JURNALUL FERICIRII:
* Romanul-memorial "Jurnalul fericirii", e ordonat de tema enunţată prin chiar titlul: fericirea.Acesta cuprinde în principal amintiri din infernul închisorii iar atmosfera de balamuc a celulelor supraaglomerate de la Jilava sau Gherla este surprinsă în pagini memorabile. "Jurnalul fericirii" este cartea unui spirit de elita, care prin harul sau de om si de artist va forma elite ori de cate ori lumea se va apleca asupra acestori pagini doldora de invataminte.
..so. este o carte destul de grea de inteles. dar daca iti plac cartile care iti solicita la maxim capacitatea de intelegere. si profunzimea trairilor. pentru a-l intelege pe autor. ti-o recomand.
PADUREA SPANZURATILOR:
*Romanul este unul mai degraba psihologic gen "ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", construit in intregime pe schema unei obsesii, cea a lui Apostol Bologa asa ca actiunea se petrece in timpul primului razboi mondial pe frontul din Galitia si trateaza drama traita de personaj. In primul capitol din aceasta carte este prezentata moartea cehului Svoboda, iar in ultimul moartea locotenentului Apostol Bologa, care vrea sa dezerteze, dar este prins si condamnat la moarte prin spanzurare, el nu dorea sa lupte impotriva fratilor sai, impotriva romanilor..Romanul prezinta astfel incercarile lui Bologa de a intelege razboiul. si de a nu ajunge in acea" padure a spanzuratilor" care il obseda atat de mult.
Tot ce pot spune este ca ador cartea asta. :X. mi-a placut foarte mult. desi titlul e mai degraba relativ. deoarece nu este vorba chiar despre o padure cu oameni spanzurati sau o poveste horror care sa te inspaimante.
SUFLETE TARI :
*"Suflete tari" apartine genului dramatic si prezinta conflictul dintre idealul iubirii absolute si realitate. Eroul lui Camil Petrescu, izbuteste imediat sa castige iubirea inaccesibilei Ioana Boiu. Confruntarea dintre cei doi (actul al II-lea, scenele 3 si 5) reprezinta ciocnirea a doua „suflete tari" deoarece cuvintelor calde ale lui Andrei Pietraru, Ioana le opune o ironie rece, necruta¬toare si superioara.Pentru o clipa, drumul ei s-a intretaiat cu acela al lui Andrei - un alt chinuit al idealului, despartindu-se apoi, pentru tot¬deauna deoarece surprinzandu-1 pe Andrei in timp ce-si lua ramas-bun de la Elena, Ioana se considera in¬selata.Astfel pentru a-i dovedi ca nu are dreptate, Andrei se impusca, asumandu-si ultimul absolut.In acest sens, trairile launtrice ale personajelor :incertitudinea, dezamagirea, chinul, revelatia adevarului fac din „Suflete tari" o drama de idei.
E putin cam grea de inteles. desi are putine pagini asa ca o poti citi rapid. iti recomand sa citesti un comentariu inainte. eu prima oara nu am inteles nimic. totul se termina brusc. iar actiunea..replicile sunt destul de ambigue.
Cutia pandorei nu am citit-o. dar o gasesti online pe internet. uite putin din legenda despre Pandora. nu stiu daca reprezinta structura cartii dar ar fi super. Pandora a fost în mitologia greacă prima femeie de pe pământ. După ce Prometeu l-a imitat pe Zeus creînd el însuși oameni perfecți din lut, Zeus s-a simțit jignit de îndrăzneala acestuia și a decis să se răzbune. El l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au depus toate relele: cruzimea, aroganța, suferința/durerea, vanitatea, lăcomia și gelozia, pofta trupească ura, lăcomia, bolile, lenea tristețea, teama, suferința și moartea. Doar Atena s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie Speranța. Împins de firea sa curioasă, Epimeteu a deschis cutia și astfel toate relele din interior au scăpat și s-au împrăștiat pe pământ. Înfricoșat, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era Speranța
Asta e pe scurt despre fiecare carte in parte. sper ca te-am ajutat si nu uita sa dai fundita
Ei hai, draga Alina, te bazezi pe descrieri "pe scurt" in loc sa le citesti si sa-ti creezi propria opinie despre aceste lecturi...Eu, in locul tau, m-as ambitiona si nu as lasa pe nimeni sa-mi impuna parerea lor despre ce au citit-fara atac la tine, lilian stiu ca incerci s-o ajuti.
MarianCristianChisC întreabă:
LisaJulie întreabă: