In folclorul si legendele Olandei si Belgiei, Zwarte Piet il insoteste pe Sf. Nicolae, care e sarbatorit in Olanda in seara de 5 decembrie, iar in Belgia pe 6 dec., cand ei aduc cadouri si dulciuri la copii. Sunt multe de spus despre Zwarte Piet, dar asa, pe scurt, el are datoria de a amuza copii si sa imparta "pepernoten, kreuidnoten "celor care vin sa-l intalneasca cand el viziteaza magazine, scoli.
pepernoten
pepernoten
De ce Zwarte Piet e negru? Se prea poate ca aceasta a ramas de pe timpul cand Olanda avea colonii si negrii erau sclavi, dar aceasta explicatie nu mai e acceptata in prezent; Piet e negru pentru ca el coboara pe horn sa puna cadourile la copii. Copiii, in asteptare si ca sa-l imbuneze pe Sfant sa le aduca cadouri, isi pun incaltamintea in fata semineului sau la geam; in ei pun ca sa-l ademeneasca pe calul Sfantului, Amerigo, morcovi sau fan, iar pentru Sfant, poezii sau lista de dorinte. Zwarte Piet e imbracat ca maurii, cu haine foarte colorate, are parul negru si cret si pe cap o palarie cu pene colorate.
sinterklaas1
Traditional creati pentru Saint Nicholas, Speculaas sunt biscuiti foarte puternic condimentati. Carateristic pentru ei este ca erau facuti cu zahar din trestie de zahar si erau folosite condimentele : scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir pudra, cordamom si piper alb. Mai pot fi si variante cu anason, seminte de coriandru. Fiind foarte placuti, speculaas acum se pot manca in orice zi a anului, nu numai de St. Nicholaas. Numele are o poveste interesanta, venind de la specerij-condimente in olandeza, spice-engleza si latina, specula – acelasi inteles ca in romana (este vorba de specula ce era facuta cu condimente aduse de olandezi din Indiile de Est, azi Indonezia, care in trecut a fost colonie olandeza). O alta varianta este Speculoos, varianta belgiana, dupa ce Belgia s-a despartit de Olanda, condimentele fiind mai scumpe, ca era alta tara, belgienii au facut acesti biscuiti fara condimente. Si nemaiputandu-le numi Speculaas, i-au numit Speculoos, sufixul loos insemnand fara (comparativ cu engleza less). Se prea poate ca acum belgienii sa foloseasca condimente, sau macar scortisoara. Mai exista si speculaas umplut cu crema de migdale.
SpeculaasSpeculaaskruiden
Speculaas
Legenda lui Saint Nicholaas s-a suprapus peste legenda lui Wodan, zeu pagan celebrat in tarile germanice si Odin zeu pagan celebrat in Scandinavia, intre ele existand multe asemanari:
Saint Nicholas calareste un cal alb numit Amerigo peste acoperisuri, Odin calareste un cal gri pe cer
Saint Nicholas are un sceptru si are ajutoare (Peter cel Negru) care asculta daca copii au fost buni sau rai, Odin are o sulita si corbi negri care ii vestesc ce se mai intampla in lume.
De Saint Nicholas se mai manaca turta dulce in forma de sfant, vin fiert care se mai numeste Bishopwijn (vinul episcopului). Cel mai popular cadou este litera de ciocolata; se gasesc toate literele, dar daca cumva nu se gaseste litera care o vrei, se pot da S de Sinterklaas sau P de la Piet.
leter-s
Copiii primesc cadouri in seara de 5 decembrie sau in weekendul de dinainte. Sacul cu cadouri e dat la un vecin care bate tare in usa si il lasa in fata usii sau este pus de parinti in fata semineului, fara ca copii sa stie sau chiar e vine el (in persoana) sa aduca cadouri. Sarbatoarea de Sinterklaas e cea mai populara sarbatoare, atunci se dau cele mai multe cadouri, sau numai atunci. De Craciun, familiile se aduna sa sarbatoresca impreuna, dar in general nu se dau cadouri sau se pun sub brad cadouri mici. Si ca sa ilustrez popularitatea lui Sinterklaas, am gasit aceasta fotografie:
sint_tegen_santa
Pe 6 decembrie, Sinterklaas pleaca inapoi in Spania, trecand si prin Belgia, unde e sarbatorit pe 6.
Si un fapt surprinzator, la originea numelui Santa Klaus sta Sinterklaas, adus in America de emigrantii olandezi.
Incepand cu 6 decembrie, casa se impodobeste pentru Craciun, se pun la usa sau la geam coronite, se face pomul, si se aranjeaza asa numitele Kerstdorp (sat de Craciun) sate in miniatura (coronita si kerstdorp facute de soacra mea):
coroanadorpkerst
Coronita a fost facuta cu roz in asteptarea celei de a patra nepoate, care a venit pe lume pe 20 decembrie.
Traditional, in noaptea de Craciun pe 24 decembrie, persoanele catolice merg la biserica, participa la slujba de la ora 12 (pentru Craciun se rezerva si plateste participarea) si cand se intorc acasa se mananca Kerststoll si un fel de paine uscata cu muisjes albastru.
O reteta de Kerststoll am vazut la Liana pe blog :http://pemasadinbucatarie.blogspot.nl/......erman.html
Acest cozonac are forma lunguiata si este dat cu zahar pudra ca sa se asemene cu un prunc infasat in scutec alb. Se mananca numai in noaptea de Craciun si la mic dejun cu unt sau se unge cu pasta de migdale din interior.
feestelijkkerstontbijt_01_1355477921
Acea paine uscata cu muisjes este traditional sa se serveasca de catre parinti cand se naste un copil. Daca e fata, aceasta este roz, daca e baiat e albastru. Aceste muisjes (soricei) sunt ca acele decoratii pentru torturi si sunt facute din seminte de anason invelite in zahar colorat.
Eu am o poza cu muisjes roz, pe care am primit-o pe 3i decembrie pentru venirea pe lume a celei de-a 4 fetita a surorii lui Mike.
P1130147P1130157
Nu pot spune ca imi place, dar aici se obisnuieste sa se mamance aceste muisjes pe paine cu unt.
De Craciun am aflat ca traditional se mananca iepure de camp, dar sincer pana acum nu am mancat. Si vanat. Acum traditia in familia din care fac acum parte este ca cina pe data de 25 decembrie s-a petrecem la parintii lui Mike, asta si din cauza ca sora lui Mike cu toata familia (3 fete pe atunci, acum si a patra + catel) au fost plecati din Olanda 4 ani. Iar Mike nu a vrut sa-i lase pe parintii lui singuri de Craciun, asa ca acum e ca o traditie. Cina de pe data de 25 decembrie, in general e preparata in intregime sau aproape de tatal lui Mike, acum pensionar dar avand ca hobby arta culinara, in special bucataria franceza. Anul acesta, toate sarbatorile insa le-am petrecut la sora lui Mike, cam la 130 km in nord, pentru ca pe 20 decembrie ea a nascut. Nefiind in bucataria lui, care e impresionanta, eu cel putin am fost (am sa fac o poza, daca ma lasa s-o pozez) a facut o mancare foarte simpla. Antreuri- carpaccio cu salata si semnte de pin prajite, apoi beefsteak cu varza de Bruxelles si cartofi gratinati si ca desert prajituri cumparate.
P1130071P1130089P1130090P1130091P1130095P1130103
Mancaruri care ar mai putea fi traditionale sunt crevetii olandezi cu sos de whiskey:
P1130119P1130120
rulada de porc in cuptor si rostbeef -astea doua le-am facut in zilele de Craciun, si ca desert Kersenvlai- placinta cu cirese
P1130110P1130112P1130116
De sarbatori, uzual se face si "gourmette", adica se face mancarea pe o plita incinsa in mijlocul mesei. Se pregateste dinainte carnea bucati si legumele, alaturi de sos de usturoi sau alte sosuri:
P1130121P1130123P1130126P1130131
Pe data de 31 decembrie se mananca mai usor si se pregatesc gustari pentru ora 12 si platou de branza. Traditional la ora 12, alaturi de sampanie sau vin spumant se mananca asa numitele "olliebollen ", gogosi ca niste bile umplute cu stafide si appelflappen- felii de mere, ananas si banane in aluat prajite in ulei.
P1130133P1130142
In seara de 31 decembrie, soacra mea a pregatit o supa de fenicul si ragout cu pui si ciuperci, ragout fiind un pateu iumplut cu sos, mancare foarte iubita de olandezi.
P1130144P1130172P11301733 op bank
Pentru 12 noaptea se mai pregatesc gustari si platou cu branza.
P1130169P1130175P1130181P1130183
Dupa ce se ciocnesc paharele si isi ureaza toti "Prost!", cred ca s-ar traduce cu "Noroc " la noi, dar pe mine ma amuza asa de tare ca toata lumea zice catre celalalt "prost", se iese afara pentru artificii. Olandezii sunt innebuniti cu artificiile, ca dovada anul trecut au cumparat de 60 miliane de euro articii, persoanele, nu vorbesc de institutii sau primarii.
P1130186_1P1130204P1130205
Sarbatorile se incheie pe data de 6 ianuarie cand se sarbatoreste Driekoningen (Cei trei regi) sau Epifanie cand cei trei magi dau de stire ca s-a nascut Iisus. In partea catolica a Olandei (in sud), copii se grupeaza cate trei imbracati ca niste regi si canta pe la usi.
Mersi! chiar ai scris mult aici! funda e pe meritate!
anonim_4396 întreabă:
MihaiAndronic întreabă: