bogatiei acestuia.
Numai ca Nicola soseste si nu este intocmai ceea ce se asteptau ceilalti. Vine fara bogatie si cu bagaje putin, fica lui, Evantia este o pata de culoare in peisaj intrucat mama ei era negresa si la lipsa bogatiei se mai adauga si descoperirea pe care o fac locuitorii orasului ca Nicola a facut inchisoare. Toate planurile de prosperitate se destrama si atitudinea fata de "american" se schimba total. Si el si fica lui sfarsesc oarecum tragic si probabil ca ar fi facut mai bine sa ramana unde erau pentru ca familia care le lipsea in Guyana nu stiu in ce masura se poate numi familie.
Surse: http://www.curteaveche.ro/Europolis-3-1021; http://riendespecial.wordpress.com/2011/02/03/europolis-jean-bart/
Găsești pe google rezumatul acestui minunat roman.
De ce nu te-ai dus mai întîi acolo și ai apelat rapid la TPU?
Băi, fraților, sînteți de groază! Aveți în voi o lene și un sictir cum nu am mai întîlnit nicicînd în anii vieții mele.
Cu voi, cu această generație, se duce clar de rîpă această țară.
Bine ca esti tu perfect si ca reprezinti o generatie minunata...