| oprescudorin11 a întrebat:

Mereu mi-am pus intrebarea :Cum deosebesti un ORIGINAL de un FALS?
Hai sa ne referim la tablouri -picturi - de arta.
Dupa cateva jafuri in ultimul secol, au aparut o gramada de L.da Vinci, Michelangelo, icoane, etc.
Cum am putea expertiza?

Răspuns Câştigător
| raresandrey a răspuns:

Nu poti, daca nu esti expert, chiar daca te duci la o licitatie si vrei sa-ti cumperi asa ceva tot trebuie sa-ti pe cineva cu tine, falsurile se fac atat de bine incat si pentru un expert este greu.

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Deosebirea intre original si fals se poate face prin expertiza panzei, vopselei, maniera de a picta, semnatura, etc.

| Kaℓi a răspuns:

:)
Ma intreb cum as recunoaste eu un original, da Vinci de exemplu, sa nu dau banii pe un fals, nu? pe urma imi dau seama ca nu o sa fiu niciodata in situatia asta si ma relaxez :) sunt experti pentru chestiile astea!
Am vazut mai demult un film foarte interesant despre falsificarea tablourilor... tin minte ca eroul a cautat, printre altele, praf foarte vechi pentru a "prafui" un Rembrandt, a reusit sa pacaleasca o armata de experti...
http://www.cinemagia.ro/filme/incognito-11770/

| stlucian a răspuns:

Tu nu poti nici eu doar un expert care nu verifica numai semnatura sa zicem ci si pictura/panza/stilul/perioada/etc.Aceste lucruri se invata in timp la cursuri speciale in domeniu.

| Blamely a răspuns:

Doar un expert în așa ceva poate să își dea seama, tocmai de asta au apărut.

| Lucian_Magnus_1980 a răspuns:

Exista o serie de tehnici. Datare cu izotopul de potasiu pentru cele vechi (injumatatire de 109 ani). Mai e ceva izotop cu perioada de injumatatire de 11 ani, folosit in datarea vinurilor de exemplu, pentru o mai mare acuratete. Analiza spectrala e compozitiei culorii (culorile din trecut erau facute din fel de fel de amestecuri ciudate, cele de azi se produc oarecum standardizat si industrial). In plus, nu cred ca are relevanta. Originalele sunt supra-licitate, o chestie de snobism ar unora ce nu stiu ce sa faca cu banii, pe cand ele au doar valoare culturala, si locul lor e la muzeu. Cat de prost trebuie sa fi sa dai sute de milioane pe o bucata de panza colorata, doar c-a mazgalit-o unu acum 500 de ani?

| oprescudorin11 explică (pentru Lucian_Magnus_1980):

Si daca nu-i place arta cuiva, acela va da acesti bani doar sa se faleasca sau sa inchirieze tabloul respectiv sau sa-l asigure.Nu e asa simplu cum zici! Deci se dau sute de milioane de euro pe tablouri(unele)! Simplu.Am vorbit cu falsificatori din 'centrul vechi ' care mi-au zis ca e usor sa te duci la un muzeu, sa iei o mostra de pe un tablou veci si sa-l inoculezi intr-o copie. Apoi expertizantii pot fi corupti usor la sumeleastea, etc.Trebuie sa te invat eu?

| MadaMadalici a răspuns:

Expertii isi dau seama daca e fake sau nu... aceasta este meseria lor