Daca in zilele noastre se vorbeste fara inhibitii despre aspectele sexuale ale unei relatii erotice,daca aceste aspecte patrund astazi si in poezie,in texte puse pe muzica,pe vremea lui Eminescu exista o anume reticenta,o anume discretie care impiedica patrunderea lor in texte publicabile si publicate; sa ne amintim ca in discutiile de la Junimea se tinea cont de sfielile pudice ale "duducii din Vaslui"care reclamase unele tente cam colorate ale unor texte.Din aceasta cauza chiar daca, fie Eminescu, fie mucalitul Creanga, au scris si poezii sau povestiri mai deocheate, ele n-au fost cunoscute decat tarziu si in publicatii fara mare trecere la public.Despre viata erotica a poetului national ramane sa aflam din creatia sa poetica,dar si din scrisorile catre femeia pe care a iubit-o nespus in scurta sa viata.Putem deduce ca relatia lor a fost una armonioasa si din acest punct de vedere,dat fiind ca ea a durat pe tot parcursul vietii celor doi,fiindca n-ar fi avut aceasta trainicie daca protagonistii,barbat si femeie pana la urma,nu s-ar fi simtit impliniti.Ceea ce razbate din poeziile inchinate Balaucai,este o profunda sensibilitate,o traire "negrait de dulce",o voluptate a iubirii traite pana la adancimi sufletesti unice,la granita unde iubirea intalneste insasi moartea. Eminescu coboara in adancimi de suflet de neregasit la altii,isi idealizeaza iubita chiar atunci cand se simte despartit de ea prin "oceanul cel de gheata".Ca orice iubire pamanteasca,iubirea eminesciana cunoaste suisuri si coborasuri,extaz si agonie, dar ceea ce transmite cititorului pragmatic de astazi, mai degraba "actor grabit"decat dedicat pe vecie unei anume relatii, este inegalabila profunzime a trairii spirituale. Eminescu e chintesenta de simtire a unui neam aflat la "rascruce de vanturi"intre Balcani si stepele asiatice:usuratate elina si tragism slav totodata.Numai bine.
Te intereseaza profilul erotic din viata personala?
Profa mea ti-ar fi taiat scurt curiozitatea,spunandu-ti ca nu-i treaba noastra ce facea el in pat sau in particular,importanta este opera sa,bla-bla-bla.Dar e firesc sa devii curios pentru ca invatam,citim,aflam ca a scris si lucruri mai colorate.
Intrebarea ramane.
Citind(fara a cauta nod in papura)ceea ce au scris despre el oameni cu adevarat valorosi si tinand cont si de alti scriitori( Rabelais,Alfred de Musset, James Joyce si preferatul meu din topul Billboard-Baudelaire) ale caror opere au scandalizat lumea fina si angelica a cititorilor, eu cred ca potenţa erotica la el e o variabila care depinde de prea multi factori ca sa putem da verdicte, in lipsa unor date precise.
Dar sunt de acord cu definitia pe care un om de cultura roman a dat-o Eroticii: un arbore cu coroana atingand cerul si radacinile infipte adanc in instinct.
In cazul sau, instinctele alea au fost macar din cand in cand satisfacute.
Eminescu a fost cam curvar , iubirile lui erau fizice si nu prea erau spirituale
Sursele mele sunt ceea ce au scris Calinescu,Lovinescu,Arghezi precum si cateva articole aparute in Dilema Veche,unul dintre ele semnat,acum cativa ani,de Pruteanu.
Sursele tale,din care ti-ai format parerea asta,care-s,concret? ca asa... daca vrei sa generalizam,pot oricand sa vin cu fanteziile mele pe care sa le pun in cârca Istoriei,care inghite oricat, orice, biata Istorie.
ParradiSs întreabă: