Alaturi de Iliada Odiseea este opera poetului grec,(aed), Homer si este una dintre capodoperele literaturii universale. Daca Iliada povesteste intamlarile razboiului greco-troian, provocat de rapirea frumoasei Elena, sotia regelui aheu(grec)Menelaos de catre Paris-Alexandru unul dintre nenumaratii fii ai regelui cetatii Troia din Asia Mica, Odiseea relateaza peripetiile intoarcerii acasa a unuia dintre eroii care participasera la razboiul trioan, Ulisse sau Odisseu. Ulise era regele unei mici insule grecesti, Ithaca, si la sfarsitul razboiului a plecat pe corabii, alaturi de tovarasii sai, spre insula pe care-l stepta credincioasa sa sotie Penelopa si fiul sau Telemach. Poemul povestesta toate peripetiile prin care a trecut eroul :trecerea prin preajma insulei locuite de sirene, primejdioase femei-pasari care ademeneau cu dulcele lor cantec marinarii facandu-i sa se arunce in valuri; Ulise dorea sa la auda frumosul cantec dar sa se si salveze asa incat a astupat urechile corabierior sai cu ceara si pe el insusi a dipus sa fie legat de catarg. A poposit in insula zeului Eol, stapanul vanturior, cel care i-a dat, in smn de pretuire toate vanturile inchise intr-un burduf, pentru ca drumul sau pe mare sa fie linistit, dar n-a fost asa fiindca tovarasii de calatorie credeu ca in burduf se ascund comori si l-au deschis dand drumul tuturor vanturilor si corabiaa a trebuit sa traveseze o furtuna in toata regula. O alta incercare a fost insula ciclopului Polifem sau a vrajitoarei Circe.Pana la urma eroul ajunge, in fine, la Ithaca, ocrotit, ca in toate poemele grecesti, de bunavointa unui zeu, in cazul acesta Palas-Athena.Nenumarate sunt intamplarile, complex eroul si minunat poemul. Fiecare om ar trebui sa-l citeasca daca vrea sa cunoasca realitatile unei lumi eroice, de mult apuse dar exemplare inca. Te sfatuiesc sa-l citesti.Nu e o lectura usoara dar nici foarte dificila.Trebuie doar rabdare si imaginatie.Succes!
Daca merita sa o citesti? Da!
Din orice carte inveti ceva, insa unele carti sunt de capatai. N-o fi cea mai moderna opera, insa, e un pilon al culturii universale.
Poti s-o cumperi:
http://www.buybooks.ro/odiseeacorintjunior.html
E ok. Nu are rost sa te scuzi. Odiseea si inca vreo 10-20 de carti importante trebuie sa le citesti. Altfel nu o sa poti niciodata sa zici despre tine "famouss girl" ( o sa se poata spune despre tine "Las-o naibii de proasta, n-ai vazut ca n-avea habar macar de Ulise si de intamplarea cu amazoanele. Doamne, cum or fi unele asa de tamaie!? Mare ti-i gradina!").
Odiseea face parte din crema culturii universale. Uneori poate pare plictisitoare dar merita sa o citesti.
P. S: Nu îmi fac temele pe site, am citit regulile cu atenţie.Nu e ceva pentru şcoală cum au zis unii. Şi nu am de ce să mint, sper că mă credeţi.