| nicusor123 a întrebat:

Mi.am cumparat o penita pentru caligrafie si nu prea pot sa scriu mult cu ea.O bag in cerneala, trag o linie si trebuie bagata iar.Cum pot face sa ramana mai multa cerneala pe ea?

Răspuns Câştigător
| corolav a răspuns:

Caligrafia se face cu o peniță obișnuită, pentru condei, care așa e folosită. Tragi o linie și trebuie să mai moi o dată în călimară.
Caligrafierea nu necesită o peniță specială.A caligrafia înseamnă a scrie cu litere de mînă, exact ca acelea care se folosesc la abecedar, cu litere cît mai frumos executate, dimensiuni egale, caractere uniforme, multe litere ronde, adesea cu multe înflorituri, adesea diferite de la un alfabet la altul ( latin, grec, chirilic, gotic, ebraic, arab, etc.)
Așa, cu acest gen de instrument( pana de gîscă pînă la penița de metal, de la sfîrșitul secolului al XIX-lea) s-au scris, cu sute de ani în urmă, mii de tomuri, pînă cînd a apărut tiparul.
Dacă însă e vorba de o peniță de desen tehnic, adică o peniță „Redis", ea are o mică aripioară deasupra peniței care menține mai multă cerneală. Dar și cu aceasta nu poți face mai mult de o literă sau două.
Și, funcție de genul caracterului de literă pe care vrei să-l utilizezi, există mai multe feluri de penițe și de diferite dimensiuni, de la 0, 5 mm pînă pe la 2, 3, 4 mmm (dimensiunea tălpii care calcă pe hîrtie).
Încearcă cu un condei (stilou)de trusă „Rotring", dacă vor mai fi existînd prin librării asemenea scule pentru desen (scriere).

1 răspuns:
| Lucică1998 a răspuns:

Schimba cerneala. Probabil se găsește cerneala specială sau nu știu poți sa pui tu ceva in cereală sa o îngroși puțin si atunci se tine mai bine, dar mai buna e prima varianta pentru ca la a doua e riscul sa faci cerneala prea groasa.